Hudba má mnoho účinkov. Dokáže potešiť, rozosmutniť, či nakopnúť. A niektorá dokáže aj liečiť. Niektorým postavičkám z nášho týždenníka už však nepomôže ani svätená voda.

Magnet týždňa

Puscifer v novej piesni liečia v mierne kontraproduktívnom zmysle. Pesnička The Remedy je o ľuďoch žijúcich v strachu z neznámeho, trpiacich paranojami, ktorí nezistia či vonku prší, pokiaľ na to nemajú mobilnú aplikáciu. A "liek" tu predstavuje jedna do zubov. Ako Keenan pre The PRP povedal "radšej sa bojíme o jedlo, handry a strechu nad hlavou, ako keby sme sa mali zamyslieť nad tým, že zmysel našej existencie a prežitia je inde." Album Money Shot vyšiel 30. októbra. (ak)


Šroty týždňa

Minulotýždňový teroristický útok na parížsky klub Bataclan nezostal bez odozvy. Je to celkom pochopiteľné, keďže o život v ňom prišlo viac ako 100 ľudí. Medzi nimi aj členovia štábu Eagles of Death Metal, ktorí v ňom mali v ten večer vystúpiť. Podľa najnovších informácií je obeťou aj projektový manažér kapely Metallica. Ani to všetko však neodradilo niektorých ľudí, aby sa zachovali ako bezcitné monštrá. Konkrétne mám na mysli amerického kresťanského pastora (!) Stevena Andersona. Podľa jeho slov "keď idete na death metalový koncert, niekto môže zomrieť". Práve takíto ľudia sú dôvodom, prečo sa na svete dejú zlé veci. K situácii sa už medzičasom vyjadrili aj samotní členovia EODM, ktorí poskytli rozhovor pre Vice. Zverejnia ho tento týždeň. Je jasné, že to nebude ľahké počúvanie, čo potvrdzuje aj krátka ukážka. (pm)


Podľa organizácie Anonymous mal byť jedným z ďalších cieľov teroristických útokov aj milánsky koncert Five Finger Death Punch včera večer. Po zrušení koncertu v Štrasburgu sa kapela podľa očakávaní rozhodla odložiť aj toto podujatie. Celé európske turné okrem iných zrušili aj Lamb of God. Ich predskokani, Children of BodomSylosis, tak budú koncertovať osamotení. (pm)

A teraz na Floridu - ak je niečo, čo polícii chýba, tak je to priazeň verejnosti. Malý bodík si v tomto ohľade pripísal Andrew Ricks, člen Sanfordského policajného zboru, ktorý sa na chvíľu objavil v uniforme na koncerte death metalovej kapely Vital Remains a frontmanovi pomohol aj so spevom. Vybral si ale trochu nešťastný text ("let the killing begin", v preklade "nech vraždenie začne"). Vo svetle týchto (a vraj aj iných) udalostí ho jeho šéf vyhodil aj napriek tomu, že mu len dva dni na to mala skončiť výpovedná doba. Ricks sa však medzitým stal obľúbencom metalovej komunity a vyslúžil si aj skvelú prezývku - Death Metal Cop. (pm)


Novinky

Dominique Revert, manažér parížskeho klubu Le Bataclan, minulý týždeň pre magazín Billboard potvrdil, že klub bude fungovať aj naďalej. "Znovu ho otvoríme, o tom niet pochybností. Niekoľko mesiacov, rokov, nám bude ťažko na srdci, ale otvoríme znova. Nevzdáme sa." (pm) 

Minulý týždeň sme písali o možnom návrate starých dobrých Guns N' Roses a ich prípadnom turné. Všetko sú zatiaľ iba špekulácie, ale na pódiu sa vraj nepredstavia všetci pôvodní členovia. Môžeme však údajne počítať s Axlom, Slashom a Duffom McKaganom. Myslím, že aj to bude väčšine fanúšikov stačiť. Čo poviete? (pm)

Kanadské legendy Rush vydali svoj 40 rokov pripravovaný film R40 Live. Ak vám toto meno nič nehovorí alebo váhate, pozrite si ukážku v podobe skladby Xanadu. Ale pripravte sa, že budete príjemne šokovaní. (pm)


Foo Fighters sa rozhodli, že nás trochu ponaťahujú ukážkou novej hudby. Skladba Nothing’s Set in Stone? znie výborne a mala by sa objaviť na EP so zatiaľ neznámym názvom. Viac info by sme mali mať už tento týždeň. (pm)

Aktualizácia (12:30): Nahrávka sa volá Saint Cecilia (Svätá Cecília je patrónka muzikantov), ponúka päť skladieb a dá sa bezplatne stiahnuť z oficiálneho webu kapely. Pre fanúšikov vinylov je EP k dispozícii aj v tomto formáte. V otvorenom liste fanúšikom sa dozviete, že novinka je venovaná obetiam útokov v Paríži. 


Bájkari Intervals naservírovali ďalšiu skladbu z pripraveného albumu The Shape of Colours. Melodická inštrumentálna gitarovka, ktorú vedie Aaron Marshall si k skladbe Fable prizvala mladého saxofonistu Lelanda Whittyho, ktorý ju ozvláštnil príjemnou chilloutovou vsuvkou. Toto je už druhá zverejnená skladba projektu a zdá sa že 4. decembra dorazí naozaj vydarená nahrávka. (ak)


Bývalí členovia technických Cynic - basgitarista Robin Zielhorst a gitarista Tymon Kruidenier (obaja tiež účinkovali v projekte Exivious), spolu s členmi avant-blackových Dodecahedron - Michaelom Nienhuisom a Jasperom Barendregtom, sformovali príjemný jazzy post-rock projekt Our Oceans. Tomu hovorím žánrové preryvy. Ich debutový rovnomenný album uzrel sveta vďaka podpore fanúšikov vo forme crowdfundingu. Celý album si môžete vypočuť na Bandcampe. (ak)


Angličania Paradise Lost odohrali v bulharskom meste Plovdiv koncert spoločne s orchestrom a záznam z večera vydávajú pod názvom Symphony for the Lost. Teda presnejšie - polovička koncertu odznela s orchestrom, druhá bez. V klipe Victims of the Past je radosť dívať sa na dôstojné vokalistky, ako dodávajú svojimi hlasmi farbu metalovému hrmeniu. Hodinu a pol dlhý koncert na DVD dopĺňa obligátny Making of dokument. Pozrite si klip na pieseň a trailer na DVD. (ak)


Nový album nemeckých technických mágov Obscura vyjde po piatich rokoch od poslednej štúdiovky. Grécke slovo Ákróasis znamená "počuť, počúvať" a album s takýmto názvom vyjde kapele 5. februára 2016. zostava projektu sa za posledné roky obmenila a zakladateľa Steffena Kummerera teraz dopĺňajú Linus Klausenitzer, Rafael Trujillo a Sebastian Lanser. 8. apríla títo páni v rámci európskeho turné zavítajú do košického klubu Colloseum, kde budú sprevádzať legendárnych Death DTA. Bude to krásny death metalový sviatok. (ak)


Famózni Nóri Borknagar zosnovali novú nahrávku, ktorá poteší všetky mrazivé srdcia túžiace po severskej atmosfére. Novinka Winter Thrice vyjde 22. januára (spolu s albumom Abbatha) a otvorí ho pieseň The Rhymes of the Mountain. (ak)


A na severe ešte zostaneme, pretože doomoví Ereb Altor vydajú EPčko so siedmimi coververziami slávnych Bathory. Album Blot - Ilt - Taut vyjde 26. februára a na Facebooku kapely sa dozviete, ktoré fláky sa na tento úzky výber dostali. (ak)


Mikael Akerfeldt v rozhovore pre portál FaceCulture povedal, že chce sólovo vydať psychedelický folk rockový album, ktorý bude v švédskom jazyku. O projekte premýšľa už dlho a seriózne, takže takýto album by mohol vyjsť ešte skôr, ako ďalšia štúdiovka Opeth. K spolupráci si chce prizvať kamaráta, hudobníka Dana Swanö, s ktorým spolupracoval už v minulosti. Účastniť by sa tiež mal ďalší človek v úlohe klaviristu. Bude táto nová nahrávka znieť ako legendárny štúdiový projekt Sörskogen? (ak)


At the Gates
sa s minuloročným albumom At War With Reality naozaj zadarilo. Jeho vrcholom je záverečná skladba The Night Eternal, ktorá dostala aj podobu skvelého klipu. (pm)


Veľmi sa teším, že sa Vision of Disorder dali v roku 2008 znova dokopy. Viem, už odvtedy ubehlo veľa rokov. Ale kvôli albumu Razed to the Ground sa to naozaj oplatilo. Vyjde koncom tohto týždňa, pár skladieb ale môžete okúsiť na Blabbermouth už teraz. (pm)

Haluz týždňa

Devin Townsend sa podujal zostrojiť za dve hodinky pesničku. Normálne počas živého streamu zložil song. Celá akcia prebehla v rámci promoakcie hudobného softvéru Toontrack, veď aj ten Devin musí z niečoho žiť. Celý stream nájdete nižšie. Má štyri hodiny a žiadny súdny človek to celé pozerať nebude, ale niektoré časti určite zaujmú. Celý obsah videa aj s časmi v komentároch pekne zhrnul užívateľ Jordy R. Práca začne v čase 1:46:10 a hotovú skladbu si môžete vypočuť od času 3:36:36. Volá sa Stars with no Click You Dick. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: facebook.com/PusciferMusic

Súvisiaci interpreti: Eagles Of Death Metal, Paradise Lost