Pustiť sa do hry na klavíri nie je banálne ani jednoduché. O to viac v dospelosti, kedy už je človek zvyknutý mať skúsenosti, nie s niečím iba začínať. Takéto rozhodnutie zasluhuje rešpekt – a najmä povzbudenie. Združenie ooo práve pre ľudí, ktorí takéto rozhodnutie urobili alebo pred ním stoja, vydáva praktickú pomôcku: zbierku nôt a manuál hry na klavíri pre začiatočníkov–samoukov v dospelom veku.

Album Eva a Adam– 12 Prelúdií pre začiatok vyšiel 24.  Decembra 2023. Jeho autormi sú hudobník a pedagóg Fero Király a mladý skladateľ Adam Baranec. "Pred pár rokmi Adam, vtedy ešte tínedžer a môj študent, napísal niekoľko jednoduchých skladieb pre Evu Vozárovú, ktorá – v tom čase už po tridsiatke – práve začínala s hrou na klavíri," rozpráva o vzniku albumu Fero Király.

"Ako úplná začiatočníčka bez predošlej skúsenosti s nástrojom, no s rozhľadom v hudbe, nemala materiál, na ktorom by sa mohla učiť." Skladby určené pre deti, teda pre bežných začiatočníkov, neboli v tomto veku uspokojivé a náročnejšie skladby sú na začiatku zložité na zvládnutie. Adamove kompozície prišli vhod, pomohli s nedostatkom hudobnej literatúry pre dospelú študentku.

Idea vydať z týchto skladieb album vznikla o pár rokov neskôr, keď Fero Adamove noty vyselektoval, zoradil a čoby skúsený pedagóg a interpret k nim pripravil podrobný komentár, ktorým by pomohol začiatočníctvu prekonať prvotné ťažkosti. Výsledná zbierka 12 prelúdií Adama Baranca doplnená o takmer 20 strán návodov a rád Fera Királya, nakoniec vznikala skoro rok. Výsledkom je jednoduchý a praktický sprievodca, ktorý pomôže tým na úplnom začiatku, ale aj hráčom a hráčkam, ktorí už prešli základmi a chcú sa ďalej zdokonaľovať.

Sami autori hovoria o publikácii ako o experimente. "Ide o príručku 2v1 – návod k štúdiu a zároveň album skladieb, aké bežne v ponuke chýbajú. Nevieme o tom, že by existovali iné podobné publikácie, ktoré by na jednej strane ponúkli hudbu (veríme že) zaujímavú pre dospelého človeka a na druhej strane previedli študentstvo úplnými začiatkami. Je to pokus o nájdenie dobrej, zrozumiteľnej a motivujúcej cesty a zároveň náš príspevok k povzbudeniu domáceho muzicírovania, ktoré môže byť zdrojom veľkej radosti," komentuje Király.

Prelúdiá sú v zbierke zoradené podľa náročnosti. Jej textová časť obsahuje okrem všeobecného úvodu k hre na klavíri aj podrobné analýzy k viac než polovice skladieb, tipy na cvičenia a improvizácie, ako aj hudobný slovník, ktorý pomôže pochopiť nové vedomosti alebo vyhľadávať ďalšie informácie online. Album okrem toho ponúka možnosť všetky skladby si vypočuť tak, ako majú znieť – odkaz na zvukové stopy, ktoré nahral Adam Baranec, je súčasťou publikácie.

Album je určený primárne na domáce štúdium, a preto predpokladá aspoň základnú schopnosť prečítať notový zápis. Dostupný je však aj pre úplných začiatočníkov a začiatočníčky, ktoré si s jeho pomocou môžu chýbajúce základy doštudovať, prípadne so skladbami pracovať na hodinách s učiteľom.

Netreba však očakávať rýchle víťazstvá, upozorňuje Fero Király. "Učiť sa hrať na klavíri nie je instantná záležitosť. Tento proces trvá, a ak pri ňom vydržíte, časom možno zistíte, že sa stal súčasťou vášho života viac, ako ste si mysleli. Neexistuje cieľ, do ktorého máte dobehnúť. Tu sa len kráča a vy si vyberáte, ktorým smerom pôjdete: aké skladby chcete hrať, či chcete improvizovať, komponovať alebo skúsiť iný nástroj."

Album vyšiel symbolicky 24. 12. a dostupný je v tlačenej podobe ako 40-stranový zošit, ktorý je možné objednať si cez webstránku združenia ooo. K dispozícii je aj v PDF verzii stiahnuteľnej bezplatne taktiež na webe vydavateľstva. Autorom vizuálneho spracovania zbierky je grafický dizajnér Matej Lacko.

Vydanie zbierky Eva a Adam - 12 prelúdií pre začiatok bolo súčasťou projektu ooo_2023, ktorý ako hlavný partner z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Vydanie publikácie bolo podporené zo Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Eva Vozárová.