Slovenská speváčka a hudobníčka Ildikó Kali ohlasuje svoj nový album singlom a videoklipom Zore. Pieseň, ktorá je spojením africkej a slovenskej ľudovej hudby a textu, mala premiéru v máji v relácii Hudba sveta_FM.

"Na začiatku jej tvorby stál africký ľudový popevok jore, jore, ku ktorému som vymyslela melódiu so slovenským ľudovým textom. V strede piesne vás prekvapí karibský nádych marimby a kalimby. Zaranžoval ho môj dlhoročný štúdiový súputník Milan Tököly zo ŠtúdiaJ v Trnave. Záver piesne porovnáva slovenskú a africkú melodiku," hovorí Ildikó Kali. Pieseň sprevádza videoklip, ktorý nakrútila Veronika Kicková.

Nový album bude v porovaní s predchádzajúcim konceptuálnym albumom Zlatá panna z roku 2021 viac pesničkový. K jeho unikátnemu zvuku prispievajú popri elektrickej gitare rozličné typy perkusií (udu, darbuka), loopy, hlasové vokály, basové linky, marimba, kalimba ako i zvuky prírody.

"Piesne využívajúce široké spektrum rytmických podkladov, hudobných nástrojov, vokálov a atmosferických zvukov ústia do originálnej výpovede. Poslucháči sa môžu tešiť i na pozvaných hudobných hostí," podotkla speváčka, hudobníčka a autorka hudby. Album by mal vyjsť 24. novembra.

Ildikó Kali, 2024 Zdroj: archív hudobníčky

Biografia

Ildikó Kali je hudobníčka, ktorá započala svoju svoju sólovú hudobnú dráhu albumom Zlatá panna (2021) a rovno s ním aj získala nomináciu na cenu Radio_Head Award v kategórii World music / Folk. Piesne z jej prelomovej nahrávky boli nasadené vo svetových rebríčkoch a úspešne reprezentujú slovenskú world music scénu. V porovnaní s jej predchádzajúcou šansónovou tvorbou ide o experimentálnu hudbu s prvkami minimalizmu a repetitívnosti so subtílnym zvukom. Kompozícia albumu je náročná na detaily a je na nich postavená celá idea hudobného diela.

Predtým Ildikó Kali vystupovala v skupine Romanika, ktorú založila v roku 2004 so svojím manželom, už nežijúcim kontrabasistom Romanom Kraicom. Jej vtedajšia spolupráca s poetkou Evou Lukáčovou, držiteľkou prestížnych literárnych ocenení, vyústila v štyri albumy Romaniky (Vlčie balady – vlastné vydanie 2006, Milenka všetkých – Slnko Records 2010, V hlbinách – Pavian Records 2013, La Loba – Pavian Records 2018).

Hudobníčka spolupracujúca so špičkovými hudobníkmi slovenskej hudobnej scény (Ondrej Krajňák, Nikolaj Nikitin, Stanislav Počaji, Miroslav Poprádi, Juraj David Raši) rozšírila v roku 2018 spoluprácu s huslistom Stanislavom Palúchom, ktorý produkoval posledný album Romaniky La Loba a na jeho nahrávaní sa podieľali významní hudobníci Marcel Comendant, Peter Solárik, Martin Chovanec, Roman Kraic a Marta Topferová. Neskôr sa k spolupráci zaradili aj Pavol Bereza, Michal Bugala, Michal Fedor, Peter Korman a Peter Luha. Texty na úrovni poézie a hudba Ildikó Kali predurčili skupinu Romanika k vytvoreniu vlastného hudobného štýlu – etnický šansón, v ktorom bola skupina jedinečná.

V roku 2020 Ildikó Kali poskytla pre časopis JADU (slovensko-česko-nemecký portál) rozhovor a zložila preň pieseň Krvavá pani, ktorej videoklip časopis sponzoroval. Zhudobnená báseň Jána Bottu predznamenala jej hlboký záujem o tvorbu významného slovenského básnika romantického obdobia. Básnická tvorba Jána Bottu čerpala z ľudovej poézie, z jej námetov, obraznosti a symboliky. Zhudobňovaním jeho tvorby hudobníčka reagovala na udalosti dnešného života.

"Ľudia prestávajú veriť v dobro, sú skeptickí v otázkach ekologických, ekonomických, duchovných. Situácia romantických básnikov nebola ľahká, je v mnohom podobná súčasnej situácii mladých ľudí, ktorí by sa v mnohom mohli stretnúť s výpoveďami, o aké sa usilovali generácie, keď sa formoval národ, ale aj nová dobová estetika a etika. Odkaz Jána Bottu je veľmi povzbudivý a povznáša dušu z temnôt do svetla: 'Napnite zraky, vy neviňatá, ta odkiaľ slnko vychodí, odtiaľ prísť musí tá panna zlatá a s ňou deň slávy, slobody'," hovorí Ildikó Kali o odkaze jednej z najvýznamnejších postáv našej histórie.

Ildikó Kali môžete sledovať na jej oficiálnom Facebook profile a na www.ildikokali.com.

Redakciu Hudba.sk informovala Ildikó Kali. Správu sme upravili.