Čo sa stane, keď raper po takmer dvoch desaťročiach začne robiť vlastné beaty a osloví kamoša basgitaristu, aby mu s nimi pomohol? Bene z Modrých hôr a basgitarista Michal Šelep, ktorý hráva aj v "modrohorskom" akustik bande, sa na konci minulého roka dohodli, že si budú posielať na výmenu svoje hudobné nápady. Po polroku od prvého beatu ich majú desať a vydávajú album Moje beaty, jeho basa a strašne dlhé názvy trackov.

Začalo to jednorázovou spoluprácou, keď Bene poprosil Michala Šelepa, aby mu nahral basgitaru do beatu, ktorý práve dokončil. Jednalo sa o beat, ktorý Bene pripravil do súťaže, ktorú vyhlásilo americké nezávislé vydavateľstvo Stones Throw. Ešte netušiač, že sa nakoniec umiestnia v top 13 beatov, ktoré vyberie sám zakladateľ labelu Peanut Butter Wolf, Michal napísal Benemu, nech mu pošle ďalšie beaty.

Bene začal robiť beaty do priečinka BeneŠelep, s tým, že možno raz niečo z toho aj dokončia. Michal Šelep pravidelne dostával správy o nových Beneho nápadoch, následne basgitarista uploadol svoje dohrávky, občas ich Bene nechal tak, občas ich nanovo nasamploval a poslal nazad. Po týchto výmenách sa zhodli na tom, že zahrali desať pekných kúskov a povedali si, že je najvyšší čas ich vydať.

Album Moje beaty, jeho basa a strašne dlhé názvy trackov dáva svojou formou poctu klasickým beat tape-om. Skladby občas nemajú ani dve minúty, ako nečakane prišli, tak aj odchádzajú, podobne ako nálady jednotlivých trackov. Až na jednu skladbu sú všetky inštrumentálne, ak nerátame krátke hlasové útržky. Jediný rap zaznie v poslednej skladbe, kde s láskavým dovolením vydavateľstva Stones Throw mohli použiť beat, ktorý spravili pre spomínaný beat contest. Bene programoval, ťukal, sekal jednotlivé beaty, Michal Šelep následne nahral basu do každej skladby a občas aj gitaru alebo synth.

O mix a master albumu sa postaral ich kolega a hlavný zvukmajster Modrých hôr Roland Kánik, ktorý tiež hosťuje v jednej skladbe. Obal albumu mal na starosti český ilustrátor Jan Střelec (Loewe Moewe). Obal a taktiež názov albumu odkazuje na Beneho minuloročný release Moje beaty, rýmy a život, kde sa Bene prvýkrát predstavil aj v úlohe beatmachera. Video k celému albumu natočil Dominik Janovský.

Redakciu Hudba.sk informoval Marián Benkovič alias Bene. Správu sme upravili.