Ostatný týždeň bol mimoriadne priaznivý na množstvo vydaných videí. Niektoré z nich sú úplne výborné, iné zas katastrofálne. Užívajte.


Magnety týždňa

Jednoznačne najväčšou vychytávkou je (minimálne) za posledných 7 dní interaktívne video ku songu The Vampyre of Time and Memory od Queens of the Stone Age. Nahrávka pochádza z ich posledného albumu ...Like Clockwork. A keby ste chceli obyčajné video, nájdete ho nižšie. (pm)


Bob Dylan sa síce veľmi nehodí ani do hard ani do heavy, ale povedzme, že pre rozvoj rockovej scény spravil omnoho viac, ako mnohí ďalší. Cez týždeň sa na internete objavilo neoficiálne video k Like a Rolling Stone. Má ho na svedomí Vania Heymann a celkom sa mu podarilo. (pm)

Posledným magnetom tohto týždňa je niečo iné, ako video. Nine Inch Nails mali minulý víkend koncert v Las Vegas. Frontman kapely, Trent Reznor, sa počas vystúpenia rozodol spojiť sa s veľkým fanúšikom kapely, Andrewom Youssefom, cez videohovor. Ten na koncerte bohužiaľ nemohol byť kvôli rakovine. Ak sa vám pri nasledovnom videu nevtisne slza do oka, tak potom už asi nikdy. (pm)


Šroty týždňa

Nuž, a teraz na tie menej podarené výtvory. Angelica vám svojim videom Breaking My Heart nezlomí len srdce, ale aj iné časti tela. Video, ktorého produkcia stála asi tak 98 eur a 25 centov, si určite užijete. (pm)


Video kapely Crematory ku songu Shadowmaker je ale oproti Angelice ešte tak o dve úrovne nižšie. Navyše, hudobne je to miestami až bolestivé – zlé vokály, elektronické prvky ako od MC Erika a Barbary. Ale je super, že dovolia hrať na bicích fotrovi a na klávesoch svojej sado-maso sestre. (pm)


Jednoznačným víťazom je však kapela Crystal Ball. Už názov pesničky napovedá, že sa jedná o klenot – Anyone Can Be a Hero. Ak ste zvyknutí na produkciu STV z polovice osemdesiatych rokov, tak prvú minútu vám to až také divné zrejme nepríde. Ale v tom – kapela hrá, na pozadí zrejme Jupiter. Teda, hneď niekoľko Jupiterov, aby som bol presný. No krása. (pm)


Ako bonus ešte pridám Vital Breath a ich video ku Stand Alone. Niečo tak absurdné som už nevidel dosť dlho. Veľmi, ale VEĽMI, zle animovaný klip (zrejme) zachytáva problematiku domáceho násilia. Postupne sa ale vyvinie značne nečakaným smerom. (pm)


Novinky

Izraelskí orientálni renegáti Orphaned Land nahrali coververziu na Jeremyho, song so silnou generačnou výpoveďou od Pearl Jam. Prispeli tak k internetovej kampani, ktorá sa snaží vybaviť koncert grungeových fešákov v Tel Avive. Do pesničky vložili svoj rukopis a ja sa neviem rozhodnúť, či ju sprznili totálne, alebo len trochu a obsahuje aj časti počúvateľné. Poraďte mi. (ak)


Rush, to je synonymum pre ultimátny rokec. Pri počúvaní nového live videa z DVDčka Clockwork Angels Tour sa cítim ako zrelý päťdesiatnik. Čo však v tomto prípade (iných je tiež mnoho) vôbec nemyslím negatívne! K ich hudbe prechovávam poctivú fotrovskú lásku a tým chcem povedať, že si to DVD kúpim (samozrejme až sa fotrom sám stanem). Ok, dosť bolo bonmotov. Rush sú geniálni a majú nový koncert, to ste potrebovali vedieť. (ak)


A keď už sme pri tých fotroch, tak toto by si v pohode mohli pustiť aj tí naši. Nájsť v súčasnosti kapelu, ktorá robí poctivý hardrock, ale s trochu modernejším zvukom, je dosť ojedinelé. Ale ASG a ich live video ku Scrappy’s Trip ma presvedčili, že tu tento žáner má stále svoje miesto. (pm)


Poctivý rokenrol robia aj Diamond Plate, o čom vás presvedčí ich najnovšia snímka s názvom Dance With Reality. Pesnička pochádza z ich ostatného albumu Pulse, ktorý by ste si mali vypočuť tiež. (pm)


Baroness sú v štúdiu. Úspešná rocková formácia, ktorá bola po ťažkej autonehode indisponovaná, zmenilo sa osadenstvo a jej frontman John Baizley skoro prišiel o ruku, je späť a vyzerá to dobre. Na sockovskej sieti sa objavila fotografia zo štúdia God City, ktorému kraľuje a panuje Kurt Ballou z Converge. (ak)


East of the Wall majú už najlepší album za sebou. Novinka však niektorými flákmi zaujme a jedným z nich je aj aktuálna klipovka Obfuscator Dye. Na obraze môžete obdivovať zručnosť muzikantov a potom už vlastne nič viac. Takže zvuk priatelia: v tomto klipe je podstatný zvuk. (ak)


Tak ako ľúbim A Perfect Circle ich isto-iste nikto neľúbi. A ak ich ľúbiš viac a si dievča, ozvi sa mi, budeme ich ľúbiť spolu. Skupina okolo holohlavého Billyho Howerdella aktuálne veľmi ľúbezným spôsobom ťahá peniažky z fanúšikov. Vydáva totiž bestofku, najzbytočnejší typ releasu, aký v rocku a metale nájdete. Menej zbytočnou sa ale javí live nahrávka, ktorá takisto vychádza. Všetky songy na nej dôverne poznám a live bootlegy tu boli aj v minulosti. Lenže ja som fanboy a hlcem úplne všetko, čo má na obale dva mesiačiky. (ak)

Peter Steele sa v hrobe obracia. Jyrki69 z The 69 Eyes spieva v novom projekte, ktorý na debutové EP vypudil cover na Black No. 1, gotický opus, oslavujúci feminitu a kult ženy. Ou jé. The 69 Cats sú však traperi a hitovku od Type O Negative obliekli do rockabilly županu. Takže The Cellmates z Fínska. Posúďte sami. (ak)

Na záver ešte trochu pritvrdíme. Blood Eagle z Dánska do sveta vypustili výborný deathový nárez Death Sub Zero. Je to zatiaľ len ich druhé video. Zvuk majú fakt dobrý a sľubujú, že čoskoro sa môžeme tešiť na ďalšiu tvorbu. (pm)


Máte problémy so spánkom? Tak si pred ním pustite toto video a už nezaspíte nikdy. Znepokojivá vec od Corrections House zvaná Bullets and Graves je plná násilia a pochybných postavičiek. Ako podmaz hrá spomenutý song, ktorý na pohode tiež nepridá. No, varoval som vás. (pm)


Haluz týždňa

Najväčšiu haluz sme tento týždeň objavili na stránke Metal Injection. Je síce dosť stará, ale určite veľmi jará. Užívajte, vidíme sa zas o týždeň. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú alebo zábavne nekvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.facebook.com/QOTSA

Súvisiaci interpreti: Queens of the Stone Age, Trent Reznor