Nápad na tento album sa zrodil v Pardubiciach na ZŠ Montessori Polabiny 1. Deti piatych ročníkov spolu čítali hnihu Malý princ a napadlo ich, že na motív knihy napíšu texty a vytvoria muzikálové pásmo. V detských hlavičkách sa tak zrodilo desať textov, ku ktorým Márdi napísal hudbou.

Potom deti nacvičili choreografiu a usporiadali vystúpenie najprv pre rodičov a následne dokonca vo Východočeskom divadle. Ich muzikálové pásmo na motívy Malého princa malo obrovská úspech. "Hudbu som nahral iba ako demo s gitarou a spevom pre potreby tohto vystúpenia, pre deti, rodičov a príbuzných. Avšak po nejakom čase som si to pustil znova a pretože tie texty sú na deti z piatej triedy naozaj skvelé, vtipné a majú poetiku, tak som to ešte prehral chlapcom v kapele a dohodli sme sa, že stojí za to z toho urobiť regulérnu nahrávku s plným nástrojovým obsadením," prezradil forntman kapely Márdi.

"To budeme teraz v októbri, spolu s deťmi z montessori triedy základnej školy Polabiny 1 z Pardubíc, natáčať v štúdiu Ondry Ježka. Deti sa tiež podieľajú na vzniku obalu, ktorý robý náš bubeník Pítrs. Dúfam, že sa nám podarí to dať včas dohromady a vdať ešte pred Vianocami. Predajom by sme chceli podporiť a ukázať na montessori pedagogiku, kreativitu detí, ktoré prechádzajú týmto typom vzdelávania a tiež upozorniť ako veľmi by si táto škola zaslúžila získať väčšie priestory, aby nefungovala iba pre piate ročníky," doplnil. Formácia sa spojila s crowdfundingovým portálom Hithit, kde je možné ešte na tento projekt prispieť.

Okrem práce na albume inšpirovanom Malým princom sa Vypsaná fiXa chystná na spoločné turné s kapelou Wohnout, ktoré začína 31. októbra v kultúrnom dome v Sušici a prinesie celkom dvanásť koncertných zastávok v Českej republike. Už dnes sa však Vypsaná fiXa predstaví v Trnave.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Pavol Turner.

Súvisiaci interpreti: Vypsaná Fixa