Organizátori 19. ročníka festivalu Bažant Pohoda v ostatných dňoch zverejnili mená ďalších potvrdených interpretov. Fanúšikovia sa tak môžu tešiť aj na mená ako Koven, Irie Révoltés, Darkstar, Dakh Daughters, Beardyman, Acollective, Damian Lazarus & The Ancient Moons či projekt islandského hudobníka Einara Örna s názvom Ghostigital.

Prečítajte si: Pohoda zavŕšila dvojtýždňovú "žatvu" divožienkami CocoRosie

Darren Foreman alias Beardyman sa začal hrať s hlasom už ako trojročný po tom, ako uvidel Policajnú akadémiu s legendárnym Michaelom Winslowom. O tom, že na beatboxe môže byť postavená celá show, ho presvedčilo vystúpenie Rahzela z The Roots. Keď mal 10 rokov skomponoval skladbu pre školský orchester a o päť rokov neskôr si zamiloval drum&bass. Ako 25-ročný vyhral majstrovstvá Veľkej Británie v beatboxe, pričom titul ako prvý v histórii súťaže obhájil.

Jeho tvorba a koncerty sú divokými jazdami naprieč žánrami, okrem drum&bassu obľubuje aj dubstep, breakbeat, trance, techno alebo hip-hop, no len tanečnou či elektronickou hudbou sa jeho tvorba vymedziť nedá. Pracuje takmer výlučne s hlasom, pričom s pomocou efektov tvorí paletu známych i neznámych zvukov. Jeho vystúpenia sú na polceste medzi beatboxom, stand-up comedy a loop show.

Beardyman je taktiež špičkový vynálezca. Zostrojil takzvaný Beardytron 5000, kustomizovanú sadu prístrojov, ktorú neustále vylepšuje, nakoľko mu existujúce zariadenia nedokázali ponúknuť všetko, čo potrebuje pre svoje vystúpenia. Vynašiel tiež spôsob ako onemieť úžasom a vybuchnúť od smiechu súčasne. Dôkaz nájdete v preklikoch na jeho videá. Ak sa vám zdajú hrané, štylizované, neautentické či dokonca nemožné, môžete sa o ich pravosti presvedčiť už čoskoro na Bažant Pohode 2015.


Kým sympatický Londýnčan si na pódiu vystačí sám, Irie Révoltés je deväťčlenná kapela z nemeckého Heidelbergu, ktorá je pestrá nielen žánrovo, ale aj jazykovo. Prelína sa v nej reggae, hip-hop, dancehall, ska i punk a okrem nemčiny spievajú členovia kapely aj po francúzsky, po anglicky a po španielsky. Kapela vznikla v roku 2000 a odvtedy nahrala štyri štúdiové albumy.

Ich pesničky a klipy si na Youtube pozreli a vypočuli milióny ľudí, no táto kapela nie je určená milovníkom videí na sociálnych sieťach. Najsilnejšími zbraňami týchto revolucionárov sú živé koncerty a pozitívna energia. V skladbách pritom ostro vystupujú proti diskriminácii, sexizmu, šovinizmu či rasizmu. Ich angažovanosť sa nekončí pomenovaním zlých javov v spoločnosti. Členovia kapely sa aktívne podieľajú na pomoci ľudom v núdzi. Spolupracujú napríklad na projekte Viva con Agua, ktorý podporuje výstavbu čističiek vody v Etiópii, pomáhali postihnutým ľuďom v Senegale a do týchto aktivít pravidelne zapájajú priamo v uliciach aj svojich fanúšikov.


Podrobnosti o ďalších čerstvo potvrdených interpretoch nájdete na oficiálnej stránke festivalu www.pohodafestival.sk a podľa aktuálnych informácií bude ďalšie veľké meno zverejnené už v utorok 31. marca. Okrem príprav festivalu organizátori stíhajú aj turné Pohoda v kluboch, v rámci ktorého od 31. marca do 2. apríla zavítajú do Brezna, Banskej Bystrice a Brna a privezú zo sebou aj zaujímavého zahraničného hosťa.

Aktuálnou novinkou je aj akcia ku Dňu učiteľov, ktorá sa spúšťa 28. marca. Držitelia kariet ITIC, ISIC a EURO<26 si vďaka nej budú môcť zakúpiť lístok na Bažant Pohodu 2015 so zľavou 10 €. V predaji je celkovo 222 lístkov za zvýhodnenú cenu 79 €. Zľava sa prejaví po zadaní čísla platného preukazu, pričom na jeden preukaz je možné zakúpiť maximálne dva lístky. Na devätnásty ročník festivalu sa zatiaľ predalo vyše 8500 permanentiek. V predaji sú permanentky za 89 €, vstupenky pre držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S či lístky na parkovanie pre osobné automobily aj karavany.

Potvrdení účinkujúci:
Björk, Die Antwoord, FFS (Franz Ferdinand & Sparks), Einstürzende Neubauten, A-Trak, Roni Size Reprazent, Kaytranada, Young Fathers, CocoRosie, of Montreal, Eagles of Death Metal, Ibeyi, Beardyman, Irié Révoltés, Tom Vek, RL Grime, Tiken Jah Fakoly, Kate Tempest, Les Ambassadeurs, Omar Souleyman, Turbowolf, Hybrid Minds, Kuenta i Tambu, Heymoonshaker, Acollective, Fat White Family, Damian Lazarus & The Ancient Moons, Dÿse, Too Many Zooz, Darkstar, Dakh Daughters,  Fufanu, Bo Ningen, Monikino Kino, Vlasta Popić, Erotic Market, OFF!, Repetitor, Anton Maskeliade, Mourn, Pearls Negras.

Informácie portálu Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Bažant Pohoda Anton Repka.

Foto: Facebook.com/therealbeardyman

Súvisiaci interpreti: Irie Révoltés