Dnes je to presne 10 rokov od dňa, kedy svet šokovala správa, že Michael Jackson zomrel. V tom čase pripravoval svoj veľký koncertný comeback, ktorý sa však nekonal. Bol kráľom popu, ktorého na tróne zatiaľ nikto nenahradil. Zároveň sa však aj po jeho smrti objavujú nové skutočnosti ohľadom sexuálneho zneužívania detí. A to je šedá zóna jeho osobnosti, z ktorej mrazí.

Michael Jackson sa viac ako štyri dekády držal na vrchole popového sveta. Predal cez 750 miliónov kusov nahrávok a patrí k najpredávanejším umelcom všetkých čias. Jeho najúspešnejšia nahrávka Thriller sa stala najpredávanejším albumom na svete a druhým najpredávanejším v USA.

Spolu vydal desať sólových štúdiových albumov, ktoré z neho urobili kráľa popu. Prvoplánovosť u neho nebola prípustná a podarilo sa mu spájať popkultúru s umením. Keď utrpel 25. júna 2009 vo svojom prenajatom dome v Holmby Hills srdcovú príhodu, pomoc promptne privolaných lekárov prišla neskoro. Svet tak prišiel o jednu z najvýraznejších postáv hudobnej histórie.


Neprehliadnuteľná ikona

Michael Jackson získal prívlastok hudobnej ikony vďaka hitom ako Beat It, Billie Jean či Thriller, ktoré prelomili rasové bariéry a výrazne ovplyvnili ďalšiu tvorbu videoklipov k pesničkám. Kráľ popu si dával záležať aj na koncertnom prevedení jeho piesní. Dokonca sa hovorí, že trpel prehnaným perfekcionizmom, keď mu záležalo na každučkom pohybe. Aj vďaka tomu však patria jeho vystúpenia k tomu najlepšiemu v dejinách popu.

Jacksonovi sa podarilo prekročiť hranice hudobného sveta a získal obrovský globálny spoločenský vplyv. Bol jednoducho známy po celom svete a jeho hlas mal silu ovplyvňovať ľudí, pričom si bol svojej neohroziteľnej pozície vedomý. Túžil po dokonalosti a hitoch. Napríklad pri albume Thriller, ktorý vytvoril spoločne so svetoznámym producentom Quincym Jonesom mal v pláne spraviť nahrávku, kde každá pesnička bude hit. A skutočne nahrali album, ktorý ohúril svet. Keď v roku 1983 vyšiel, predaje sa vyšplhali na jeden milión kusov mesačne.


Hmlistý svet za hranicou

Hudobník si udržal svoj pevný status až do svojej smrti, hoci jeho reputácia poriadne utrpela, keď sa začali objavovať obvinenia zo sexuálneho zneužívania detí. Samotný Quincy Jones o Jacksonovi povedal, že je to čudák v čase, keď mal spevák ešte len 12 rokov.

Začiatkom tohto roka vyvolal nové vášnivé diskusie o Jacksonovi dokument Leaving Neverland, ktorý popisuje, akým spôsobom hudobník sexuálne zneužíval dvoch chlapcov. Novinárka Mara Reinstein z US Weekly po zhliadnutí filmu napísala: "Fakt sa mi dvíhal žalúdok. Šokujúce... Všetci sme boli vedľa, keď sme Jacksona podporovali. Bol pedofil."

Rodina Michaela Jacksona výpoveď filmu odmieta a drží sa tvrdenia, že nebol za sexuálne obťažovanie nikdy odsúdený. Práve následkom dokumentu prestali viaceré rádiá v Európe, Kanade, Austrálii či na Novom Zélande hrať hity Michaela Jacksona.


Svojho brata sa teraz zastala speváčka Janet Jackson, ktorá trvá na tom, že napriek všetkému odkaz Michaela Jacksona zostáva živý. "Milujem to, keď vidím deti, ktoré ho napodobňujú, keď dospelí stále počúvajú jeho hudbu. Jednoducho vám to povie, aký vplyv má moja rodina na svet. Dúfam, že v žiadnom prípade nebudem znieť arogantne - len hovorím, ako to je," uviedla speváčka pred pár dňami v rozhovore pre NME.

Jackson mal trpké detstvo, pričom od mladého veku pôsobil vo veľkom šoubiznise. Jeho popularita bola svetová, obrovská a postupne sa zdalo, akoby sa absolútne vymkla jeho kontrole. Túžba po hitoch a strach z neúspechu boli jeho nočnou morou, pravdepodobne nie jedinou. Kráľ popu nám však zanechal skladby, ktoré dokážeme napriek všetkému milovať aj po rokoch.  


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: archív NBC

Súvisiaci interpreti: Michael Jackson