Pred 13 rokmi, dva dni pred Štedrým dňom zomrel hudobník, herec, politický aktivista a frontman legendárnej skupiny The Clash Joe Strummer. Príčinou smrti bol infarkt. Je paradox, že hoci nemal Vianoce rád a neoslavoval ich, každoročne si fanúšikovia po celom svete práve na vianočné sviatky pripomínajú jeho odkaz. V Bratislave sa tak stane dnes večer.

Joe Strummer, narodený ako John Graham Mellor 21. augusta 1952, pochádzal z dobrej rodiny a ako syn britského ambasádora v Turecku veľa cestoval a načerpával vzdelanie. Vďaka kočovnému spôsobu života si všímal okolitý svet a nespravodlivosti, ktoré sa v ňom neustále odohrávali. Po návrate do Anglicka ho oslovil rock'n'roll a začali ho priťahovať temné zákutia Londýna. Istý čas sa združoval v komunite squaterov, kde prijal prezývku Strummer (brnkátko).

Punk ako politické hnutie

Približne v tej dobe založil prvú kapelu 101'ers, no obrovský vplyv mala na neho iná vtedy začínajúca skupina, a to Sex Pistols, ktorých prvýkrát videl hrať naživo v roku 1976, keď jeho skupine "predskakovali". Ešte v ten istý rok, už so svojou novou kapelou The Clash, s nimi absolvoval kontroverzné turné sprevádzané nebývalým mediálnym záujmom spôsobeným divokým správaním a provokačnými gestami hudobníkov.

Joe Strummer však nechcel, aby boli punk rockoví muzikanti vnímaní iba ako prvoplánoví nihilisti. Práve naopak, usiloval sa, aby sa punk stal hnutím politického odporu. U Strummera sa skĺbili politické aktivity a radikálne ľavicové postoje. The Clash sa angažovali v oblasti ľudských práv, v boji proti rasizmu i xenofóbii, čo samozrejme súvislo aj s hudobnou inšpiráciou, ktorú naberali u černošských interpretov. Na americkom turné si Strummer ako predskokana pozval priekopníka rock'n'rollu Bo Diddleyho. Rasistická reakcia amerického publika však Strummera poriadne zaskočila, preto začal svojich divákoch "vychovávať."

The Clash rafinovane prepájali punk s rôznymi žánrami ako rockabilly, reggae či dubu, vďaka čomu prekročili s albumami The Clash (1977), Give 'Em Enough Rope (1978) a London Calling (1979) tieň punk rockovej éry 70. rokov a so silnými nahrávkami Sandinista! (1980), Combat Rock (1982) a Cut the Crap (1985) pokračovali aj v ďalšej dekáde. Za štvrtý album však Joea verejnosť poriadne skritizovala, keďže bol venovaný kontroverznému revolučnému hnutiu Sandinista National Liberation Front pôsobiacemu v Nikaragui.


Pre nezhody odišiel z kapely pred vydaním posledného albumu Mick Jones a prerušenie plodnej autorskej dvojice Strummer - Jones kapela nevydržala. The Clash sa oficiálne rozpadli v roku 1986. Joe Strummer však s hudbou naďalej pokračoval v kapele Mescaleros, s ktorou nahral štyri albumy. Okrem toho si zahral aj v niekoľkých filmoch, produkoval nahrávky svojich kolegov, ako vokalista hosťoval v mnohých formáciách (chvíľku dokonca aj v The Pogues) a pripravoval množstvo ďalších projektov, ktoré žiaľ už nestihol zrealizovať. Srdcový infarkt ho skolil dva dni pred Vianocami, ktoré tak neznášal. Na jeho počesť bola zriadená nadácia Joe Strummer Foundation zameraná na pomoc mladým talentom a na charitatívnu činnosť v oblasti umenia, vedy a kultúry. 

Práve v týchto dňoch sa po celom svete uskutočňujú spomienkové večery. Ku kanadskému Torontu či britskému Brightonu sa pridá aj bratislavský Subclub s podujatím Joe Strummer Night, ktoré sa uskutoční už dnes večer, 23. decembra, od 22:00. Dídžeji Joe 64 a Hank budú počas celej noci hrať punk rock, ska, dub, post-punk, reggae, new wave, proto punk, soul a v podzemnom bunkri návštevníci určite zachytia aj signál "volajúceho Londýna".


Autor: Daniel Hevier ml.
Foto: Theclash.com

Súvisiaci interpreti: Clash