V stredu 28. marca sa v Banskej Bystrici uskutoční hip-hopový sviatok. V bývalom kine Hviezda sa na akcii s názvom Urban Spot predstaví jedna z najvýraznejších rapových formácií 90. rokov - Onyx z New Yorku.

Skupina Onyx sa sformovala koncom 80. rokov, kedy v newyorskom Queense stretli Fredro Starr, Sonee Seeza a Big DS. Ich prvý singel Ah, And We Do It Like This bol ovplyvnený jazzom, na rozdiel od neskoršej tvorby charakterizovanej ako hardcore hip-hop. V roku 1991 sa ku kapele pridal Fredrov bratranec Sticky Fingaz. Ich novú tvorbu si zamiloval Jam Master Jay z vydavateľstva Def Jam a úspech mal hneď prvý singel vydaný na tejto značke s názvom Throw Ya Gunz.

Onyx - Throw Ya Gunz

Debutový album Bacdafucup vyšiel v roku 1993 a predalo sa z neho viac než 2 milióny kópií po celom svete. Najúspešnejší singel z tejto nahrávky, Slam, nahrali Onyx ešte v ten istý rok v alternatívnej verzii s metalovou skupinou Biohazard, s ktorou si otvorili cestu k ďalším fanúšikom. Vďaka svojmu nekompromisnému prístup k tvorbe sa stali vzorom undergroundovej kapely, ktorá si získala na hip-hopovej scéne univerzálny rešpekt. Napriek tomu, že ich skladby a videoklipy boli neprijateľné pre rádiá a hudobné televízie, aj ďalšie albumy si našli svoju cestu k fanúšikom. Ich drsné texty a agresívny štýl rapu ocenili aj kritici.

Štúdiové nahrávky All We Got Iz Us (1995) a Shut 'Em Down (1998) priniesli ďalšie skladby, ktoré patria do "zlatej klenotnice" rapu - Last Dayz, All We Got Iz Us (Evil Streets)Walk In New York, Shut 'Em Down (feat. DMX) alebo The Worst (feat. Raekwon, Method Man & Killa Sin). Zaujímavosťou ich tretieho albumu je, že práve tu sa v skladbe React prvýkrát na oficiálnej nahrávke predviedla neskoršia hviezda rapu 50 Cent.

Onyx - Last Dayz

Albumy z nasledujúceho desaťročia - Bacdafucup Part II (2002), Triggernometry (2003) a Cold Case Files: Murda Investigation (2008) - na úspechy z 90. rokov nenadviazali. Scéna sa totiž za tie roky výrazne zmenila, Onyx však naďalej patrí medzi medzi kapely, ktoré by fanúšik hip-hopu mal vidieť naživo. Na rozdiel od slovenskej premiéry v bratislavskom PKO v roku 2006, kedy nakoniec prišiel len Fredro Starr, by tentoraz nemal na koncerte chýbať ani Sticky Fingaz.

Okrem Američanov sa na akcii Urban Spot predstaví domáca skupina Krok Spet so speváčkou Natalie, tanečná skupina Street Dance Academy a raper Špeker s dídžejom Wailom. Po koncerte sa o zábavu postará DJ FunkDat.

Urban Spot
28. 3. - Banská Bystrica, bývalé kino Hviezda

Onyx (New York, USA)
Krok Spet feat. Natalie
Street Dance Academy
Špeker & DJ Wailo
DJ FunkDat

Onyx - Slam

Onyx feat. DMX - Shut 'Em Down

Informácie pre Hudba.sk poskytol Erik Oslanec, organizátor podujatia. 

Foto: Onyxdomain.com

Súvisiaci interpreti: Onyx