Anglická rocková kapela Editors absolvuje na jeseň európske turné, v rámci ktorého sa predstaví aj vo Viedni, Prahe aj Budapešti. Päťčlenná formácia zo Staffordu vystúpi v rakúskej metropole 29. novembra v Gasometri, 8. decembra v Budapešti v klube Barba Negra a o deň neskôr v pražskom Roxy.

Vstupenky na všetky tri spomenuté koncerty budú v predaji od štvrtka 30. apríla. Kapela, ktorá bola minulý rok jednou z hviezd piešťanského Grape festivalu, odštartuje turné 9. októbra v Belfaste a ukončí ho 15. decembra v Bordeaux. Okrem spomínaných miest zahrá napríklad aj v Londýne, Paríži, Amsterdame, Berlíne, Barcelone, Madride, Ľubľane, Záhrebe, Aténach, Istanbule či Varšave.

Editors vznikli v roku 2002, pričom v začiatkoch sa volali Pilot, neskôr The Pride či Snowfield. Debutovali v roku 2005 nahrávkou The Back Room, z ktorej pochádzajú napríklad single Munich a Blood. Za tento album získali nomináciu na prestížnu Mercury Prize. S nasledujúcou štúdiovkou An End Has a Start (2007) sa im podarilo dobyť UK Chart. Ich vtedajší úspech podčiarkuje fakt, že kapelu nominovali na BRIT Award v kategórii Najlepšia britská skupina.

Nasledovala nahrávka In This Light And On This Evening (2009), s ktorou sa opäť dostali na vrchol UK Chartu. Ich zatiaľ poslednou štúdiovkou je The Weight Of Your Love (2013), ktorú nahrali po odchode gitaristu Chrisa Urbanowicza. Tento rok by mali vydať piaty album. Termín vydania ani názov štúdiovky však zatiaľ nie sú známe.

Kapela nedávno na svojej oficiálnej webstránke ponúkla na stiahnutie minimalistickú skladbu No Harm, ktorú predtým tajne vydala ako skrytý track na kompilácii Play It Again Sam. Objavil ju náhodne fanúšik menom Erik Drost, ktorý ju zverejnil na Youtube a až potom o nej kapela informovala svojich fanúšikov.


Zdroj: SITA (Editorsofficial.com, archív)
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Editors