Skladbu zosnulej speváčky Donny Summer I Feel Love zaradili do amerického Národného registra hudobných nahrávok Kongresovej knižnice Spojených štátov amerických. Knižnica uchováva "kultúrne, historicky alebo esteticky významné" diela, ktoré vyšli najmenej pred desiatimi rokmi. Stalo sa tak len niekoľko dní po jej smrti.

Skladba I Feel Love, ktorú Donna Summer napísala spoločne s producentským duom Giorgio Moroder a Pete Bellotte, patrí medzi najdôležitejšie piesne z disco éry. Podľa Davida Bowieho za ním jedného dňa počas nahrávania slávnej Berlin Trilogy prišiel Brian Eno so slovami "počul som zvuk budúcnosti". Pustil mu I Feel Love a dodal: "Tento singel zmení zvuk klubovej scény na najbližších 15 rokov."

Donna Summer - I Feel Love

Okrem tejto skladby zaradili do registra ďalších 24 nahrávok. Medzi nimi aj skladba Coat of Many Colors od Dolly Parton z roku 1971, debutové vystúpenie Leonarda Bernsteina s Newyorskou filharmóniou z roku 1943 či jediná zachovaná skladba od Lillian Russell z roku 1912 Come Down Ma Evenin’ Star.

Americkú speváčku Donnu Summer, ktorá 17. mája prehrala boj s rakovinou pľúc, dnes pochovali. Na súkromnom pohrebe v meste Nashville v štáte Tennessee sa zúčastnilo približne tisíc pozvaných hostí vrátane producentov Davida Fostera a Giorgia Morodera. Presné miesto jej posledného odpočinku zatiaľ nie je známe.

Ďalšie hity a jej biografiu nájdete TU.

Zdroj: SITA, pm
Foto: cover nahrávky

Súvisiaci interpreti: Donna Summer