Belfiato Quintet, ktorý v súčasnosti patrí medzi najúspešnejšie české komorné súbory na medzinárodnej scéne, vydal v piatok 23. júna v Supraphone svoj debutový album. Na túto prvú štúdiovú nahrávku naštudovali hráči diela výhradne českých skladateľov prvej polovice 20. storočia - Josefa Bohuslava Foerstera, Pavla Haase a Leoše Janáčka.

"Vybrali sme tri skladby, ktoré vznikli v rozmedzí len dvadsiatich rokov, ale pritom sú štýlovo veľmi odlišné. Foerster mal v dobe komponovania Kvinteta D dur päťdesiat rokov, môžeme teda povedať, že bol v zenite svojej tvorivej práce. Janáček svoj sextet Mládí napísal v sedemdesiatych rokoch a naopak Pavel Haas mal vtedy len tridsať rokov. To, že časové rozpätie vzniku jednotlivých skladieb je tak úzke, robí z albumu zaujímavý celok, a to aj preto, že skladby sú štýlovo kontrastné, " uvádza hobojista Jan Souček. Flautista Oto Reiprich dopĺňa: "Pre dokonalosť výsledného vyznenia nahrávky sme sa rozhodli prizvať k spolupráci na Janáčkovom sextete Mládí ešte basového klarinetistu Jindru Pavliše z Clarinet Factory."

Muzikanti mladého dychového kvinteta pôsobia v popredných orchestroch (Česká filharmonie, PKF – Prague Philharmonia, Symfonický orchester hl. m. Prahy FOK atď.) a sú jednotlivo aj ako súbor ozdobení cennými súťažnými trofejami (napr. víťazstvo Kateřiny Javůrkovej na súťaži ARD Mnichov, zlato pre BQ zo súťaže v Semmeringu, bronz na medzinárodnej súťaži dychových kvínt v Marseille…)

"V Belfiato sme už taká rodina a bez preháňania môžeme povedať, že spolu hráme od malička a vieme o sebe všetko. Trávime spolu množstvo času aj bez nástrojov a sme dobrá partia," glosuje hornistka Kateřina Javůrková a s úsmevom dodáva: "Myslím, že jedno dievča v súbore je tak akurát!"

Po vydaní albumu sa Belfiato Quintet koncertne predstaví 17. júla na prestížnej prehliadke Radio France Festival Montpellier a od 10. novembra vyrazí na desaťdenné turné do Japonska. V Čechách súbor vystúpi s orchestrom v rámci októbrovej rady Komornej filharmónie Pardubice a 24. januára ďalšieho roku ho môžeme počuť v Dvořákovej sieni Rudolfina v cykle Českého spolku pre komornú hudbu.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová.