Mladý Michalovčan sa na jar minulého roka zjavil ako blesk z jasného neba a jeho skladba Chcem zmenu sa stala neoficiálnou hymnou prezidentských volieb. Nasledovali ďalšie piesne v podobnom duchu, no tentoraz sa Kristián Dufinec prezentuje inak.

Minulý rok Kristián Dufinec vo svojich pesničkách vyzýval Slovákov k väčšej aktivite, teraz so svojou kapelou Iconito zverejnil novinku venovanú nenápadným ženám. "O Eve je skladba o ženách, ktoré majú oveľa väčšiu hodnotu ako si samé o sebe myslia. Sú väčšinou jemnejšie, dobrosrdečnejšie, tichšie. Okolo nás sú ich stovky, avšak sú často prehliadané," hovorí autor textu Kristián.

Hudba zložil jeho kapelový kolega Ondrej Choma a vznikla ešte v časoch, keď študoval v zahraničí. "Vedel som, že to bude pieseň o láske, len som v nej vtedy nevidel konkrétny text. Bol som v Londýne, ešte nezvyknutý na nové prostredie," spomína gitarista. Podľa jeho slov hudba úzko súvisí s emóciami, ktoré človek nadobudne, keď je ďaleko od domova, v krajine s inou kultúrou a jazykom.

"Zrazu ti začne chýbať všetko, čo poznáš. Vieš, že tá posteľ nie je tvoja, že mesto, v ktorom si, je úplne neznáme a tvoj byt vlastne nie je tvoj byt," dodáva. Práve tieto veci sa kumulovali v mladom hudobníkovi a zachytil ich v hudbe, ktorú neskôr spätne objavili pre aktuálnu pesničku. Kapela novinku zverejnila spolu s jednoduchým lyric videom namiesto videoklipu, pretože autori piesne chcú, aby vizuálne vnemy neodvádzali pozornosť poslucháčov od jej slov.


Kapelu Kristián Dufinec & Iconito tvoria Kristián Dufinec (spev, elektrická gitara), Martin Bertič (elektrická gitara), Michal Choma (basgitara, vokály), Lukáš Farbár (bicie), Róbert Hvostaľ (klávesy) a Ondrej Choma (akustická gitara a vokály). Minulý rok skupina vyhrala autorskú súťaž Košický zlatý poklad so skladbou Dva svety. Vtedy sa ešte Dufincova sprievodná kapela volala Inkognito, pod novým názvom odohrali mladí hudobníci svoj prvý koncert len nedávno na Dobrom festivale v Prešove.

Kristián Dufinec sa do povedomia dostal ešte predtým virálnym videoklipom k piesni Chcem zmenu s podtitulom Vystúpme z tieňa, ktorá sa stala neoficiálnou hymnou prezidentských volieb, a ďalším podobným videom Spolu za jedno lano. Na jeseň skupina vydá päťskladbové EP pre svojich fanúšikov, kým sa pustí do nahrávania debutovej platne.

Najbližšie koncerty skupiny:

24. 7. - Vranov, Pivný festival
25. 7. - Humenné, My Sme Východ 
26. 7. - Strážske, TBC 
1. 8. - Duchonka, Music Summer
8. 8. - Stropkov, My Sme Východ
14. 8. - Orava, Music Summer
15. 8. - Bardejov, My Sme Východ
29. 8. - Michalovce, My Sme Východ


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Edo Kopček z agentúry Bee Production.

Foto: archív skupiny - Facebook.com/vystupmeztiena