Nemožnosť zastaviť čas s trochou temnosti a snovosti prezentuje debutový album Černého tesáka s názvom Zůstaň, ktorá vyšla digitálne 15. septembra. Projekt Miloše Dolinského, vznikajúceho z malého mesta Vidnava ležiaceho na sever od Jeseníku, na 10 skladbách neprimo predstavuje pocit neustálych zmien a časových prúdov.

Inštrumentálna hudba, založená na looperoch a sekvencéroch, je inšpirovaná postupmi elektronických interpretov, ako Burial alebo Boards of Canada, s DIY lofi estetikou King Gizzard and the Lizard Wizard. Elektronické beaty a špinavé gitary doplnili bicie, perkuse a klávesy Zdeňka Jurčíka (Kafka band, Letní kapela).

Album sa nahrával v priebehu roku 2022 - bicie v štúdiu Golden Hive, všetko ostatné doma v garáži. O mix sa postaral Černý tesák sám. Mastering bol v réžii Tomáša Karáska zo štúdia Gargle and Expel. Tri skladby sprevádza aj videoklip, pričom ten ku skladbe Zůstaň si robil sám Černý tesák.

O zvyšných dvoch (Králíček a Jsem happy) a o celý vizuál albumu sa postarala animátorka a ilustrátorka Dita Stuchlíková. Všetky tri opäť nadväzujú na tému prchavosti a snovosti. Ako support Kafka bandu Černý tesák predstaví svoj albu 11. októbra v Kabinete Múz v Brne a 1. novembra v Paláci Akropolis. Aktuálne na Donio beží zbierka na podporu fyzického nosiča.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Miloš Dolinský.