"Prepáčte, že to trvalo tak dlho, ale viete, život sa dial," ospravedlňovala sa Adele záverom otvoreného listu, v ktorom potvrdila názov svojho nového albumu aj termín jeho vydania. Dlho nebolo treba čakať a dnes už ponúka singel Hello - fantastickú emóciami nabitú novinku, ktorá ukončuje trojročné ticho.

Adele najprv nechala každého tápať v tom, kto sa vlastne bude podieľať na jej tretej štúdiovej nahrávke. Prvým singlom mala byť skladba Alive z pera rovnako obľúbenej austrálskej speváčky a skladateľky Sie. Tá si nakoniec spomínaný kúsok, za ktorý britská speváčka neváhala ponúknuť milión dolárov, nechala pre svoj siedmy album This Is Acting. Fanúšikovia dúfajúci v to, že majú v rukách aspoň malú indíciu ohľadom nového materiálu Adele, tak obišli naprázdno.

Až do 18. októbra. Počas vysielania britskej verzie speváckej súťaže X Factor sa v reklamnej prestávke zafarbila celá obrazovka načierno a zjavil sa na nej bielymi titulkami text sprevádzaný hlasom 27-ročnej držiteľky Oscara: "Ahoj, to som ja. Bola som zvedavá, či by si sa po takom dlhom čase chcel stretnúť a všetko si prejsť. Hovorí sa, že ten čas by ťa mal vyliečiť, ale mňa veľmi nevyliečil." Nasledovali už len tri bodky.

Spev, hudba a vizuál v perfektnom súlade

Ako sa dnes ukázalo, slová pripomínajúce nielen hit Lionela Richieho (Hello), ale aj dlhé ticho okolo interpretky bondovky Skyfall, boli prvou strofou nového singla Hello. Novinka neprináša žiadnu prevratnú zmenu v hudobnej orientácii speváčky z Tottenhamu. Iným je len producent piesne. O grandiózne vokály, romantický sprievod v podobe klavíra a bicie v úlohe gradácie sa tentoraz namiesto dvorného Paula Epwortha postaral Greg Kurstin (Sia, Lily Allen). Napriek tomu, novinka nenechá ani jedného dlho čakajúceho poslucháča sklamaného.

Príbeh nového videoklipu po štyroch rokoch sa podľa textu sústreďuje okolo strateného kontaktu so starým priateľom. Speváčka vo videu od kanadského režiséra Xaviera Dolana (Mommy) príde do zaprášeného a opusteného, no ešte stále zariadeného domu. Uvarí si čaj a spomína na priateľa zosobneného Mackom Wildsom z reštartovanej verzie tínedžerského seriálu 902 10.

Vizuálny skvost je popretkávaný viacerými umelecky pôsobivými zábermi. Je to vďaka technológii IMAX (Image Maximum). Práve novinka z dielne spolupráce Adele - Xavier Dolan je prvým hudobným videom, ktoré vytvorili použitím tohto typu kamier. Hudobní fanúšikovia tak čelia perfektnému súladu zvuku a obrazu nielen z technickej, ale aj umeleckej stránky.


Album o zmierení sa so sebou

Adele má dlho očakávaný album vydať 20. novembra. Na štúdiovke okrem Kurstina spolupracovali aj Danger Mouse, Max Martin, Tobias Jesso Jr. či frontman kapely OneRepublic Ryan Tedder, ktorý sa podieľal aj na singli Rumour Has It zo speváčkinho ostatného albumu 21 (2011).

Ústrednou témou opusu by malo byť zmierenie sa. "Moja posledná nahrávka bola rozchodovou a ak by som nejako mala označiť túto, nazvala by som ju zmierovacou. Zmierujem sa so strateným časom. Zmierujem sa so všetkým, čo som spravila a čo som nikdy nespravila. (...) Mať 25 bolo pre mňa zlomovým momentom, facka v polovici mojich dvadsiatich. Balansovanie na hrane bytia starým adolescentom a úplne opereným dospelým," prezradila v otvorenom liste. V ňom potvrdila aj to, že výsledok tohto zmierovacieho procesu si môžu fanúšikovia vypočuť na albume s dlho nepotvrdeným názvom 25.

Tracklist albumu Adele - 25:

1. Hello 
2. Send My Love (To Your New Lover) 
3. I Miss You 
4. When We Were Young 
5. Remedy 
6. Water Under The Bridge 
7. River Lea 
8. Love In The Dark 
9. Million Years Ago 
10. All I Ask 
11. Sweetest Devotion 

Bonusové skladby deluxe edície:
12. Can't Let Go 
13. Lay Me Down 
14. Why Do You Love Me

Aktualizácia: Pred dokončením článku sa singlu už o 9:30 (ani nie hodinu po vydaní) podarilo dobyť rebríček najsťahovanejších skladieb vo Veľkej Británii.

Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube 

Súvisiaci interpreti: Adele