Na festivale Pohoda, ktorý sa bude konať 11. až 13. júla na trenčianskom letisku, vystúpi britská hudobníčka Kate Nash. Ako organizátori zdôraznili na svojej webstránke, "Kate pritvrdila, už nehrá príjemný pop, ale špinavé indies", a podľa ich slov veria, že koncert Nash a jej čisto dievčenskej kapely "bude patriť k parádnym kúskom lineupu".

Dvadsaťpäťročná rodáčka z londýnskeho Harrowu sa preslávila debutovou štúdiovkou Made of Bricks (2007), s ktorou ovládla britský albumový rebríček a získala za ňu platinovú platňu. Pochádzajú z nej známe piesne Foundations, Mouthwash či Pumpkin Soup.


Zásluhou úspešnej nahrávky si Kate Nash vyslúžila aj Brit Award pre najlepšiu interpretku či NME Award pre najlepšieho sólového interpreta. Skladbu Foundations, ktorá je dodnes speváčkiným najúspešnejším singlom, tiež nominovali na prestížnu Ivor Novello Award. Z druhej štúdiovky My Best Friend Is You (2010) zas pochádza speváčkin druhý najväčší hit Do-Wah-Doo.

Nash tento rok predstavila novú nahrávku Girl Talk, s ktorou sa vydala novým, tvrdším smerom. Ako vyhodnotil portál Allmusic.com, znie skôr ako "debut indierockovej kapely než ako tretí album uznávanej pesničkárky," no ocenil, že "neobetovala osobné, intímne texty, ktoré boli charakteristické pre najlepšie z jej prvých piesní".


Väčšina programu je už známa

Do dramaturgie festivalu pribudli v ostatnom čase aj ďalšie zaujímavé projekty – fanúšikov ska určite poteší francúzska skupina Babylon Circus, ale aj domáci Polemic, ktorý oslavuje 25 rokov na hudobnej scéne. Tanečnú scénu posilní Naive New Beaters, zaujímavá je aj americká skupina Dengue Fever s kambodžskou speváčku Chhom Nimol, ktorá kombinuje psychedéliu s tradičným kambodžským rockom šesťdesiatych rokov. O zasnenú atmosféru sa určite postará mladík s menom Youth Lagoon, tajomne pôsobí zase švédsky elektronický projekt iamamiwhoami. Z domácej scény pribudol okrem Polemicu napríklad koncert Bratislava Hot Serenaders, ktorých posilnia aj Milan Lasica a Ondřej Havelka.

Väčšina hudobného programu sedemnásteho ročníka festivalu, ktorý bol už tri roky po sebe zaradený do Top 10 medzi najlepšími stredne veľkými festivalmi v ankete Festival Awards Europe, je už známa. Na trenčianskom letisku vystúpi Thom Yorke z Radiohead a Flea z Red Hot Chili Peppers so svojím projektom Atoms for Peace, Nick Cave privedie svojich The Bad Seeds, zahrajú aj The Smashing Pumpkins, Kaiser Chiefs, Bloc Party, Django Django alebo projekt Beak>, za ktorým stojí Geoff Barrow zo skupiny Portishead.

Ťahákmi tanečnej scény budú zase Amon Tobin alias Two Fingers, Justice, SBTRKT, Erol Alkan, ktorí predvedú svoje DJ sety, rovnako ako Diplo, ktorý okrem svojho setu vystúpi aj s projektom Major Lazer. Silné má zastúpenie aj scéna world music na čele s legendárnym Orquesta Buena Vista Social Club s pôvodnými členmi Eliadesom Ochoaom a Omarou Portuondo, vystúpi aj jeden zo zakladateľov afrobeatu Tony Allen, kolumbijský projekt Ondatrópica a mnohí ďalší. Z domácej scény zahrajú na festivale aj Ghymes, Vec, Para, Andrej Šeban Band, Kubo Ursiny a Provisorium, Zlokot, Tibor Holoda, Modré hory, Davová psychóza, Walter Schnitzelsson a Malalata.

Zdroj: SITA, Pohodafestival.sk
Foto: Myignorantyouth.com

Súvisiaci interpreti: Kate Nash