Pesničková súťaž Eurovision Song Contest 2012 spoznala počas druhého semifinálového prenosu posledných desať interpretov, ktorí postúpili do veľkého finále. Brány do absolútneho vyvrcholenia súťaže sa však nadobro zatvorili pred slovenským zástupcom.

Max Jason Mai a jeho rockový song Don't Close Your Eyes nezaujal porotcov a divákov natoľko, aby sa mohol znovu predviesť v sobotu. Dlhoočakávaný postup Slovenska do finále sa teda opäť nekoná.

Počas druhého semifinálového kola sa spevák Miro Šmajda so svojím novým projektom predviedol ako pätnásty v poradí. Môže to znieť zaujato, nakoľko ide o slovenského interpreta, ale jeho vystúpenie bolo skutočne ako vyslobodenie po záplave tanečných či balkánskych rytmov, ktorých v dvojhodinovom prenose bolo viac než dosť.

Vystúpenie Maxa Jasona Maia patrilo medzi tie lepšie. Vytknúť mu možno, že príliš "tlačil na pílu" - možno s cieľom podčiarknutia rockového ducha, čo by snáď fanúšikovia ocenili na živom koncerte, no v televízii to miestami pôsobilo až rušivo.

Okrem silného náboja v spevákovom hlase zarezonovalo jeho sebaisté vystupovanie, pohyb na pódiu, práca s mimikou, či komunikácia s publikom počas piesne. Max Jason Mai zaujal aj vizážou - rozopnutá kožená bunda, ktorá odhaľovala vypracované telo, charakteristické rozstrapatené vlasy či výrazný mejkap a k tomu celá kapela odetá do čiernej farby.

Max Jason Mai (Slovensko) - Don't Close Your Eyes (semifinále ESC 2012)

Najtvrdšia pieseň v ročníku

Slovensko sa tento rok prezentovalo najtvrdšou piesňou nielen spomedzi osemnástich skladieb druhého semifinále, ale aj v rámci všetkých súťažiacich krajín. Po minuloročnej snahe dua Twiins alebo Kristíninom Horehroní to bola vcelku príjemná zmena, ktorá priniesla očakávania, či sa spevákovi podarí osloviť európskych rockových fanúšikov. Množstvo bezprostredných reakcií na jeho Facebook stránke aj pod jeho videoklipom na Youtube naznačuje, že mu to sčasti vyšlo, no na postup do finále to nestačilo.

V súťaži, v ktorej až na pár výnimiek jednoznačne dominuje pop, bola možno práve spomínaná tvrdosť dôvodom, pre ktorý Max Jason Mai nepostúpil. Ďalším je určite aj politika spriatelených krajín, v rámci ktorej majú menšie krajiny mimo post-sovietskeho či balkánskeho bloku väčšinou v rukách povestného "Čierneho Petra". Na rozdiel od nášho reprezentanta si postup do veľkého finále vyspievali zástupcovia Litvy, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Ukrajiny, Švédska, Macedónska, Nórska, Estónska, Malty a Turecka.

Slovákovi fandil Rybak aj duchovní z Baku

Medzi fanúšikov Maxa Jasona Maia sa počas jeho krátkeho pôsobenia v Baku zaradili niektorí konkurenti z ostatných krajín, s ktorými sa stretával počas skúšok, ale aj víťaz z roku 2009 Alexander Rybak. Ten mal zhodou okolností šatňu hneď vedľa slovenskej výpravy. Jedného dňa slovenský tím prekvapil, keď po skúške vošiel do ich šatne a zvolal "Milujem rokenrol!". S Mirom Šmajdom prehodil niekoľko slov a dal mu radu pred semifinále. "Musíš sa dobre vyspať, to je pre hlasivky veľmi dôležité," povedal.

Slovenský zástupca zaujal aj špeciálnymi predmetmi pre fanúšikov, ktoré predstavil na tlačovej konferencii tesne pred odletom do Azerbajdžanu. Energiu mu počas semifinále posielali duchovní z Baku, ktorí k svojim tradičným úborom pridali aj maxagramy, amulety, do ktorých je primiešaná spevákova krv.

"Páči sa nám obrovská energia, ktorá z vystúpenia vášho speváka ide," povedal vedúci seminára v Baku Jahangir Elturan. "Aj nápad s amuletom, ktorý má vysielať pozitívnu energiu, na nás pôsobí veľmi sympaticky. Napriek rozdielnosti našich kultúr veríme, že hudba spája ľudí rôzneho vierovyznania a tu v Baku sme toho práve počas eurovízneho týždňa reálnymi svedkami," dodal. Ani rady od víťaza a duchovná podpora však na postup nestačili.

Finále už v sobotu

Meno interpreta, ktorý si vyspieva prvenstvo v 57. ročníku Veľkej ceny Eurovízie, sa dozvieme už o pár dní. Finále európskej piesňovej súťaže sa uskutoční v sobotu 26. mája. Priamy prenos veľkolepého večera odvysiela RTVS. Pre lepšiu zábavu odporúčame vypnúť si zvuk a naladiť k prenosu Rádio_FM. Komentovať bude "humoristická dvojica" Baláž a Hubinák.

Text: Miroslava Kuracinová, TASR
Foto: Elke Roels - Eurovision.tv

Súvisiaci interpreti: Max Jason Mai