Jeden z najstarších festivalov na Slovensku - Žákovic Open, sa uskutoční v dňoch od 26. do 27. júla už po dvadsiaty štvrtýkrát. Pprostredie Bošáckej doliny ponúka návštevníkom svoju prírodnú panorámu v spojení so skvelým hudobným programom, čo vytvára nezabudnuteľnú atmosféru.

"Sme nesmierne radi, že sa nám tento festival darí organizovať rovnako, ak nie lepšie, už 24 rokov. Tento rok sme pridali aj hudobný program na druhom pódiu a vyzerá, že nám vyjde výborné počasie. Ja osobne sa teším aj na stretnutie s priateľmi, ktorých bežne počas roka nestretnem a viem, že sa vidíme práve u nás na festivale. Pre mňa je tento festival zosobnením dobra, lásky a priateľstva. Pozývam všetkých, ktorí majú radi krásnu hudbu v nádhernom prostredí," pozýva Tomáš Zxo Dohňanský, spoluorganizátor festivalu.

Organizátori si tento rok pripravili opäť silný hudobný line-up. Tešiť sa môžete na silných headlinerov, ako sú obľúbení chalani z kapely Billy Barman, energické zoskupenie Medial Banana, rockové kapely Korben Dallas a Slobodná Európa či legenda Bez ladu a skladu.

Ďalej na festivale vystúpi tradične, ako každý rok, skupina HEX, ktorej na hudobnom konte pribúda stále viac hitov a ocenení a čoskoro plánuje osláviť 35 rokov na hudobnej scéne. Na svoje si však prídu aj fanúšikovia kapiel, ako Vampiros Legendarios, Vec, Zrní, Vrbovskí víťazi, CHVM, Trolejboys a Cpt. Slice.

Hex, Žákovic Open 2022 Zdroj: Pavol Karell

Novinkou tohtoročného festivalu bude druhý stage so živou hudbou, na ktorom vystúpia Emma Drobrá, The Curly Simon, Haf & Beyuz a pokračovať budú aj špeciálne Rozhovory na hojdačke s Kristínou Tormovou, ktorá vyspovedá zaujímavých hostí ako napríklad vedátora venujúcemu sa vesmíru a fyzike Samuela Kováčika či Milana Sedliaka, ktorý sa odvážil skĺbiť dva profesionálne smery - stand up comedy a výskumu výživy a zdravého pohybu. Pre mladších divákov bude v sobotu popoludní pripravený detský program Jobusovky v podaní Braňa Jobusa.

"Mám veľkú radosť, že sa k nám po rokoch vrátila kapela Bez ladu a skladu, ktorú považujem za základ našej nezávislej slovenskej scény. Takisto som veľmi rád, že príde kapela Medial Banana, ale aj Billy Barman, obom kapelám vyšli nové albumy, ktoré sú fantastické. Veľmi rád mám aj kapelu Korben Dallas, ktorí sú výborní muzikanti a mohol by som takto hovoriť o každej kapele niečo, ale aspoň tieto by som vyzdvihol a takisto sa veľmi teším na Emmu Drobnú, ktorá je moja najobľúbenejšia slovenská speváčka," hovorí Yxo.

Návštevníci budú mať aj tento rok k dispozícií bezplatnú stanovú dedinku a parkovanie, stanovú dedinku extra, chillout-zónu, ale aj skvelé občerstvenie a osviežujúce drinky. Počas festivalu bude zabezpečená pravidelná kyvadlová doprava. Lístky je možné si zakúpiť online na Predpredaj.sk. Deti do štyroch rokov a ZŤP majú vstup zdarma. Viac informácii a noviniek nájdete na stránke festivalu www.zakovicopen.sk

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Andrea Súlovská z All About Music. Text správy sme upravili.