Horiace smetné koše, popísané vraky áut, ostnatý drôt, protest a zásah policajtov – asi tak vyzeral krst tretieho albumu formácie Dilemma s názvom Low Profile Scream. Krstnými otcami nahrávky, ktorú následne rozrezali elektrickou pílou, sa stali bubeník Martin Valihora a frontman kapely Horkýže Slíže – Kuko.

"Všetci na krstoch CDčko niečím polievajú a potom je také mazľavé a špinavé. My sme sa rozhodli to poňať trochu inak a náš nový album rozpílime, aby poriadne rezal uši na slovenskej hudobnej scéne," vysvetlil frontman kapely Dilemma, Ján Spišák.

Dilemma môže hudobníkov inšpirovať, tvrdí Valihora

"Želáme veľa úspechov a správnych rozhodnutí, kreativity, nadšenia, šikovnosti a keď sa dostaví úspech, tak aj veľa šťastných kilometrov na cestách počas turné," poprial novému albumu Peter 'Kuko' Hrivňák.

K nemu sa pridal i druhý krstný otec, bubeník Martin Valihora, ktorý kapele zaželal mnoho správnych rozhodnutí, ale aj veľa krásnych a silných skladieb. "Myslím si, že kvalita slovenských produkcií stúpa a dostáva inú podobu, ako bolo dosiaľ zaužívané. Projekt Dilemma je toho jasným dôkazom, čo môžeme vidieť na profesionálne zvládnutej robote v ohľade klipu, pódiovej prezentácie, nahrávky aj samotného krstu. Myslím si, že táto kapela by mohla inšpirovať ďalších interpretov k tomu, aby sa v hudbe uberali cestou kvality," dodal Valihora pre Hudba.sk.

krst albumu Low Profile Scream
Pozrite si fotky z netradičného krstu

Na zmenu nemožno čakať, musíme ju vykonať

Low Profile Scream je v poradí treťou štúdiovou nahrávkou Jána Spišáka a podľa jeho vlastných slov voľne nadväzuje na predošlé albumy – The Last Debut (2007) a Bordel Europe (2009). Ako sám tvrdí, svojou hudbou chce upozorňovať na celospoločenské problémy a nepokoje, a preventívne pôsobiť na ľudí.

"Tieto veci by sme si mali všímať a riešiť skôr, než na uliciach začnú lietať gumené projektily a molotov kokteily. Veľa ľudí chce, aby sa niečo zmenilo – každý však na tú zmenu iba čaká, a preto je potrebné uvedomiť si, že ju musíme aj vykonať."

Takýmto "preventívnym opatrením" mal podľa Spišáka byť aj tematicky zameraný krst, ktorý sa odohral v znamení horiacich smetných košov, popísaných vrakov áut, ostnatých drôtov a simulovaného protestu spojeného s policajným zásahom.

Návrat na pódiá v exkluzívnej zostave

Pre vyše stovku pozvaných hostí si Dilemma, ktorej živú zostavu tvoria špičkoví hudobníci Martin Gašpar (basgitara), Marcel Buntaj (bicie), Juraj Tatár (klávesy) a Matěj Morávek (gitara), pripravila aj plnohodnotný koncert. Odzneli počas neho skladby zo všetkých troch albumov formácie, ktorej jediným pôvodným členom je práve Ján Spišák.

Krst napokon ukončila premiéra nového videoklipu k singlu Oh No!, ktorý vznikol pod režisérskou taktovkou Martina Hudáka. Dnes si ho môžete pozrieť aj na webe, portál Youtube kontroverzné video označil ako nevhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov.

Dilemma - Oh No

Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Milan Krupčík / Dimenzia

Súvisiaci interpreti: Dilemma