Niekedy by som chcel byť fanúšikom mainstreamovej hudby. Hrajú ju všade. Aj koncerty sú bežné. Ale ja nie, ja musím ten metal počúvať. Aby som videl obľúbené kapely, musím ísť do sveta. Ale má to aj svoje výhody. V čase internetu je to jediná vec, ktorá si zachovala svoje čaro. Atmosféru takého koncertu si totiž nestiahnete. Takže hor sa na cesty!

Koncertné servisné okienko: už o pár dní (konkrétne 28.11.) bude v bratislavskom Majesticu „veselo“. Na koncert k nám zavíta hneď štvorica kapiel. Už o 17:45 začnú americkí Fueled by Fire, nasledovaní kapelami Kreator, Morbid AngelNile. Takže vám nezostáva nič iné ako kúpiť vstupenku a prísť. (pm)

Ak by ste v máji mali cestu do Japonska, určite sa zastavte na Ozzfest 2013. Lineup je mimoriadne silný. Black Sabbath, Slipknot, Tool, Slash, DeftonesStone Sour a ďalší. Potrebujete viac dôvodov na výlet? (pm)

Fínski pivári Korpiklaani znovu navštívia Bratislavu. 21. februára bude v eMeMCéčku zastávka Manala European Tour 2013. Predskočia im Estónčania Metsatöll. Vyčistite drumble, nafúkajte gajdy a kupujte lístky. Ale až keď budú. (ak)

Ešte pár vetami ostaneme vo Fínsku. Tamojší death-doom melancholici Hanging Garden, o ktorých nebolo počuť takmer štyri roky, zverejnili trailer na novú nahrávku. Ich tretia štúdiovka príde v chladnom januári a bude sa volať At Every Door. Koho zaujímajú reči, kapela hovorí o ich najambicióznejšom projekte doteraz, nahrávka je veľmi variabilná a pohybuje sa od polôh á la Cult of Luna až po reminiscencie na Sigur Rós. Nás zaujíma hudba a tešíme sa na 28. január a nové melancholické korenie zo severu. (ak)


Nedávno vyšiel slovenským kapelám MudholeUnderdose spoločný album Dose of Mud. Ak máte radi grunge a alternatívu (konkrétne niečo medzi Alice in Chains a Tool), určite odporúčam vypočuť. Urobiť tak môžete na Bandzone oboch kapiel (Mudhole, Underdose). (pm)

Fanúšikovia Maynarda Jamesa Keenana sa majú na čo tešiť. Jeho aktuálny projekt Puscifer už začiatkom roka 2013 prinesie nové EP s ôsmymi trackmi s typicky divným názvom Donkey Punch the Night. Tešíme sa najmä na nové texty, ale aj elektro-alternatívne kreácie. (pm)

Nightwish zverejnili pompézne live video k pesničke I Want My Tears Back. Koncert, z ktorého song pochádza, sa odohral v rámci premiéry filmu Imaginaerum v Helsinkách. Zaskakujúca vokalistka Floor Jansen pôsobí pekne a pri pohľade na ňu si na Anette ani nespomeniete. Som zvedavý, kto sa nakoniec stane oficiálnym hlasom kapely, teda stálou členkou. Jansenová? Uvidíme. (ak)


Po čase sa opäť ozývajú aj Rammstein. V decembri vydajú kompiláciu všetkých svojich klipov (3 DVD alebo 2 Blu-Ray disky). Okrem nich sa ale na Videos 1995 – 2012 objavia aj nové veci. Konkrétne 2 videá k songu Mein Herz Brennt. Pesnička vyjde opäť aj ako singel, na ktorom sa objaví aj úplne nová skladba Gib Mir Deine Augen. (pm)

Ak máte radi party a potrebujete ku tomu aj patričný soundtrack, určite si naň pridajte aj Hellyeah a ich Drink Drank Drunk. Nové video je už vonku. (pm)


M. Shadows z Avenged Sevenfold prezradil čosi viac o ich prichádzajúcom albume. Zvuk vraj bude bližšie k Black Sabbath a Led Zeppelin. Silné slová. Som zveadvý, či budú pravdivé. (pm)

Alpha Flood je novo oznámený projekt, alebo ak chcete superskupina, ktorú diriguje Declan Burke. To je bývalý spevák Frost* (teda anglických Frost s hviezdičkou) a momentálne Darwin´s Radio. Ak nepoznáte, nič sa nedeje. Podstatné je, že sú to neo-prog rockové záležitosti z ostrovov. Ostatný line-up projektu je zaujímavejší: tvoria ho basák Kristoffer Gildenlöw (kedysi Pain of Salvation), klávesák Richard West (Threshold), gitarista Simon Andersson z kapely Darkwater a konečne bubeník Collin Leijenaar, ktorý spolupracoval s Nealom Morseom. Kapela chce podľa slov lídra skombinovať moderné prog metalové a rockové postupy s pesničkárstvom. CDčko sa nahráva, my ho budeme počuť budúci rok. (ak)

The Ocean majú krátku novinku, ale keď si k nej pridáme drobizg pozbieraný z internetových zdrojov, môžeme si vytvoriť širší obrázok. Za prvé, budúci rok vydajú kolekciu troch DVD diskov, ktorá sa bude volať Collective Oblivion. To je všetko, čo oficiálne vieme. Za druhé, koncert, ktorý nakrútili v januári 2011 v Berlíne pre účely DVD ešte nebol vydaný. Vtedy mal byť na pódiu širší line-up hrajúci len songy z albumu Precambrian. Za tretie tento live klip pochádza z koncertu ešte s dátumom 2010. Sám som zvedavý čo všetko bude kolekcia obsahovať a tiež na jej artwork. Kapela si na obaloch totiž dáva záležať. (ak)

Riverside z poľskej Varšavy ukázali obal novej nahrávky a podelili sa o obligátne info pre fanúšikov. Shrine of Generation Slaves vyjde 21. januára v štyroch formátoch. Podstatné je, že album ponúkne osem songov a vo všeobecnosti kapela stavila na kratšiu stopáž. Násťminútovku tam nájdeme len jednu. Tracklist a ostatné veci kukajte na oficiálnej stránke. (ak)

Medzi čitateľmi asi nenájdeme veľa priaznivcov americkej show The Voice. Ak by ste ale náhodou týmto smerom zablúdili, videli (a hlavne počuli) by ste výborný cover songu Seven Nation Army od White Stripes mladučkou Melanie Martinez. Síce nie je až tak rockový, ale slečna spievať naozaj vie! (pm)


20. novembra vyšiel rerelease legendárneho albumu Spiritual Healing ešte legendárnejších Death. Na troch diskoch si môžete vychutnať celú remastrovanú nahrávku, záznamy z nahrávania, ale aj celý jeden koncert z marca 1990. A že ste to vy, na Loudwire si to všetko môžete vypočuť zadara. (pm)

Deathmetalisti z Pensylvánie Incantation zverejnili stream na parádnu deviatu štúdiovku Vanquish in Vengeance. Basgitarista Chuck Sherwood v horeuvedenom článku na stránke Decibelu komentuje koncept nahrávky a gitarista Alex Bouks motívy jednotlivých skladieb. (ak)

Z nových videí ma tento týždeň značne zaujala hardcoreová nahrávka Hard Times od Vision of Disorder. Výborná vec! (pm)


Záverečná: tento týždeň vám prinášame tip ako vychovávať vaše deti. Zapojte ich do mimoškolských aktivít!

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/PusciferMusic

Súvisiaci interpreti: Puscifer, Rammstein