Milovníci vážnej hudby, slovenského folklóru a netradičných hudobných spojení budú mať v auguste jedinečnú možnosť vypočuť si naživo v dvoch slovenských mestách - Banskej Štiavnici a v rámci bratislavského Kultúrneho leta a hradných slávností 2015 v Devíne - koncert, ktorý spája niekoľko významných hudobných osobností.

Repertoár koncertov budú tvoriť Slovenské piesne Bélu Bartóka v inštrumentálnej úprave uznávaného slovenského skladateľa Vladimíra Godára, ktorý hudbu zaranžoval pre spev a sláčikové kvarteto. Svoje muzikantské majstrovstvo v tomto výnimočnom projekte spojili svetoznáma a fenomenálna česká huslistka, speváčka, herečka Iva Bittová a slovenské sláčikové Mucha Quartet, hrajúce v zložení Juraj Tomka (1. husle), Andrej Baran (2. husle), Veronika Prokešová (viola) a Pavol Mucha (violončelo). 

Koncertná podoba tohto výnimočného hudobného počinu bude generálkou pred jesenným nahrávaním CD, ktoré vyjde vo vydavateľstve Pavian Records. Slovenské spevy budú odspievané a odohrané na pôde kostolov - v Banskej Štiavnici v Evanjelickom kostole (19.8.) a v Bratislave, resp. Devíne v Kostole Sv. Kríža (20.8.). Už samotný genius loci týchto miest je prísľubom nevšedného koncertného zážitku. Keď k tomu pridáte interpretačné majstrovstvo Ivy Bittovej, ktorá svojím hlasom dokáže vyjadriť všetky mysliteľné a cítiteľné emócie, dokonalú hudobnú súhru hráčov Muchovho kvarteta a kus majstrovstva, ktoré do pôvodného hudobného materiálu vložil svojou reinštrumentáciou Vladimír Godár, pôjde o ojedinelý a nezabudnuteľný hudobný zážitok.

Informácie o koncertoch portálu Hudba.sk poskytla Beáta Rožárová z vydavateľstva Pavian Records.

Foto: Bittova.com

Súvisiaci interpreti: Iva Bittová