Slovenská populárna hudba má viacero tragických osudov, ale k tým najsmutnejším nepochybne patrí životný príbeh Evy Kostolányiovej. Krásna a talentovaná speváčka stihla za svoj krátky život vydať iba jedinú profilovú LP nahrávku, podieľala sa však s ďalšími kolegami na niekoľkých desiatkach SP platní, čo bol najrozšírenejší dobový formát prvej polovice 70. rokov.

Z tejto kolekcie nahrávok zostavilo vydavateľstvo Opus 45 rokov po predčasnej smrti interpretky jedinečný vinylový album s názvom Poď so mnou, ktorý oficiálne vychádza práve dnes (23.10.). Na jeho tvorbe sa podieľal aj známy hudobný publicista Juraj Čurný, ktorý ho obohatil rozsiahlym, zasväteným a faktograficky objavným sprievodným textom.

Nahrávka poteší nielen fanúšikov Evy Kostolányiovej a "duchoňovskej" generácie slovenskej populárnej hudby, ale môže jej tvorbu a príbeh predstaviť aj novému publiku. 
Vo výbere 14 skladieb sa nachádzajú prevažne zahraničné pesničky, ku ktorým vznikali slovenské texty. Na obale LP platne si môžete prečítať zaujímavé príbehy vzniku pôvodných aj slovenských verzií. Nemenej zaujímavá je aj história pôvodných domácích piesní.

"Ich spoločným menovateľom je nezameniteľná osobnosť, hlas a spev Evy Kostolányiovej. Speváčky, po ktorej zostala v histórii slovenskej populárnej hudby výrazná stopa a dodnes oslovuje nielen svoje pôvodné, ale aj stále nové generácie fanúšikov. Je to skvelá vzorka toho najlepšieho, čo na Slovensku vzniklo v oblasti žánrovo ohraničenej termínom tradičný pop, ktorý je v tomto prípade charakterizovaný sólovou speváčkou a veľkým tanečným orchestrom. Príjemné spomínanie a príjemné počúvanie," píše okrem iného v texte obalu LP Juraj Čurný.

Vypočujte si album Poď so mnou na Deezeri:



Na príprave titulu sa podieľal aj novinár a rozhlasový redaktor Martin Jurčo. "Eva Kostolányiová patrila k tým speváčkam, ktorých pesničky dokážu osloviť aj nasledujúce generácie. Zamýšľal som sa neraz nad tým, čím to je, keďže Eva patrila ku generácii spevákov tvoriacich v čase, keď bolo bežné spievať aj prevzatý zahraničný repertoár. Nemala ohromujúci a silný hlas, ktorý by hneď ohúril svojou silou. No, myslím, že záujem u poslucháčov vzbudzuje dodnes najmä tým, ako dokázala poňať pesničku - ako malý príbeh, ktorému treba dať adekvátny výraz. A to aj napriek tomu, že ide o jednoduchý veselý popevok, ktorý má skromnú ambíciu urobiť dobrú náladu. A toto si Eva uvedomovala," hovorí Jurčo.

"Navyše, jej prístup k životu, prezentácia na javisku i v televízii (pôvodným povolaním bola tanečnica) zanechali výraznú stopu vo vedomí jej súčasníkov. Aj keď Evina kariéra trvala sedem rokov, teda relatívne krátko, bolo na aktuálny LP výber z čoho vyberať. Najnovší album teda ponúka to dôležité, čo by mal poznať nielen každý Evin fanúšik. Záujemca o minulosť našej populárnej hudby, ktorý počuje meno Eva Kostolányiová po prvý raz, si môže urobiť prehľad kľúčových pesničiek jej repertoára. Navyše, forma vinylového nosiča nás presunie do atmosféry čias, keď Eva žila a pôsobila."


Na LP spievajú a hrajú: Eva Kostolányiová (sólový spev), Karol Duchoň, Peter Vašek, Michal Dočolomanský, Lýdia Babuchnová, Edita Sláviková (spev), Linha Singers, RT-VOX (zbor), TOČR v Bratislave, Orchester Gustava Broma.

Zoznam piesní na LP Eva Kostolányiová - Poď so mnou:

A1: Cítiš, krúti sa Zem
A2: Smoliar
A3: Ťuk, ťuk
A4: Až bude pokosená tráva
A5: Haló tam
A6: Neplač viac
A7: Výlety

B1: Chvála humoru

B2: Poď so mnou
B3: Keď je zima
B4: Jesenný úsmev
B5: Kade chodieva láska
B6: Si dážď
B7: Hviezdny sonet

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Opus a Warner Music poskytla PR manažérka Renáta Tomášová. Správu sme upravili.