Štvrtok 26. júna bude v klube MMC patriť koncertu americkej deathmetalovej legendy Death, ktorá predstaví najmä svoju albumovú klasiku Human (1991). V predaji sú posledné klasické aj VIP vstupenky. Presne o týždeň neskôr, 3. júla, zahrá v susednom Randali jedna z popredných kapiel štýlu metalcore - Hatebreed.

Aktuálne turné kultovej kapely Death je naozaj výnimočné. Prostredníctvom koncertov skladá hold predčasne zosnulému frontmanovi a gitaristovi Death - Chuckovi Schuldinerovi považovanému za otca death metalu. Hlavnej myšlienke turné je prispôsobený aj setlist, ktorý stojí na klasickom materiáli jednej z najvplyvnejších metalových kapiel. Okrem skladieb zo spomínaného albumu Human zaznejú aj ďalšie nahrávky z klasickej éry.

Pre jeho účely tohto turné sa dala dohromady špeciálna koncertná zostava v zložení Sean Reinert (Cynic) - bicie, Paul Masvidal (Cynic) - gitara, Steve DiGiorgio (Autopsy, Testament, Iced Earth) - basgitara a Max Phelps (Cynic) - vokály a gitara. Výťažky z jednotlivých koncertov putujú na konto nadácie Sweet Relief Musician's Fund.

Ako predkapela sa zajtra v MMC predstaví kanadská deathmetalová skupina Gorguts.


Hardcore v Randali

Týždeň po očakávanom koncerte si na svoje prídu aj priaznivci ďalšej vplyvnej americkej kapely. Zástupcovia metalcoru Hatebreed navyše so sebou 3. júla do Randalu privezú aj deathcorové komando The Black Dahlia Murder.

Typickým znakom tvorby Hatebreed je brutálny a priamočiary hardcore, ktorým bez zbytočných kudrliniek triafajú priamo do hláv poslucháčov a doslova zvádzajú k masovému stage divingu a divokým circle pitom. Spoločne s kapelou Terror sú považovaní za nástupcov legendárnych HC-bardov, ako sú Agnostic Front, Sick Of It All alebo Cro Mags.

Kapela, v ktorej čele stojí spevák a gitarista Jamey Jasta, má za sebou stovky odohraných koncertov po celom svete, vrátane spoločných turné s velikánmi ako Slayer, Napalm Death alebo Deftones. Ich prelomovými albumami boli v rokoch 2002 a 2003 štúdiovky Perseverance a The Rise of Brutality, zatiaľ poslednou nahrávkou Hatebreed je minuloročný šiesty album The Divinity of Purpose.


Ďalšia americká kapela The Black Dahlia Murder je na scéne len 14 rokov, no už sa stihla zaradiť medzi stálice v rámci scény zvanej "New Wave of American Heavy Metal". Kombinácia death/thrash/hardcore vyniká najviac pri živých vystúpeniach, ktoré "diriguje" frontman Trevor Strnad.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Tomáš Karlík z usporiadateľskej agentúry Obscure Promotion. Viac na www.obscure.cz.

Súvisiaci interpreti: Death, Hatebreed