Kultová britská kapela po necelých dvoch rokoch opäť vystúpi na Slovensku. Tentokrát na podporu skvelého nového albumu.

Magnety týždňa

Na More Than Fest 2016 odohrali Cradle of Filth skvelý koncert a potešili tak ucho nejedného fanúšika. A teraz nám dávajú hneď ďalšie dva dôvody na radosť. Minulý týždeň vydali štúdiovku Cryptoriana – The Seductiveness of Decay, ktorá je naozaj výborná. Vychádza z koreňov kapely, je však moderná a ani v aktuálnych rebríčkoch sa nestratí. Druhou dobrou správou je, že v rámci európskeho turné na podporu novinky prídu odohrať koncert aj do bratislavského MMC. 20. januára im predskočí portugalský Moonspell. Lístky už sú v predpredaji. Vidíme sa na mieste! (pm)


Radosťou podskočí srdce aj nejednému fanúšikovi legendárnej kapely Metallica. Na Slovensko sa síce ešte stále nechystá, do Viedne je to však na skok. 31. marca si teda zarezervujte aj trochu času na cestu k susedom. Lístky kuknite priamo na ich stránke. (pm)

Cenu za hrdinský čin týždňa získava Donald Tardy, bubeník Obituary. Juhovýchodom USA sa nedávno prehnal hurikán Irma a deň pretým, než udrel na Floridu, zbadal Tardy na susednom pozemku zranené mača. Keďže bolo vystrašené, utekalo pred ním, ale nakoniec sa mu aj napriek silnejúcej búrke podarilo odchytiť ho a odviezť k veterinárovi. Zvyšok príbehu si môžete prečítať na stránkach magazínu Revolver. (pm)

Novinky

Aj fanúšikovia Mastodon si občas zájdu opiecť špekačky na táboráku. Pri tejto príležitosti si s priateľmi môžu na španielkach zanôtiť nejeden song z nového EP kapely. Na Cold Dark Place nájdete len jednu skutočne dynamickú skladbu – Toe to Toes. Ostatné tri sú skôr balady. Ak teda čakáte klasickú tvrdosť a silné riffy, sklamem vás. Ak ste však otvorený aj iným štýlom, určite dajte novinke šancu. Celé EP nájdete na YouTube. (pm)


Svoju jemnejšiu stránku nám ukážu aj Machine Head. Zo štúdia, v ktorom kapela nahráva album Catharsis, sa ohlásil frontmann Robb Flynn a mimo iného povedal, že album nebude ani taký tvrdý, ani rýchly, ako by sme si mohli myslieť. Skôr sa vraj ubrali melodickým štýlom. Nechajme sa teda prekvapiť, ako to celé dopadne. (pm)


Na začiatku novembra vydá legendárna death metalová formácia Cannibal Corpse už svoju štrnástu štúdiovku. Red Before Black zatiaľ vyzerá sľubne, aj keď sme z nej počuli iba jednu skladbu. Code of the Slashers je ale slušný nárez, ktorý zapácha starinou, čo je v tomto prípade skvelá správa. Ozaj, spomenul som už, že 22. februára zahrajú koncert na Slovensku? Na pomoc im prídu The Black Dahlia Murder No Return. Dojdite, bude mäso! (pm)


Dobrý death metal šmrncnutý coreom nie je oxymoron a nemusí to byť ani deathcore. Presvedčia vás o tom Dyscarnate, ktorých označujú aj ako britský Dying Fetus. Títo páni práve vypustili svoj nový album With All Their Might, na ktorý sme si museli počkať slušných 5 rokov. Ale oplatilo sa. Už niekoľko dní mi v slúchadlách nič iné nehrá. Skúste na Bandcamp. (pm)


Dobrý death sa nám rodí ale aj rovno pod nosom. Z Piešťan do vašich reproduktorov prichádza nová doska Dehydrated. Resurrection má svetový zvuk a ak fandíte klasickému death metalu, bude sa vám určite páčiť. Predobjednávky sú už spustené, krst bude čoskoro. (pm)


Nemecko-švajčiarsky kolektív The Ocean vypustil inštrumentálnu skladbu, ktorá pôvodne vznikla pri nahrávaní albumu Pelagial z roku 2013. Pomenovaná je po nesmrteľnej medúze Turritopsis Dohrnii, ktorá sa je schopná sama regenerovať a prakticky nikdy neumiera. Neumrel ani zápal The Ocean robiť výpravný metal, no táto skladba naozaj znie ako bonus z poslednej štúdiovky a zverejniť ju štyri roky po jej vzniku je už trochu zbytočné. Naše tešenie sa na nový materiál od vizionárov vedených Robinom Stapsom však týmto neutícha. Ba naopak. Medúzová inštrumentálka sa objaví na novej kompilácii od Pelagic Records. (ak)



Pražská kapela První hoře experimentuje s rockovou hudbou, ska i klasikou a prináša celkom uletený mix, okorenený speváckym výkonom a lá Mike Patton s podivne dadaistickým textom citujúcim Elán. Ich hudba nikdy nemala za cieľ znieť konvenčne, skôr sa vyžívajú v žánrových nárazoch a podivnom humore a skladba Čobol a Čehún nie je výnimkou. Ich šiesty album Křehký mechanismus pozemského štěstí vychádza začiatkom novembra. Po kliku na klip nižšie si môžete pustiť aj Hymnu naděje -  podobne bizarný úlet s retro obrázkami cvičiacich žien a harmonikou, čo hrá zvučku zo Star Wars. (ak)


Marylin Manson na seba aj tento týždeň strháva pozornosť so skladbou KILL4ME. Narozdiel od agresívnej WE KNOW WHERE YOU FUCKING LIVE, druhý zverejnený singel je pohodovou rockovou hymnou s textom o prekračovaní hraníc. 6. októbra uvidíme, či na novinke Heaven Upside Down bude viacero takto chytľavých skladieb. Klikajte na priamy odkaz služby Deezer pre skladbu v plnom znení. (ak)


V skladbe To Your Brethren in the Dark nórski Satyricon značne spomalili a odhalili melodickejšiu stránku svojej hudby. Ak by existovalo niečo, ako blackmetalová balada, pravdepodobne by to znelo podobne. Deviate album nórskeho dua Satyr + Frost zvané Deep Calleth upon Deep vyšlo uplynulý piatok. (ak)


Ak vás nebavia slaďáky, ale true satanic black metal, Rakúšania Belphegor vám spravia deň. Ich nový klip na skladbu Baphomet je to pravé peklo. Krv, oheň, zbrane, obrady a nahota. Nič pre slabé povahy.


Mariusz Duda je poľský Steven Wilson. So svojou progressive rockovou kapelou Riverside sa dostal do povedomia fanúšikov žánru na celom svete. Všestrannosť svojho skladateľstva dokazuje s osobným projektom Lunatic Soul, ktorého piata štúdiovka sa bude uberať elektronickejšou cestou. Podobne ako Wilson sa aj Duda na novom albume inšpiroval 80. rokmi a song Anymore môže dôstojne stáť vedľa podobne ladenej Song of I.


Anathema oklipovala éterickú baladu Can't Let Go z albumovej novinky The Optimist. Anglická legenda vydala najnovšiu štúdiovku už začiatkom júna a v najbližších týždňoch s ňou vyráža na turné, spolu s Francúzmi Alcest. Klip k vyššie spomenutej skladbe zobrazuje cestu a jej text rozvíja príbeh hrdinu z dosky A Fine Day to Exit, na ktorú novinka ideovo nadväzuje. (ak)


Wolves in the Throne Room majú radi svojich fanúšikov a celý svoj nový album Thrice Woven šupli na YouTube, kde ho môžu milovníci špinavého epického blacku ochutnávať donekonečna. Ak sa medzi nich radíte i vy, nie je nič jednoduchšie, než jeden klik nižšie.


Haluze týždňa

One Will Survive je veľmi znepokojivý mashup ikonickej skladby One od Metallica a disko hitu I Will Survive od Glorie Gaynor. Ak ste si mysleli, že klip k One je temný, dajte si toto. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/cradleoffilth

Súvisiaci interpreti: Cradle Of Filth, Metallica