Minulý týždeň nás obdarili novým songom legendárni Anthrax. Faith No More nám zas poslali správu z budúcnosti, v ktorej si užívajú dôchodok.


Magnet týždňa

Evil Twin je prvou skladbou z očakávanej novinky kapely Anthrax. Minulý týždeň k nemu zverejnili lyric video. A musím povedať, že moje očakávania naplnili do bodky. Čo na novinku poviete vy? Dajte vedieť v komentároch. (pm)


Život v domove dôchodcov môže byť celkom šedivý. Z letargie vás môžu vytrhnúť napríklad Faith No More a ich skladba Sunny Side Up z ostatného albumu Sol Invictus. Video je - ako sa dalo čakať - naozaj skvelé. Takže si ho pekne teraz hneď pozrite. (pm)


Šrot týždňa

Nie je žiadnym tajomstvom, že Black Sabbath si kedysi radi šňupli. A to až tak, že v 1972 spotrebovali kokaín za zhruba 75-tisíc dolárov. Dosť, však? A teraz si predstavte, že keby sme túto sumu preniesli do súčasnosti (inflácia, a podobné srandy), bolo by to takmer pol milióna dolárov. Ešte zaujímavejšie však popri tejto informácii vyznie fakt, že rozpočet na nahratie albumu Vol. 4 bol 60-tisíc dolárov. Informácie z rôznych zdrojov dal dokopy magazín Metal Injection. (pm)

Presne pred týždňom, len čo sme Vám pripravili Hard and Heavy vydanie, prišla smutná správa spoza Atlantiku: zomrel Frank Watkins. Zubatá poňho prišla v nedeľu 18. októbra po niekoľkoročnom boji s rakovinou lymfatických uzlín. Frank pôsobil za svojho života ako basgitarista najmä v dvoch svetovo známych kapelách – deathmetalovej Obituary a blackmetalovej Gorgoroth. V Obituary pôsobil od ich druhej nahrávky Cause Of Death od roku 1989 (album vyšiel v roku 1990) s malou prestávkou až do vydania albumu v roku 2010. Na konte u Obituary má teda sedem štúdiových albumov. V Gorgorothe sa objavil ako nástupca King ov Hella od roku 2007 až do smrti a tu participoval na dvoch albumoch (na Under The Sign Of Hell 2011 nahral basy Infernus). 47-ročný Američan skonal na rakovinu, ktorá mu bola diagnostikovaná v roku 2012, no po dvoch rokoch liečby dostal potešujúcu správu - rakovina je preč. Žiaľ, ako to už býva, tá sviňa sa zvykne aj vracať a to bol aj Frankov prípad. Keď sa mu tohto roku objavila znova, mala už rýchly priebeh. Frank v poslednom rozhovore spomínal, že sa cíti neskutočne slabý, no neprestáva dúfať a myslieť pozitívne. (ip)

Obituary s Frankom Watkinsom:


Gorgoroth, Frank Watkins vľavo od toho, čo vrieska do mikrofónu:


Novinky

Ritchie Kotzen je veľký pán, čo dokazuje už dosť dlho – a to nielen s The Winery Dogs, ale aj na svojich sólovkách. Obdiv si zaslúžia aj jeho živé vystúpenia, takže jeho nové DVD nazvané jednoducho Live, si určite užijete. Tu je malá ochutnávka v podobe skladby You Can’t Save Me. (pm)


Zaujímavú sólovku v piatok vydal Billy Morrison. Na albume God Shaped Hole ho sprevádzajú Steve Stevens, Erik Eldenius a Dave Navarro. Medzi hosťami sa objavili rôzne mená, napríklad aj samotný Ozzy. Ten si zaspieval v skladbe Gods. Vypočuť si ju môžete nižšie - a mali by ste, je fakt dobrá. (pm)


Okultný rock v podaní Ghost funguje dobre aj v akustickej podobe. Presvedčiť sa o tom môžete posluchom dvoch videí z unplugged vystúpenia kapely v americkom rádiu 100.3 The X, ktoré operuje v americkom štáte Idaho. Ghost oslavujú v USA úspech, čo potvrdzuje aj 29-tisíc predaných kópií albumu Meliora v prvý týždeň po vydaní. Toto číslo im zabezpečilo ôsme miesto v tamojšom rebríčku Billboard 200. (ak)


Superkapela Mikea Portnoya sa v nových živých klipoch predstavuje v chrumkavom 4K rozlíšení. V zostave Flying Colors známeho bubeníka dopĺňa gitarista Deep Purple Steve Morse, klávesista Neal Morse, známy z kapely Spocks Beard, basgitarista Dave LaRue a spevák a gitarista Casey McPherson. 13. novembra vydávajú živý koncert Second Flight: Live At The Z7, na ktorom zazneli aj skladby KaylaMask Machine. Projekt vznikol v roku 2012 a na konte má zatiaľ dva štúdiové albumy. (ak)


Chýba Vám unikátny vibe technického metalu osemdesiatych rokov? WatchTower bola kapela z Texasu, nesúca sa na progresívnej odnoži thrash metalu. Zostavu tvorili gitarista Ron Jarzombek (známy z projektov Blotted Silence či Spastic Ink), basgitarista Doug Kreyser, a Rick Colaluca hral na bicích. Kapela vydala v rokoch 1985-2002 tri albumy a štvrtý zvaný Mathematics bol v prípravách, no nikdy nevyšiel. Pred niekoľkými dňami však nečakane vyšli tri skladby z tejto nedokončenej nahrávky digitálne. Songy M-Theory Overture, Arguments Against DesignTechnology Intaction dopĺňajú štvrtú The Size of Matter, ktorá bola zverejnená v roku 2010. Budúci rok by mali vyjsť aj na fyzickom mini-CD. (ak)


Štvorica sláčikových rockerov zvaná Apocalyptica, vydala v apríli svoj ôsmy album Shadowmaker. Aktuálne si môžete pozrieť ich lyric video k skladbe House of Chains. Sedem z desiatich skladieb na CD obsahuje vokály, ktoré obstaral americký spevák Franky Perez, ktorý je novou posilou v zostave. Čo hovoríte na žánrový posun od albumu Cult? (ak)


Rakúski čierno-čierni satanáši Belphegor nahrali v skúšobni novú skladbu, ktorá sa objaví na následovníkovi nahrávky Conjuring the Dead z augusta minulého roka. Skladba sa volá Totenkult - Exegesis of Deterioration. Nový album by mal prísť neskôr v roku 2016. Hoblúj! (ak)


Projekt Antimatter bude navždy vnímaný ako "kapela toho týpka z Anathemy". Duncan Patterson však kapelu už stihol opustiť a Mick Moss sa v nej naďalej trápi sám. No nemyslíme to nijako negatívne. Len tklivý melancholický rock musí byť riadne trápenie robiť. Pri skladaní takých piesní, ako je napríklad novinka Stillborn Empires predsa nemôžete byť veselí, to nejde. Skladba je z albumu The Judas Table, ktorý znie veľmi príjemne. (ak)


Karyn Crisis je extravagantná umelkyňa zaujímajúca sa o okultizmus, čáry-máry a samozrejme metal. Jej projekt Gospel of the Witches vydal u Century Media debutový album Salem's Wounds, natlačený atmosférou až po okraj. Venujte pozornosť jej vokálnym kreáciám v novom videoklipe k piesni The Ascent. Je to paráda. (ak)


Okrem Anthraxu poctiví thrashík produkujú aj Íri, ktorí si od roku 2002 hovoria Gama Bomb. Na 30. október pripravili vydanie piateho albumu Untouchable Glory a to vo vydavateľstve AFM Records. Ninjovia vo videoklipe skladby Ninja Untouchables bojujú podobným tempom ako samotní hudobníci. Tento song Vás v lenivé pondelkové ráno postaví na nohy. (ak)


Ak máte radi Soulfly, ale namiesto Brazílie preferujete Maďarsko a nevadia vám vykrádačky, dajte si nový Ektomorf. Video k skladbe Holocaust natočili pochopiteľne v koncentračnom tábore. (pm)


V polovici novembra vyjde newyorskej štvorici Vision of Disorder album Razed to the Ground. Fantastickú titulnú skladbu si môžete vypočuť už teraz. Aj ju môžem len odporúčať. Je škoda, že sa tejto kapele nedostáva viac pozornosti - určite by si ju zaslúžili. (pm)



Corrections House je partička, ktorá sa zišla z kapiel Eyehategod, Nachtmystium, Neurosis a Yakuza. Už to by vám malo stačiť, ako tízer. Ak potrebujete viac, tak vedzte, že album Know How to Carry a Whip je úplný masaker, ktorý by sa výborne hodil do akéhokoľvek psycho-thrilleru / horroru. Nie je ani tak tvrdý, ako jednoducho šialený. Počúvajte na Metal Injection. (pm)

Haluz týždňa

Ak nežijete v nejakej paralelnej realite, tak viete, že minulý týždeň bolo 21. októbra 2015. A takisto zrejme viete, že je to deň, kam sa cestovalo vo filme Naspäť do budúcnosti 2. Tu je malý tribute – Marty McFly hrá Kataklysm.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Igor Paško (ip)
Foto: teamrock.com

Súvisiaci interpreti: Anthrax, Faith No More