V uplynulom týždni sa uskutočnil tradičný koncert, na ktorom niektoré z top metalových kapiel súčasnosti hrajú legendárne skladby. Tento ročník nebol výnimkou. No máme aj smutnejšie informácie – Lemmyho zdravie je stále mizerné a zle na tom bol tento týždeň so zdravím aj frontman Pain of Salvation.

Magnet týždňa

Metal Masters je už tradične zmeska toho najlepšieho, čo sa v žánri dá vidieť. Piaty ročník tohto podujatia priniesol členov Slayer, Anthrax, Megadeth, Dream Theater, Pantera, Testament a ďalších. V rôznych zostavách sa hrali pesničky od kapiel ako Iron Maiden, Kiss, Pantera, či Slayer. Záznam celého koncertu môžete vidieť nižšie (prvú hodinu preskočte, nič tam nie je). (pm)


Šroty týždňa

Ach, Lemmy. Vyčítať frontmanovi Motörhead jeho životosprávu je už asi dosť zbytočné. Jeho zdravotné problémy sa ťahajú dlho a podľa najnovších informácií pretrvávajú. Ak ste sa teda chystali na niektorý z koncertov európskeho turné Motörhead, musím vás sklamať. Kvôli komplikáciám s Lemmyho cukrovkou bolo zrušené. Tak možno nabudúce. (pm)


Daniel Gildenlöw z Pain of Salvation bol hospitalizovaný v nemocnici, pretože sa infikoval streptokokom. Na Facebooku fanúšikom napísal celkom sladký odkaz mimo iného aj o tom, ako mu z tela odstraňovali odumreté kožné tkanivo s presnými mierami v centimetroch. Neznalému poslucháčovi by sa mohlo zdať, že Pain sú grindcore-isti. Určite keď Daniel príde domov, začne pracovať na novom koncepčnom albume o ťažkom živote baktérie. (ak)


Začiatkom minulého roka sa Machine Head rozlúčili so svojim dlhoročným basákom Adamom Duceom. Pár mesiacov na to kapela podpísala novú zmluvu s Nuclear Blast Entertainment. A zrazu tu máme žalobu zo strany Ducea, ktorý od Machine Head žiada odškodné za to, že sa ku nemu správali škaredo, a že údajne nedostával dostatočný podiel, vzhľadom na to, koľko kapela zarábala. Tieto roztržky patria k hudobníkom asi rovnako, ako ich hudobné nástroje... (pm)

Novinky

Steel Panther rozhodne nepatrí medzi moje obľúbené kapely, ich videá si ale celkom užívam. V ich najnovšom výtvore spievajú o tom, aké ťažké je byť úžasný. The Burden of Being Wonderful môžete vidieť vo nasledovnom videu. (pm)


I Am Heresy vydajú začiatkom marca svoj druhý dlhohrajúci album Thy Will. Práve z neho pochádza aj dynamická skladba Rahabh. Lyric video nasleduje po tomto texte. (pm)


Ak vám hardcore nie je cudzí, zrejme poznáte aj Earth Crisis. Už čoskoro budú mať na svete nový album Salvation of Innocents. Ako ochutnávku z neho zverejnili výbornú – aj keď trochu pomalú – skladbu De-Desensitize. Vypočuť si ju môžete na stránke Lambgoat. (pm)

Anglickí heavy metalisti Saxon aktuálne promujú koncertný album Unplugged and Strung Up, na ktorom nájdete orchestrálne verzie hitoviek z celého katalógu kapely. Klip k skladbe The Eagle Has Landed je mixom živých záberov z koncertu na festivale Wacken a abstraktnej animácie. K tomu všetkému sa pridáva ešte text. Ochutnajte. (ak)


Kvelertak zedli celé grammy aj s nórskou verejnoprávnou telkou! Ich živé prevedenie snáď už hitovky a kultovky Evig Vandrar aj s malou performance k tomu ma núti zamyslieť sa nad cenami jarných leteniek do tejto krajiny. Paradoxne pre potreby mainstreamového publika trošku primäkli. Hladinu epickosti však dorovnali po svojom. (ak)


Avantgardná kapela z Indonézie zvaná Kekal zdieľa novú skladbu. V piatich ponúknutých minútach sa toho deje skutočne veľa a jednoznačne nemožno určiť čo vlastne chlapci hrajú. Sú tam blackové klepačky, elektronika, lahodné sóla i precítené melodické vokály. Na scéne už však Kekal nováčikmi nie sú, pravdupovediac pripravujú už svoju desiatu nahrávku. Tá však vyjde až v auguste 2015 a počnúc týmto januárom bude kapela raz za čas vydávať skladbu po skladbe na voľné stiahnutie. Prvou teda je skladba zvaná Token Discontentment a čaká na Vás na bandcampe. (ak)

Po roku predstierania ukončenia kariéry sa umelecké teleso zvané Carnifex hlási o slovo s novým albumom. Piata radovka týchto rytierov dievčenských sŕdc sa bude volať Money Talks Die Without Hope a v textoch svojich piesní sa zameria na riešenia problémov nevyrovnaných teenagerov. Ako prvú na vypočutie ponúka skladbu, ktorá má doslova terapeutické účinky. Volá sa Dragged Into the Grave a rozpráva príbeh mladého chlapca, ktorý cestou z diskotéky smúti za dievčaťom, ktorá neprišla na stretnutie. Jeho koniec je tragický a slúži ako ponaučenie nám všetkým. Mimochodom podobizeň slečny poslúžila ako predloha pre obal nahrávky. (ak)


Tvorivá skupina okolo charizmatického vinára Maynarda, zvaná Tool, ohlásila malé turné po Spojených štátoch, čítajúce sedem zastávok. Zo Slovenska je to do Ameriky ďaleko, ale pointa je inde. Tá sa ukrýva v tomto videu, ktoré presne vystihuje všetky myšlienkové pochody fanúšika kapely, akým som napríklad ja, alebo vy všetci. (ak)


Žabožrúti Gojira, ktorých mám dnes chuť prirovnávať k Slipknotu (ale no ták, ten zvuk, ani trochu?), vydávajú živé CD/DVD z koncertu v Londýne z minulého roku. Nosič bude obohatený knižkou s fotografiami z celého turné 2013 na 60 stranách. Produkt sa volá Les Enfants Sauvages a jeho cena vôbec nie je závratná. Áno a dôležité je aj zverejnené video. (ak)


Švédske blues rockové trio Kamchatka vydáva 19. februára piaty radový album s názvom The Search Goes On. Nebojte sa, páni muzikanti už nehľadajú svoju hudobnú tvár, to by bolo po dvanástich rokoch aktívneho hrania veruže podozrivé. Hudobne sa už našli: hrajú jednoduchý, priamočiary rokec učiaci sa z tých najlepších „šesťdesiatok“ a „sedemdesiatok“, ktorý Vás chytí. Najnovšie vydali skladbu Somedays, v decembri to ešte bola klipovka Tango Decadence. Obidve Vám tu nalepím, stoja za pozornosť. Inak v radoch kapely pôsobí basgitarista Per Wiberg, ktorý do roku 2011 čaroval na klávesoch v zostave Opeth a je zodpovedný za tie najepickejšie momenty v kariére kapely. (ak)


Haluz týždňa

Neodmysliteľnou súčasťou každého koncertu je aj jeho produkcia, ktorá do značnej miery ovplyvní, či budú vaši obľúbení kapelníci v dobrej nálade, alebo to proste odfláknu. Kapely ku každému koncertu pripravia zoznam požiadaviek (tzv. rider). A ako to už býva, v niektorých prípadoch môžu byť tieto požiadavky značne bizarné. Výber tých najlepších zostavil magazín Loudwire. Ochutnávka: Iggy and The Stooges si na jedno zo svojich vystúpení vypýtali napríklad sedem malých ľudí prezlečených za trpaslíkov zo Snehulienky. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Paris Visone

Súvisiaci interpreti: Motörhead, Pantera