Americký raper a producent Kanye West uzavrel mimosúdnu dohodu s Gáborom Presserom, bývalým členom slávnej maďarskej skupiny Omega. Jej najväčší hit bol totiž použitý v jednej zo skladieb na Westovom albume Yeezus (2013).

Gábor Presser Westa zažaloval minulý rok v máji. Dôvodom je, že tretina raperovej skladby New Slaves je neautorizovanou kópiou piesne Gyöngyhajú lány (v češtine známa ako Dívka s perlami ve vlasech od Aleša Brichtu, pozn. SITA), ktorú v roku 1969 nahral so spomínanou kapelou Omega. Od rodáka z Atlanty požadoval odškodné 2,5 milióna dolárov (v prepočte probližne 2,3 milióna eur).

Šesťdesiatosemročný maďarský muzikant v žalobe uviedol, že netušil o Westovom použití jeho piesne. Jeho právnik sa mu údajne ozval až po rozbehnutí marketingovej kampane, keď mu napísal, že by sa s ním chceli čo najskôr dohodnúť. Potom mu poslal šek na 10-tisíc dolárov a trval na tom, aby im poskytol povolenie. Presser však údajne šek nikdy nepoužil. Žalobe tiež čelila spoločnosť Sony/ATV Music Publishing. 

Podľa informácií portálu Page Six sa West a Presser dohodli v pondelok 20. marca. Ako uviedol nemenovaný zdroj blízky situácii, dvojica svoj problém vyriešila v priateľskom duchu. Podmienky dohody však nie sú známe. Právnici oboch hudobníkov sa k mimosúdnej dohode nevyjadrili. 

Zdroj: SITA (Pagesix.com, archív)
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Kanye West, Omega