Z niekdajšieho bytu už zosnulého anglického hudobníka Iana Curtisa bude múzeum. Nehnuteľnosť v meste Macclesfield, kde muzikant známy najmä ako frontman už nefungujúcej kapely Joy Division spáchal samovraždu, kúpil fanúšik a podnikateľ Hadar Goldman za 190-tisíc libier (v prepočte približne 268-tisíc eur).

Byt s dvoma spálňami chceli pôvodne kúpiť fanúšikovia za peniaze, ktoré plánovali získať prostredníctvom zbierky, no neporadilo sa im vyzbierať dostatok financií. "Hoci som zaplatil 190-tisíc libier - takmer dvojnásobok žiadanej sumy, cítil som, že do toho musím ísť, a to najmä po tom, ako som počul o nešťastí fanúšikov, ktorí chceli vyzbierať potrebné peniaze na kúpu bytu, ktorý vlastnil a v ktorom žil jeden z hrdinov mojej mladosti," uviedol nový majiteľ. "Joy Division zanechali hudobný odkaz, ktorý ovplyvnil množstvo súčasných kapiel," dodal.

Ian Curtis spáchal samovraždu 18. mája 1980 v kuchyni spomínaného bytu. Obesil sa po tom, čo si pozrel snímku Stroszek (1977) režiséra Wernera Herzoga. Pred samovraždou údajne počúval album The Idiot (1977) Iggyho Popa. Jeho telo našla nasledujúce ráno manželka Deborah Curtis. V čase smrti mal Ian Curtis iba 23 rokov. Okrem manželky po sebe zanechal dcéru Natalie. Curtisov životný príbeh priniesol na filmové plátna aj svetoznámy fotograf Anton Corbijn. Čiernobiela snímka s názvom Control (2007) vznikla podľa knihy Touching from a Distance (1995) Curtisovej manželky. Speváka, ktorý trpel epileptickými záchvatmi, vo filme stvárnil Sam Riley, jeho manželku zas Samantha Morton.  

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/JoyDivisionOfficial

Súvisiaci interpreti: Joy Division