Už dvadsať rokov Andrea Konstankiewicz a Dorota Barová spoločne cestujú, hrajú, hľadajú a objavujú stále nové úžasné zákutia života, ktoré pod hlavičkou projektu Tara Fuki otláčajú do svojich piesní. Najnovšia kolekcia s názvom Motyle vyšla v polovici novembra po šiestich rokoch od posledného radového albumu Winn.

Tara Fuki i tentoraz zostávajú vo svojej tvorbe poetické, ich skladby znejú krehko, no zároveň plné vnútornej sily. Z desiatich skladieb na albume Motyle sú tri spievané v češtine. Jednou z nich je prvá zverejnená skladba Kdyby, ktorú spolu s videoklipom predstavili ešte v lete. 

"České texty sú v našej tvorbe vždy skôr výnimkou, pretože poľština nám svojou zvukovou mäkkosťou predsa len dáva väčšie krídla. Avšak nejako sa to zišlo a na tomto albume sú české hneď tri," hovorí Andrea Konstankiewicz. Okrem Kdyby, ktorá celý album otvára, sú to dve záverečné skladby, Dlouhý pád a trochu netradičná záverečná pieseň Samoty. Poľská členka dua však zároveň dodáva, že hlavným jazykom Tara Fuki naďalej zostane poľština.


Nezvyčajné bolo pre dvojicu aj nahrávanie s bubeníkom. Vo viacerých piesňach hosťuje Miloš Dvořáček. "Pozvanie Miloša ako hosťa na album bola jasná a jediná voľba. Má veľký talent do hudby citlivo vplávať a v štúdiu s ním bola radosť spolupracovať," hovoria hudobníčky.

Oslavy dvadsiatich rokov Tara Fuki pripravovali dlhú dobu a nahrávka Motyle je jedným z dielikov týchto osláv. Ďalšie časti v podobe koncertov ale musia počkať, všetko totiž nabralo rozdielnu podobu a časový harmonogram. "Ochranné opatrenia a fakt, že žijeme každá v inom štáte, nám vznik dosky skomplikovali, malo sa nahrávať v marci a krstiť v novembri. Môžeme byť radi, že sa nám ju nakoniec podarilo nahrať v júli a krsty sú zatiaľ presunuté na jar 2021," hovorí Andrea. Nič to nemení na ich spoločnej radosti z okrúhleho výročia. "Sme veľmi rady, že táto platňa je aj symbolickým zavŕšením našej 20-ročnej spolupráce. Je to kus života, ktorý je spojený s hudbou Tara Fuki, s hľadaním výrazu, zdieľaním, cestovaním i objavovaním nového."

Album nesie názov podľa skladby Motyle, ktorú mohli návštevníci koncertov tohto dua počuť už pred pár rokmi. "Pieseň Motyle vznikla ako prvá z nového repertoáru, ktorý sme teraz nahrali. Má krásny poľský poetický text: 'Otvor dvere na chvíľu, v oknách spia motýle, slnko vie, že sa nechceš schovávať', ktorý sa otlačil do textov na celej platni," vysvetľuje Andrea Konstankiewicz dôvod, pre ktorý podľa tejto piesne nazvali celý album. Nahrávku nájdete na všetkých streamingových službách.

Vypočujte si album Motyle na Deezeri:



Biografia

Violončelové duo Tara Fuki sa na českej scéne objavilo na jeseň roku 2000 sa stalo sa jej novým fenoménom. Spievajúce violončelistky Andrea Konstankiewicz a Dorota Barová (známa z kapely Vertigo či hosťovania v kapele Anety Langerovej) spoločne slávili koncertné úspechy po celej Európe (okrem ČR a Slovenska navštívili aj Francúzsko, Nemecko, Švajčiarsko, Taliansko, Rakúsko, Švédsko, Poľsko, Rusko, Ukrajina, Rumunsko, Holandsko, Anglicko, atď.) a vystúpili aj v Strednej Amerike či Egypte.

Za svoju hudbu získali ceny Českej hudobnej akadémie Anděl v kategóriách Alternatívna hudba-World music a Objav roka za rok 2001 a v kategórii World music za rok 2007. V tom istom roku vystúpili ako prvá česká kapela na medzinárodnom hudobnom veľtrhu WOMEX v španielskej Seville. V roku 2015 duo získalo cenu odborníkov na 2. ročníku showcasového festivalu Czech Music Crossroads 2015. Za 20 rokov svojho účinkovania Tara Fuki vydali vo vydavateľstve Indies Scope päť radových albumov - Piosenki do sna (2001), Kapka (2003), Auris (2007), Sens (2010) a Winn (2014) - a v roku 2015 uviedli na trh výberovku The Best of Tara Fuki.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Indies Scope poskytol Přemysl Štěpánok. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Zuzana Bonisch