Ochladzuje sa, večery sú čoraz dlhšie. Pre elektronickú scénu je práve teraz najplodnejšie obdobie. A práve tomu na novom EP vzdávajú hold Stroon a Pjoni. Vychádzajú tiež nové albumy od The Knife, Chase and Status či Paula Kalkbrennera. Tešiť sa môžete aj na množstvo nových singlov či "zhodnotenie" klubovej sezóny na Ibize. A na karnevale vám zahrajú Coldcut.

Najprv však novinka, ktorú ste už iste počuli, no v rubrike o elektronickej hudbe nesmie chýbať. Krátko po potvrdení termínov nadchádzajúceho turné včera Depeche Mode na tlačovej konferencii v Paríži predstavili štúdiové video k novej, zatiaľ nepomenovanej skladbe z pripravovaného albumu, ktorý vyjde na jar 2013. V máji sa britská ikona po tretíkrát vráti do Bratislavy. (viac informácií) (mi)

Depeche Mode - In-Studio Collage 2012

Dôkazom, že mladá producentská krv na Slovensku nespí, je nový release od dvojice Stroon & Pjoni. Days Over / Nights On EP vyšlo tento mesiac na labeli Exitab a je spojením experimentálnej elektroniky a beatov. Všetko, čo nám títo producenti mohli dať, hodili na panvicu, dobre to premiešali a výsledkom je toto chrumkavé "épéčko". Ak ste zvedaví, ako by znela spolupráca Kueda, Machinedrum a TNGHT, určite si kliknite na free download na Bandcampe a pridajte si tieto dve pesničky do playlistu. ()

Stroon & Pjoni - Days Over

DJ Magazine v pondelok zverejnil výsledky hlasovania vo svojej ankete o TOP 100 svetových DJov. Pod označením "TOP" si niekto môže predstaviť tých najlepších, my uprednostňujeme menej diskutabilné označenie... Niet pochýb o tom, že ide o najpopulárnejších DJov. Na vrchole rebríčka je po piatykrát Armin Van Buuren, čo sa mu podarilo ako prvému v histórii. Viac sa dočítate TU. Svoje umenie príde Holanďan už o týždeň predstaviť do Košíc. (pm)

Švédske elektronické duo The Knife predstaví koncom roka svoj dlho očakávaný album, na ktorom spolupracuje so známymi producentmi, ako napr. Light Asylum. Podľa ich vyjadrení sa už len dolaďujú posledné detaily. Momentálne v Berlíne nahrávajú vokály. Duo pracuje na novom albume ostatné dva roky. Okrem hudobnej spolupráce so Shannon Funchess sa o texty postarala aj vizuálna umelkyňa Emily Roysdon. Nový materiál zatiaľ nebol zverejnený, pripomeňte si ich najväčší hit, naživo znie výborne. (ml)  

The Knife - Heartbeats (Silent Shout DVD, 2006)

Paul Kalkbrenner, ktorý už patrí medzi najslávnejších nemeckých umelcov na elektronickej scéne, oznámil vydanie nového albumu Guten Tag. Plánovaný album vyjde na jeho vlastnom vydavateľstve Paul Kalkbrenner Musik na konci novembra. Po úspešnom filme Berlin Calling, kde si zahral hlavnú úlohu a produkoval k nemu aj soundtrack, sa Paul stal obľúbenou hviezdou vypredaných hál a štadiónov. Mladý Berlínčan plánuje pokračovať v produkcii, s ktorou chce pomáhať aj svojej čerstvej manželke, DJke Simine Grigoriu. Novinka bude obsahovať spolu 17 tech-housových trackov. K novému príjemnému singlu Das Gezabel je už aj videoklip. (dt)

Paul Kalkbrenner - Das Gezabel  

Londýnske elektronické duo Chase & Status, ktoré uzatváralo program hlavného pódia ostatného ročníka festivalu Bažant Pohoda, má nové video k skladbe Big Man. V tracku hosťuje rodák z Nottinghamu Liam Bailey, ktorý sa už objavil v singli Blind Faith v roku 2011. Ak by ste ich chceli opäť vidieť naživo, 9. novembra budú mať koncert v Budapešti. Nahrávku Big Man si môžete stiahnuť aj zadarmo po prihlásení sa do ich mailing listu TU. (ml)   http://www.chaseandstatus.co.uk  

Chase & Status feat. Liam Bailey - Big Man 

16. októbra vydal novú kompiláciu skladieb aj dubstepový mág Skream. Tento album neobsahuje žiadnu novú tvorbu, ale 11 starších, doteraz nezverejnených skladieb za obdobie rokov 2006 - 2009. CD má názov 100K Freeizm a Skream si ho vydal sám, takže ho nenájdete na žiadnom labeli. ()

Skream - Lemon Drive 

Synthpopoví Newyorčania Holy Ghost! sa takmer po roku od vydania eponymného albumu vracajú s novým singlom It Gets Dark. Nick Millhiser a Alex Frankel vydali singel v digitálnej podobe 16. októbra na labeli DFA. Prináša temný sound s chrumkavou produkciou, na ktorý sa vám bude dobre tancovať. Zdá sa, že túto sezónu je v kurze naliehavá melodickosť. (mi)

Holy Ghost - It Gets Dark

Anglický producent Liar vydal v pondelok nový album Strange Love. Pravdepodobne ste od neho počuli niektorú zo skladieb Undance EP, ktoré vyšlo v marci tohto roka. Na ňom sa doslova hral s emóciami a snažil sa ich ukryť do skladieb. Nový album obsahuje množstvo hlasových samplov, jemné beaty či dubstep. Ak sa vám páči tvorba XXYYXX či Lapaluxa, mali by ste mu dať šancu. ()

Liar - Benzolovers 

Londýnsky producent S O H N, žijúci vo Viedni, pripravuje vydanie novej EPčky s názvom The Wheel. Novinka, ktorej vydanie je naplánované na 5. novembra na britskom vydavateľstve Aesop, bude obsahovať tri tracky: The Wheel, The Prestige a Red Lines. Titulná skladba The Wheel je kombináciou oduševnenej atmosféry a nezameniteľných vokálov a zvukov. Ďalší singel Red Lines sa nesie v pomalšom a melancholickejšom duchu. Mladý producent, ktorý vyzdvihuje temnejšiu povahu svojej tvorby, stojí určite za povšimnutie. Niekoľko jeho ďalších trackov nájdete TU. (dt)

S O H N - The Wheel

Po spolupráci s Hercules and Love Affair na dvoch albumoch sa Kim Ann Foxman rozhodla, že časť jej umeleckej cesty už bude jej ​​vlastné hudobné dobrodružstvo. Za posledných niekoľko rokov Kim tvorí klubovú scénu krížom krážom po celom svete, kde sa etablovala ako jedna z najvyhľadávanejších DJane. V týchto dňoch ponúka na stiahnutie svoj nový song Return It. Track je o skúsenostiach z nevyváženého vzťahu a nájdete ho na stiahnutie TU. (ml)

Kim Ann Foxman - Return It 

Na britskom labeli Critical Music vyjde 12. novembra ďalšia novinka. Bude to debutový album od ruského DJa a producenta menom Enei. Na nahrávke s názvom Machines nájdete jedenásť drum&bassových trackov. Vokály doplnili Georgia Yates a známejší DRS. Na ďalších trackoch s Eneiom spolupracovali hudobníci ako Kemo, Eastcolors a Noel. Debut vyjde aj na vinyle, ktorý bude obsahovať štyri single. My vám na vypočutie ponúkame skladbu Runnin. (dt)

Enei - Runnin feat. Georgia Yates

Spomínaný Kemo hosťuje aj v novinke dvojice Calyx a Teebee s názvom Pure Gold. Samotný track sme vám už v týždni v elektronike predstavili krátko po premiére na BBC Radio 1. Teraz si môžete pozrieť aj klip, ktorý vám pripomenie slnečné letné dni. (pm)

Calyx & Teebee feat. Kemo - Pure Gold 

Anglická bass scéna sa bude môcť 13. novembra pochváliť novým EP od mladého producenta French Fries. Bude mať názov Space Alarm a okrem eponymného singla na ňom nájdete skladby Smoke Wine spolu s remixom od GoldFFincha a Space & Smoke v remixe od Justina Martina. EP vyjde na labeli Dirtybird a ako vám už napovie singel nižšie, je sa na čo tešiť. ()

French Fries - Space Alarm 

V láske a majestátnych housových hymnách je všetko dovolené a Julio Bashmore, ktorý ich robí lepšie ako väčšina, (zatiaľ) v digitálnej podobe predstavil nový singel Husk. Vychádza na jeho vlastnom labeli Broadwalk Records a nasleduje po Au Seve, ktorý bol v lete jedným z najhranejších houseových trackov britskej proveniencie v éteri. Husk je trochu temnejší, hlavný riff je stále hutný a typicky "bashmoreovský", ale zvuková nadstavba je plná zvonivých bubnových sekvencií a popretkávaná energickou flautou. Posúďte sami. (mi)  

Julio Bashmore - Husk

Každý rok sa nielen fanúšikovia slávneho Svena Vätha môžu tešiť na kompiláciu s názvom The Sound of Season. Hudobná kolekcia zvyčajne vyjde niekoľko týždňov po tom, čo Sven Väth a Cocoon ukončia poslednú párty v klube Amnesia na Ibize. Mixuje ju tradične sám Sven a mala by odrážať náladu uplynulého leta a atmosféru nocí strávených na Ibize. Tentokrát je to rozmanitá zmes techna a ďalších žánrov. Na prvom CD nájdete mená ako Ben Sims, WK7, Tuff City Kids, Exercise One. Na druhom si zas môžete vypočuť Four Tet, Romana Flügela a ďalších. Kompletná nahrávka The Sound of the 13th Season oficiálne vyjde 12. novembra na uznávanom labeli Cocoon Recordings. (dt)

Ben Sims - Straight From Bolivia

Brooklynský experimentálny umelec Koen Holtkamp vydá v novembri nový album s názvom Liquid Light Forms vo vydavateľstve Barca Recordings. Takmer štyridsať minút hudby je rozdelených medzi tri tracky a Holtkamp podľa tlačovej správy kládol dôraz "takmer výhradne na elektronické kúsky, prevažne s využitím napätia modulárnych syntetizátorov a sekvencerov". Ak si nie ste istí, čo to všetko znamená, skúste si na SoundCloude zadarmo vypočuť najdlhší track Battenkill. LP bude k dispozícii na vinyle a mp3. (ml)

Koen Holtkamp - Battenkill 

Nemecký producent Hendrik Weber aka Pantha du Prince vydáva 15. januára nový album. Elements of Light vyjde na labeli Rough Trade a nachádza sa na ňom iba 5 pesničiek. Svoju tvorbu posunul na ďalšiu úroveň, pretože počas nahrávania spolupracoval aj s nórskymi hudobníkmi, ktorí si hovoria The Bell Laboratory. Tento rok bude Pantha du Prince ešte na turné s predošlým albumom Black Noise (2010) a Elements of Light si necháva na budúci rok. Ochutnávkou novinky je singel Photon. ()

Pantha du Prince & The Bell Laboratory - Photon 

Kam na párty? 

Bratislavským Ateliérom Babylon bude v piatok 26. októbra znieť drum&bass, dubstep, trap, house, techhouse, electro i techno. Pod hlavičkou Nudance sa tu uskutoční Electronic Music Night, ktorá prinesie sedem ostrieľaných djov, sedem hudobných štýlov a sedem hodín kvalitnej elektroniky. Zvuk podporí profesionálny svetelný park a zelený laser. Zahrajú houseoví Sines a Miles, trap a electro prinesie Dubshoock, Soundphreakers a D-High ponúknu dnb a dubstep a nadránom zaznie techhouse a techno v podaní DJov Violleta aka Ultra a Approximative aka Robx. Organizátori sľubujú aj akciové drinky. (mi)

Ďalšie pokračovanie pravidelnej drum&bassovej noci s názvom BASS vypukne už v piatok (26.10.) v klube Element v Prievidzi. Tentokrát vás svojim vystúpením potešia umelci zo známej  rakúskej značky Mainframe - producent DisasZt a MC Daxta. Po ich boku budú hrať aj DJi z domácej scény: Felco, Lsdee, Aircross, Cenco & Dykman, Clive, Jergy a MC Marker. (dt)

DisasZt - Rainy Days

V sobotu 27. októbra sa v Košiciach oslavujú 3 roky existencie crew Broken Mind. V nových a väčších priestoroch klubu Matrix prinesie crew zaujímavý drum&bassový lineup. Headlinerom bude producent z Čiech Qo, ktorému budú sekundovať domáci Infect-ed, Beatprox ako aj Rudlock, Luppo a VJ Lucas Lenister. (ml)

Mix na tento týždeň

Coldcut naozaj netreba zvlášť predstavovať, pretože boli vždy jedným z najinovatívnejších a najdôležitých producentských zoskupení, aké tanečná elektronická hudba ponúka. Produkcia Coldcut hovorí sama za seba. Od vydania albumu Sound Mirrors v roku 2006 sa držali relatívne v úzadí, preto určite poteší špeciálny karnevalový mix, ktorý pre magazín Mixmag pripravil Jon More, polovica dua Coldcut. (ml)

Jon More (Coldcut) - Mix of the Week pre Mixmag

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Martin Špeťko (mš), Patrik Marflák (pm)
Foto: DM promo 2012

Súvisiaci interpreti: Coldcut, The Knife