Spojenie elektroniky a dubu s prvkami tradičnej indickej hudby, energiou punku a rapom urobilo z Asian Dub Foundation v 90. rokoch jednu z najžiadanejších a najoriginálnejších kapiel. Zostava sa počas takmer 20 rokov na scéne výrazne obmenila, no ADF stále zostáva pojmom. Na Uprisingu patrí k ozdobám nabitého programu.

Britská kapela sa predstaví na hlavnom pódiu ako zlatý klinec jubilejného piateho ročníka festivalu. Vo svojom kompletnom aktuálnom zložení a v plnej sile odohrá na Zlatých pieskoch svoju typickú výbušnú zmes junglových rytmov, dubových basov, zvukov exotického sitaru, rýchleho rapu a politických textov.

Originálny zvuk a búranie rasových stereotypov

Asian Dub Foundation
 (ADF) vznikli v roku 1993 a vďaka unikátnemu soundu zaujali hneď prvými albumami Facts and Fictions (1995), R.A.F.I. (1997) či Rafi's Revenge (1998). Za posledný menovaný boli nominovaní na Mercury Prize a získali aj množstvo pozitívnej kritiky.

Už v tom čase sa o nich už hovorilo ako o jednej z najstrhujúcejších kapiel, ktorej kultúrny vplyv prekročil hranice Veľkej Británie i rámec hudobnej scény. S rastúcou popularitou a úspechom sa im totiž v očiach ľudí podarilo nabúrať zažité stereotypy o ázijských hudobníkoch, ako aj o Aziatoch všeobecne. Dôkazom ich vplyvu koncom 90. rokov je aj cena BBC Asian Award for Music z roku 1998.

Asian Dub Foundation - Buzzin 

Na Slovensku po siedmich rokoch

ADF boli vždy svetobežníci a ani po rokoch na scéne sa ich zmysel pre multikulturalizmus nevytratil. V roku 2001 cestovali po Brazílii so svojími workshopmi, vystupovali so svojím soundsystémom a hrali aj regulérne koncerty. Neskôr sa stali druhou zahraničnou kapelou, ktorá koncertovala na Kube od roku 1979, a tiež vyrazili na turné po východnej Európe.

Niekoľkokrát sa predstavili aj na Slovensku, či už ako kapela (v rokoch 2001 a 2003 v Bratislave a na Pohode 2005) alebo so svojím soundsystémom (Pohoda 2004). V susedných Čechách vystupujú stále dosť často, návštevníci Uprisingu sa však môžu tešiť na prvý slovenský koncert po siedmich rokoch.

Po vydaní albumu Enemy of the Enemy (2003) absolvovali európske turné po boku Radiohead. Počas svojej kariéry vystupovali aj s Rage Against The Machine, Beastie Boys, Gogol Bordello či Iggy Popom. Na konte majú aj spoluprácu so speváčkou Sinéad O'Connor a s raperom Chuckom D z legendárnej formácie Public Enemy. Popri nahrávaní albumov a koncertovaní stíhajú pracovať aj na ďalších projektoch v podobe soundtrackov či divadelných projektov.

Najnovší album ADF vyšiel minulý rok a nesie názov A History Of Now. Na Uprisingu ho predstavia spolu so svojími nesmrteľnými hymnami ako sú Culture Move, Rebel Warrior, Buzzin, Black White, Free Satpal Ram, Flyover či Fortress Europe

Asian Dub Foundation - A History of Now 

Lístky na Uprising Reggae Festival kúpite za 27 € iba do štvrtku 28. júna, potom sa cena zvyšuje. Piaty ročník festivalu sa koná 24. a 25. augusta na bratislavských Zlatých Pieskoch. Medzi ďalšie potvrdené mená patria Anthony B, Lee Scratch Perry, Max Romeo, Tarrus Riley, Irie Révoltés, Delinquent Habits, DJ Vadim a Yarah Bravo, Etana, Raging Fyah, Ras Zacharri, Steppa Style, Mungo's Hi-Fi, Top Cat, Tenor Fly, Zion Train, Deadly Hunta, Polemic a ďalší.

Asian Dub Foundation - Urgency Frequency (live, 2011)

Redakciu Hudba.sk informovala Silvia Turnerová, PR manažérka Uprising Reggae Festivalu 2012. Viac informácií o podujatí nájdete na stránkach www.uprising.skwww.fb.com/uprisingreggaefestival.

Foto: Uprising

Súvisiaci interpreti: Asian Dub Foundation