Po štúdiovke V rozpakoch (2009) sa Ján Boleslav Kladivo rozhodol opäť spojiť svoje sily s hudobnými skladateľmi Martinom Burlasom a Petrom Zagarom. Výsledkom ich práce bude album Poruchy spánku (2012), ktorý vyjde 9. septembra v slovenskom vydavateľstve Slnko Records.

"Na novom albume ponúkame tri svety v jednom. Burlasova hudobná i slovná irónia, Zagarov postmoderný humor a hudobná hyperbola a Kladivov neortodoxný romantizmus. Emočné i neemočné správy zo zajtrajších dní," uvádza sa na webstránke Slnkorecords.sk.

Nahrávka, ktorá bude obsahovať 19 skladieb, sa už teraz dá predobjednať vo forme CD či v digitálnej podobe so skladbami vo formáte mp3 s bookletom. Ochutnávkou z albumu je skladba Víchrica, ktorá je dostupná na YouTube.

Ján Boleslav Kladivo, vlastným menom Richard Sabo, je pesničkárom, ale venuje sa aj kompozícii súčasnej elektroakustickej hudby. Na konte má napríklad album Rozhľadňa (2008), za ktorý dostal Radio_Head Award v kategórii Album roka - cena kritikov. Okrem iného je autorom skladby Mariena, ktorú svojou verziou v ostatných rokoch spopularizovala skupina Noisecut. Vydavateľstvo KK Bagala vydalo 6. júla vo svojej edícii Literárny pluk Kladivovu knihu piesňových textov s názvom Nahá. Kniha mapuje obdobie rokov 1992 až 2012.

Päťdesiatšesťročný Martin Burlas je posledným absolventom kompozície na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) u Jána Cikkera. Po štúdiu pracoval šesť rokov ako hudobný režisér vo vydavateľstve Opus a sedem rokov ako hudobný režisér Slovenského rozhlasu. V roku 1986 založil hudobný súbor Mathews, neskôr Maťkovia. Bol členom zoskupení Veni Ensemble, Sleepy Motion, Vitebsk Broken s Petrom Machajdíkom, Bezmocná hŕstka, spolu s Ľubomírom Burgrom, Zuzanou Piussi a Danielom Salontayom založil skupinu Dogma. V roku 2000 založil spolu s ďalšími Združenie Pre súčasnú operu.

Päťdesiatročný Peter Zagar je hudobným skladateľom, redaktorom a publicistom. Študoval na VŠMU v Bratislave u Ivana Hrušovského (1981-1986). Pracoval v Hudobnom informačnom stredisku, v Slovenskej filharmónii a od roku 2000 vedie edičné oddelenie Hudobného centra. Je členom spomenutého súboru Veni ensemble, Požoň sentimentál, Vapori del Cuore a iných.

Agentúru SITA informovala Shina z vydavateľstva Slnko records.

Zdroj: SITA
Foto: Slnkorecords.sk