Americký raper Kendrick Lamar debutuje so svojou štvrtou štúdiovkou DAMN. (2017) na prvej priečke amerického albumového rebríčka Billboard 200. Z novinky sa v prvom týždni predalo v USA 603-tisíc kópií, čo je najlepší tohtoročný výsledok, pričom z tohto počtu az 353-tisíc predstavovali fyzické nosiče.

Kendrick Lamar s novinkou, z ktorej vydal single Humble a DNA, zaznamenal najlepší týždňový predaj svojej kariéry a celkovo najlepší od decembra 2016. Pre 29-ročného rodáka z kalifornského Comptonu je DAMN. už tretia nahrávka, s ktorou dobyl Billboard 200. Predtým sa mu to podarilo s albumom To Pimp A Butterfly (2015) a kompiláciou untitled unmastered. (2016). Stal sa tak iba tretím interpretom, ktorý sa dostal na vrchol tohto rebríčka v tomto aj predchádzajúcich dvoch rokoch. Pred ním to dokázali raperi Drake a Future, pričom prvému menovanému sa to podarilo štyrikrát, zatiaľ čo Futureovi dokonca päťkrát.


Kendrick Lamar Duckworth sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 2003. Po viacerých mixtapeoch a eponymnom EP z roku 2009 vydal debutový album Section.80 (2011), no výraznejší úspech zaznamenal až s druhou štúdiovkou Good Kid, M.A.A.D City (2012). Tá sa v rebríčku Billboard 200 dostala najvyššie na druhú priečku. So spomínaným tretím albumom To Pimp A Butterfly (2015) dobyl okrem amerického aj britský rebríček, pričom nahrávka obsahuje napríklad singel i, za ktorý Lamar získal dve ceny Grammy. Vlani si pripísal na konto ďalších päť zlatých gramofónikov. Raper je tiež členom skupiny Black Hippy, ktorú okrem neho tvoria Ab-Soul, Jay Rock a Schoolboy Q.

Zdroj: SITA (Billboard.com, archív)
Foto: artwork

Súvisiaci interpreti: Kendrick Lamar