Americký raper a herec Common ponúkol skladbu Black America Again, v ktorej hosťuje hudobník Stevie Wonder. Štyridsaťštyriročný interpret chce novinkou vyzvať ľudí, aby zakročili proti pokračujúcej policajnej brutalite voči Afroameričanom.

O produkciu sa postarali džezoví hudobníci Karriem Riggins a Robert Glasper a hudobne sa na piesni podieľali tiež basgitaristka Esperanza Spalding, dídžej J Rocc či skladateľ Patrick Warren. Raper Chuck D z Public Enemy a raperka MC Lyte zas do novinky prispeli improvizáciami. Rodák z Chicaga najprv predstavil kratšiu verziu piesne, ktorú ponúkol vo štvrtok spolu s videoklipom. Celú skladbu napokon zverejnil v piatok a priaznivci si ju môžu vypočuť prostredníctvom služby YouTube.


Black America Again je zároveň titulnou skladbou Commonovej pripravovanej jedenástej štúdiovky. Očakávaný album, na ktorom sa zrejme bude nachádzať aj singel Lovestar, by sa mal dostať na trh ešte tento rok. Ako interpret prezradil v nedávnom rozhovore pre magazín Complex, hosťovať na ňom budú tiež John Legend, Anderson .Paak, The Internet či Jay Electronica. Nahrávka s pôvodným názvom A Bigger Picture Called Free by mala byť sociálno-politickým umeleckým dielom, v ktorom bude rapper rozoberať rôzne témy. Bližšie informácie či tracklist štúdiovky však zatiaľ nie sú známe.

Common, vlastným menom Lonnie Rashid Lynn Jr., debutoval v roku 1992 albumom Can I Borrow A Dollar?. Nasledovali štúdiovky Resurrection (1994), One Day It'll All Make Sense (1997), Like Water For Chocolate (2000), Electric Circus (2002), Be (2005), Finding Forever (2007), Universal Mind Control (2008), The Dreamer/The Believer (2011) a Nobody's Smiling (2014). Ako herec sa predstavil napríklad v snímkach Zabiť eso (2006), Americký gangster (2007), Králi ulice (2008), Terminator Salvation (2009), LUV (2012), Podfukári (2013), Selma (2014) alebo Nočný bežec (2015). Vydal tiež autobiografickú knihu One Day It'll All Make Sense (2011). Minulý rok získal spolu so spomínaným Johnom Legendom Zlatý glóbus aj Oscara za pieseň Glory zo spomínaného filmu Selma. 

Zdroj: SITA
Foto: Steven Taylor - Thinkcommon.com

Súvisiaci interpreti: Common