Slovenská bigbítová legenda The Buttons na čele s Dodom Šuhajdom v utorok v bratislavskom Ateliéri Babylon uviedla do života svoj nový album. Nahrávku s názvom The Buttons & Friends pokrstili líder skupiny Olympic Petr Janda a frontman kapely Elán Jožo Ráž. Počas koncertu na pódiu nechýbali ani Ján Baláž, Marián Slovák a Juraj Zaujec, ktorí na albumovej novinke hosťujú.

Album The Buttons & Friends vyšiel po desiatich rokoch od vydania debutového albumu The Buttons Between The Stones. "Myšlienka na album vznikla pred desiatimi rokmi s tým, že keď sme už jeden album urobili, klavirista povedal, že má tri pesničky, tak ich môžeme začať skúšať. Postupne sa to nabaľovalo, za tých ďalších skoro jedenásť rokov pribudli ďalšie. Tak sme sa objednali k Jankovi Balážovi do štúdia a postupne sme album nahrávali. Na pódiu sme ho dnes hrali prvýkrát," povedal pre TASR po koncerte spevák Dodo Šuhajda.

Líder skupiny sa na pódiu pochválil, že ústnu harmoniku, na ktorej zahral aj v úvodnej skladbe koncertu Gombíky medzi kameňmi, mu v roku 1965 daroval Paul Jones, člen slávnej skupiny Manfred Mann's Earth Band, ktorá vtedy vystúpila v Bratislave. Podujatie moderoval generačný súputník kapely, hudobník Ľubo Belák, podľa ktorého sú The Buttons "gombíky, ktoré dobre držia na košeli slovenského bigbítu". S dnes už 74-ročným Dodom Šuhajdom ho spája nielen dlhoročné priateľstvo, ale v posledných rokoch aj organizovanie veľkých narodeninových koncertov našich hudobných legiend.

"Dodo je môj najlepší slovenský kamarát, ktorého mám. Po prvýkrát sa ho stretol v roku 1967, keď hral so skupinou The Buttons v Prahe. To bola vtedy druhá slovenská kapela, ktorá prišla hrať do Prahy. Bol som na tom koncerte, kde mali veľký úspech. Už vtedy som si povedal, že spevák je veľmi sympatický a že sa s ním chcem zoznámiť. A tak som na neho počkal a odvtedy sa kamarátime. A ja mu strašne fandím a mám ho rád," nešetril chválou rocker Petr Janda. "The Buttons sú starí kamaráti, a preto som im rád pokrstil CD. Ja som vyrastal vo Véčku, hrával som tam a odvtedy sa poznáme," prezradil Jožo Ráž.

The Buttons, Janda a Ráž, krst albumu Zdroj: Peter Stanley Prochazka

The Buttons
vznikli v roku 1964 a fungujú doteraz. Nový album nahrali v zostave Jozef "Dodo" Šuhajda (spev), Kamil Paulovčin (gitara, spev, vokály), Ervín Fulmek (klavír a klávesové nástroje), Vladko Turčan (sólová gitara, vokály), Juraj Majer (basová gitara), Milan Hlinka (bicie), Ján Baláž (gitary, spev, vokály) a Erich "Boboš" Procházka (fúkacia harmonika).

"Som rád, že sa nám to podarilo. To, že sme vydali album, je taký malý zázrak. Prvé skladby nového CD začali vznikať hneď po prvom albume Between The Stones z roku 2011. Album sa tvoril na naše podmienky dlho, ale v prípade našej nezvyčajnej kapely je to normálne," konštatuje zakladajúci člen kapely Dodo Šuhajda.

Autormi hudby na novinke sú klavirista Ervín Fulmek a gitarista Kamil Paulovčin. Texty piesní majú na konte Kamil Peteraj, Martin Sarvaš a Ema Mázik. Pieseň Hodiny z roku 1965 napísal Juraj Eperješi a bola veľkým hitom skupiny Phantoms. Album The Buttons & Friends nahrali "Gombíky" v bratislavskom JB Recording studiu.

Hudobným producentom nahrávky je Ján Baláž, ktorý sa spolu s Jánom Červenkom postaral aj o mix a mastering. "Nový album sa nahrával v mojom štúdiu, hrám na ňom, spievam, a potom som ho celý zmixoval. Bola to fajn robota s touto kapelou, akurát som ich musel trocha naháňať. The Buttons si pamätám ešte z mladosti, sú odo mňa trošku starší. Chodil som na ich koncerty a aj dnes im to dobre hrá," dodáva Baláž.

Podľa Ľuba Beláka aj pre tých najmladších, ktorí možno netušia, čo je to bigbít, znamená nový album The Buttons príležitosť, ako sa to dozvedieť. Textár Kamil Peteraj jeho slová výstižne doplnil vo svojom preslove v booklete albumu "...títo vitálni muži v puberte staroby potvrdzujú, že hravo prešli skúškou času a že do hrobu pop music ich živých nedostanú".

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z NK Factory. Text správy sme upravili a doplnili o ďalšie citácie z TASR a postrehy redaktora Ivana Straku, ktorý sa zúčastnil krstu.

Foto: Peter Stanley Prochazka