V momente, keď producentka Wanda Adamík Hrycová oslovila Janu Kirschner s ponukou vytvoriť titulnú pieseň pre výpravný historický seriál Slovania, hudobníčka vedela, že stojí pred výzvou, ktorej nedokázala odolať. Nenechala sa pohltiť históriou a rozhodla sa vydať intímnejšou cestou. Skladbe Láska neumiera odvážne odoprela pátos, dopriala dynamiku a pôsobivú divotvornosť.

Napísala titulnú pieseň pre film Pokoj v duši, ktorá sa stala najhranejšou skladbou u nás za rok 2009. Svoj kumšt prepojiť pieseň s témou filmu ukázala Jana Kirschner aj pri pesničke Dunaj k filmu Ostrým nožom, hoci artefakty piesne nosila v hlave ešte predtým, ako vedela, že bude použitá pre film a na jej vznik stačilo pár minút. Teraz preniká Jana Kirschner do audiovizuálneho sveta opäť so skladbou Láska neumiera

"Pracovala som na rôznych hudobných formátoch, ale toto bolo trošku iné. Predsa len ide o veľkú historickú tému," vraví Jana Kirschner. Chcela uchopiť tému bez zbytočnej patetickosti, čo si vyžadovalo mesiace úvah. "Písala som si po byte malé lístočky so slovíčkami, ale potom som zistila, že teraz nehovoríme o dvesto rokoch dozadu, ale o 7. storočí. Takže istým spôsobom som vedela, že kopírovať historické udalosti v piesni je absolútny nezmysel. Je rok 2021 a uvedomila som si, že aj zámer filmárov nebol úplne verne kopírovať tieto udalosti, ale priniesť moderné spracovanie tejto témy," vysvetľuje speváčka. 

Divoké tempo ako výsledok partnerskej spolupráce

Prienikom medzi súčasnosťou a ďalekou minulosťou sa stala večná téma lásky. "Vedela som, že to nebude ďalší Pokoj v duši. Vedela som, že pomalé tempo sa mi tam zrejme nehodí, ale nečakala som, že to bude takéto zbesilé a tak divoké tempo," konštatuje spokojne hudobníčka, ktorá stojí za textom piesne aj za hudbou, na ktorej sa podieľal tiež britský hudobník a speváčkin životný partner Eddie Stevens

Jana Kirschner mala v hlave melódiu, no podľa jej vlastných slov bola v trošku lenivejšej podobe. Nebola si však istá refrénom a cítila, že piesni niečo chýba. To bol moment, keď melódiu posunula do rúk Eddieho Stevensa. "Dlhé mesiace som okolo toho chodila. Nakoniec prišiel Eddie s tým, že opakovanie v hudbe je pre našu ľudovú tvorbu príznačné. A vtedy som použila opakovanie v refréne 'videl si hviezdu, na nebi hviezdu’, a začalo to fungovať," vysvetľuje. 


Práve Stevens tiež stojí za myšlienkou privolať k projektu speváka Štefana Šteca, s ktorým davnejšie spolupracoval. "Pre ženskú interpretku som to videla ako fantastickú šancu spievať takúto vec na veľkú tému, ale cítila som, že by bolo fajn, keby sa tam objavil mužský hlas," prezrádza speváčka. "Štefan má naozaj hlas, ktorý je zapamätateľný. Pamätám si, ako som sa cítila, keď som po prvýkrát počula jeho veci a jeho hlas. Nápad zavolať Štefanovi, ktorý priniesol Eddie, som prijala s nadšením a myslím si, že to naozaj funguje." 

Seriálová pieseň dostala do vienka kúsok z Moruše - silnej, podmanivej, emotívnej a zaujímavej. To všetko je cítiť v aj v speváčkinom hlasovom prejave, ktorý sa príjemne prepojil so spevom Štefana Šteca v pozadí. "Keď som to spievala, tak som sa cítila, ako pri spievaní pesničky Sama na turné k albumu Moruša," vraví Kirschner. Pieseň Láska neumiera jej tiež pripomenula detstvo, keď ako malé dievča spievala folklór. "Taký ten jasný, silný odkaz, ktorý si myslím, že sa do výrazu podarilo dostať."  

Drahocenný čas na tvorbu

Skladba Láska neumiera už navždy zostane prepojená aj s aktuálnou situáciou, keďže vznikala v časoch prvého lockdownu v Londýne, kde Jana Kirschner žije so svojou rodinou. Mohlo by sa zdať, že tichá doba, keď sa tempo miest spomalilo, koncertné sály zívajú prázdnotou a ľudia sú skôr utiahnutí vo svojich domovoch, by mohla priať tvorbe. Nie je to však až také idylické. 

"Pre každého umelca, ktorý má doma deti odkázané na domácu výučbu, nájsť akýkoľvek priestor sám pre seba, pre svoju tvorbu, je extrémne náročné. Posledné mesiace boli časovo veľmi náročné. Častokrát to stojí veľké úsilie," priznáva hudobníčka. "Mnohokrát po dni domáceho vyučovania a starostlivosti o chod rodiny si večer o desiatej, pol jedenástej sadám k tvorbe. To je realita našich dní." 

Hoci je súčasná doba komplikovaná, Jana Kirschner v nej vidí inšpiratívny potenciál. "Čo sa týka témy spracovania tohto obdobia, ktoré prežívame, udalostí, ktoré prežíva svet, tak je o čom hovoriť. Som veľmi rada, že vzniká množstvo naozaj dobrej novej hudby. Nemyslím si, že to je zásluha našich politikov, ale zásluha našej lásky k remeslu a k tvorbe, hudbe, umeniu," vraví Kirschner, ktorá sa posledné mesiace venuje tiež príprave svojho štúdiového albumu. "Vznikne veľa dobrej novej hudby a dúfam, že budem aj ja toho súčasťou a že sa mi podarí po tých dlhých rokoch vydať naozaj silný slovenský album."


Autorka: Martina Slivková
Foto: Charles Heales

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner