Anglická speváčka a hudobníčka Bat for Lashes dnes vydáva nový, v poradí už štvrtý album The Bride. Týždeň pred uvedením na trh bol v niektorých krajinách dostupný na vypočutie na webe združenia amerických rozhlasových staníc National Public Radio (NPR), dnes ho nájdete na všetkých streamingových službách a v obchodoch s hudbou.

Muzikantka na očakávanú novinku, ktorá je jej prvým konceptuálnym albumom, zaradila 13 skladieb, medzi nimi sú aj single I Do, In God's House a Sunday Love, pričom k posledným dvom menovaným ponúkla aj videoklipy.

"The Bride sa sústredí na príbeh ženy, ktorej ženích zomrel pri nehode počas cesty na sobáš. Nevesta ujde a vydá sa sama na svadobnú cestu, počas ktorej sa ponorí do temnej meditácie o láske, strate, zármutku a oslave," uviedla hudobníčka o príbehu na albume, ktorý má však napriek ťaživej téme celkom pozitívny koniec.

Hodnotenia v prvých recenziách sú veľmi dobré, na portáli Metacritic má novinka z 15 článkov hudobných kritikov priemerné skóre 82/100.

 
Bat for Lashes, vlastným menom Natasha Khan, je speváčkou a multiinštrumentalistkou s pakistanskými koreňmi. Na konte má albumy Fur And Gold (2006), Two Suns (2009) a The Haunted Man (2012). Prvé dva nominovali na Mercury Prize a speváčka si vyslúžila i štyri nominácie na BRIT Awards.

Jej komerčne najúspešnejšou skladbou je Daniel, za ktorú jej udelili prestížnu skladateľskú cenu Ivor Novello Award. Videoklip k nej je podľa amerického magazínu Spin jedenástym najlepším za rok 2009. Na Ivor Novello Award ju nominovali aj vďaka skladbe Laura. S projektom Sexwitch vlani uviedla na trh zatiaľ jediný, eponymný album.


Zdroj: SITA, Metacritic.com
Foto: Neil Krug

Súvisiaci interpreti: Bat For Lashes