Metal je nesporne aj o medziľudských vzťahoch, vzájomnom porozumení a komunikácii. Ukázali to aj návštevníci podujatia, ktoré bolo odsudzované, rovnako, ako i oni sami ďaleko predtým, ako sa vôbec odohralo.


Magnet týždňa

Návštevníci metalového festivalu, ktorý mal byť zakázaný, pomohli dobrej veci. Na Gothoome v Novej Bani sa všetci metalheads zapojili do zberu umelohmotných vrchnákov na podporu liečby človeka, ktorého zasiahol elektrický prúd a zostal v bdelej kóme. Podľa článku portálu Žiar24 sa vyzbieralo 10-krát viac uzáverov, než na všeobjímajúcom festivale Pohoda. Len 1700 návštevníkov Gothoomu ich pritom zhromaždilo spolu nekresťanských 500 kg. (ak)

A takto to na festivale vyzeralo:


Šroty týždňa

Keby ste náhodou nevedeli, tak Henry Rollins si veľmi servítku pred hubu nedáva. Dokázal to aj svojím ostatným stĺpčekom pre LA Weekly, v ktorom kritizoval Robina Williamsa za jeho rozhodnutie vziať si život. Vlna kritiky na seba nenechala dlho čakať a Henry sa musel ospravedlniť. Môj názor – keby to ľudia prečítali až do konca, možno by pochopili, že nešlo o prvoplánovú kontroverziu. Henry to v podstate myslel dobre. (pm)

Blbý týždeň má za sebou aj Scott Weiland. A tentokrát dokonca nie vlastnou vinou. Všetko začalo tým, že polícia v Beverly Hills zatkla muža, ktorý sa vydával za Scotta. Z obchodu ukradol žiletky a pri prehliadke u neho našli pervitín. Proaktívny hovorca dal potom vyjadrenie pre americký bulvár TMZ, odkiaľ sa správa dostala do všetkých možných médií. Weiland vzápätí zverejnil video zo štúdia, ktoré dokazuje, že nie je zatknutý. A samozrejme pozdravuje TMZ s odkazom, že ich budú kontaktovať jeho advokáti. (pm)


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Scott Walker
je pre mňa jedným z najzaujímavejších spevákov, akých som kedy počul. Zbožňujem najmä jeho tvorbu zo 60. rokov. Je veľmi aktívny aj v súčasnosti a experimentuje natoľko, že spojil kreatívne sily s kultovou formáciou Sunn O))). Ich spoločný album Soused je pre mňa jednou z najočakávanejších noviniek tohto roka.


Vášnivé debaty sa medzi odborníkmi na tvrdú hudbu vedú v súvislosti s novinkou šikovných mladých djent-tech-brutal metalistov Fallujah. Vraj ich nahrávka postráda akúkoľvek dynamiku, je natlakovaná, znie nechutne, prehučane – ako dokonalá ukážka dnešnej príšernej produkcie. Mne sa to páči.


Novinka od švédskych miláčikov Evergrey znie veľmi ambiciózne. Výpravný klip s oslavou severskej prírody a švédskeho urbanizmu stojí naozaj za pozretie.


V metalovej show Headbanger_FM máme dvojtýždňovku so zaujímavými slovenskými fotografmi. Celé to začal minulý týždeň slávny Matúš Zajac, tento pondelok ho budú nasledovať naše obľúbené koncertné fotografky Janka Holičková a Veronika Klimonová. Metalovú scénu u nás tvoria a mapujú tí najzaujímavejší ľudia!

Novinky

Prvý singel z prichádzajúceho albumu Slipknot je tu. The Devil In I je oproti The Negative One otočka úplne iným smerom. Viac čistého spevu, jemnejšie gitary, uhladenejšia produkcia – skôr niečo, čo by ste mohli čakať z dielne Stone Sour. Som teda zvedavý, ako nakoniec dopadne celý album. Či to bude skôr návrat ku koreňom (po náznakoch v The Negative One) alebo ďalší vývoj smerom k masovo počúvateľnejšej hudbe, ktorá sa dá púšťať aj v rádiu. (pm)


Ak si dobre spomínam, tak Max Cavalera sľuboval, že ďalší album Cavalera Conspiracy bude grindcoreový. Podľa prvého zverejneného songu to tak ale vôbec nevyzerá. Začnime ale názvom. Bonzai Kamakazi. Čo do .... je Bonzai Kamakazi?! Samotná skladba je v podstate mix zabudnutých riffov starej Sepultury a neskorších nahrávok Soulfly. Tým nechcem povedať, že je zlá. Len som konečne čakal niečo nové, čo som už nepočul minimálne na štyroch albumoch z Maxovej produkcie. Počúvajte na Blabbermouth. Nový album Pandemonium vyjde v októbri. (pm)

Lacuna Coil ešte stále podporuje aprílový album Broken Crown Halo. Práve z neho pochádza song Nothing Stands in Our Way, ku ktorému kapela natočila video. Je to vlastne zostrih záberov z ich turné, takže fanúšikovia si prídu na svoje. (pm)


Švédi Opeth od minulého albumu Heritage razantne zmenili zvuk smerom k eklektickému progressive rocku a na aktuálnej albumovej novinke Pale Communion sa udomácňujú v mäkkom zvuku. Táto kapela definitívne pochovala death metal. Ak ste zvedaví na to, ako znie ich melodický klávesový rock, smerujte na Pitchfork, kde nájdete celý stream nového albumu. (ak)


Veselí hipsteri Deafheaven, hobľujúci blackmetal, streamujú novú pesničku, ktorá je radikálna, ako aj všetky predošlé. Kapela si získala pozornosť médií svojim druhým albumom Sunbather. Nová skladba, From the Kettle onto the Coil, sa však pravdepodobne na budúcom albume neobjaví. Vznikla v rámci série singlov Adult Swim Series Singles a oficiálne vychádza práve dnes. Séria pondelkových, prevažne elektronických singlov, priniesla v minulosti Sleep a 8. septembra sa môžeme tešiť na novinku od Mastodon. (ak)



Zlobivým blekáčom z Poľska minule na francúzsky festival nedorazil kamión s make-upom. Namiesto toho, aby nad vecou lamentovali a tancovali v backstage po špičkách, Behemoth zahrali koncert bez make-upu, kostýmov a efektov, ktoré ich zvyčajne doprevádzajú. Vďaka amatérskym záberom tak máte možnosť vidieť ich v civile. Vyzerajú veľmi cool. (ak)


Švédski heavymetalisti Hammerfall, ktorí mali ročnú prestávku, prichádzajú s novým albumom (r)Evolution. Deviata štúdiovka im vychádza 29. augusta a vy si môžete pozrieť oficiálny videoklip k singlu Hector's Hymn. (ak)


Aj Electric Wizard vydávajú novinku. 29. septembra príde album Time to Die, ktorý vychádza štyri roky po tom predošlom. Anglická štvorica nahrala 65 minút materiálu vo svojom charakteristickom zvuku. Nižšie počúvajte zverejnenú skladbu SadioWitch. (ak)



Blázni Iron Reagan zverenili nový song Four More Years, ktorý by ste si mali jednoznačne vypočuť. Nie je to ich klasická grindová mlátenica, ale skôr punk s výborným rytmom, ktorý vás určite dostane. Ak sa vám zapáči, už čoskoro si budete môcť vypočuť aj celý album. The Tyranny of Will vychádza 16. septembra. (pm)



K vydaniu svojho debutu sa blíži aj virtuálna banda Puig Destroyer. Rovnomenný album im vyjde na konci septembra, zatiaľ tu je aspoň ochutnávka v podobe songu Mike Trout. (pm)



V dobrom rytme budeme pokračovať aj novinkou od Baptists, ktorú odpremiéroval cez týždeň Terrorizer. Harm Induction je presne tá skladba, ktorú by ste si mali na začiatok týždňa pustiť. Najlepšie poriadne nahlas, aby ste návrat do práce spríjemnili aj kolegom. (pm)

A ešte jedna coreovica. Trash Talk animované videá očividne obľubujú. Kreslenými obludnosťami obdarili aj skladbu The Great Escape. Video neodporúčam pozerať epileptikom, ľuďom so slabšou povahou, puritánom a členom KDH v Novej Bani. (pm)


Haluze týždňa

Tento týždeň máme haluze hneď tri! Prvou je štvrtá epizóda Cooking Hostile. Fiktívna šou o varení s Philom Anselmom sa vo svojom najnovšom pokračovaní prenáša do Philovho sna, takže čakajte značnú dávku psychadélie, ale aj Ozzyho Osbournea, či Chrisa Cornella. (pm)


Videí na podporu kampane ALS Ice Bucket Challenge ste si určite užili viac, než je zdravé. Preto vás s nimi nebudeme otravovať, ale jedno sme predsa vybrali. Foo Fighters aj túto tému uchopili po svojom a natočili krátky film. (pm)


A na úplný záver ešte mačka na bicích, lebo mačky sú zlaté. To vedia všetci. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: triplem.com.au

Súvisiaci interpreti: Opeth, Slipknot