Viac ako 120 gitár zo svojej päťdesiatročnej kariéry ponúkol do dražby Mark Knopfler, bývalý frontman britskej rockovej skupiny Dire Straits. Dražba sa uskutoční 31. januára v aukčnej sieni Christie's. Medzi ponúkanými nástrojmi je aj elektrická gitara použitá pri nahrávaní hitu Money for Nothing a známa z charitatívneho koncertu Live Aid, ktorý sa konal v roku 1985 v Londýne.

Aukcia s názvom "The Mark Knopfler Guitar Collection" zahŕňa celý rad gitár, ktoré hudobník používal pri komponovaní, nahrávaní a koncertnom hraní piesní skupiny Dire Straits, ako aj skladieb zo svojich sólových albumov. Patria k nim nástroje značiek Gibson, Fender či Martin, spolu s modelmi zhotovenými na zákazku od renomovaných staviteľov gitár Rudyho Pensu a Johna Suhra.

Najdrahšou položkou, odhadovanou na 500-tisíc libier, je originálny model Gibson Les Paul Standard z roku 1959, ktorý Mark Knopfler získal od Bobbyho Tencha z formácie The Jeff Beck Group. 74-ročný hudobník venuje štvrtinu výťažku z predaja rôznym charitatívnym organizáciám vrátane Britského Červeného kríža, organizácie Tusk na ochranu prírody a neziskovej organizácie pre deti Brave Hearts of the North East.

Kolekcia gitár, medzi ktorými figuruje aj Knopflerova vôbec prvá elektrická gitara Höfner Super Solid, bude pred aukciou vystavená v New Yorku a Londýne.

Skupina Dire Straits s kratšou pauzou existovala v rokoch 1977-1995 a vydala šesť štúdiových albumov: Dire Straits (1978), Communiqué (1979), Making Movies (1980), Love over Gold (1982), Brothers in Arms (1985), On Every Street (1991).

Zdroj: TASR (AFP), Hudba.sk edit