Skupina Sextile z Los Angeles prináša v rámci tohtoročného turné do Európy explóziu energie zo spojenia tanečného ravu a post-punkovej dynamiky. V bratislavskom klube Fuga uvidíte už v stredu 29. mája aj newyorský dark techno projekt Nuxx Vomica. Koncert sa uskutoční v rámci série Nu Sound Of...

Keď sa v roku 2015 Sextile objavili na losangelskej undergroundovej scéne, okamžite zaujali provokatívnou a energickou tvorbou, spojením syntetizátorov s gitarami a kombináciou punku a ravu. Brady Keehn a Melissa Scaduto sa do Kalifornie presťahovali z New Yorku, aby tam nahrali svoj debutový album A Thousand Hands. Ten doslova sršal dávkou energie z post-punkovej dynamiky a znepokojivými vokálmi s výrazným klubovým echom. 

Chuť miešať gitary s elektronikou vyústila do EP nahrávky 3. Po jej vydaní sa zdalo, že Sextile idú správnou cestou, no ich príbeh poznačila tragédia. V roku 2019 tragicky zomrel jeden z jej členov Eddie Wuebben, ktorý s formáciou strávil štyri roky. Kapelu to zdrvilo, no nezomlelo, a po prestávke sa vrátila nabitá serotonínom na novom albume Push (2023), ktorý je rýchlejší, dynamickejší a naberá nové obzory.

Brady a Melissa sa zhodujú, že za tým bol cieľ byť tanečnejší: "Rozprávali sme sa spolu o tom, že jedno z našich kritérií na tieto skladby bolo, či sa na ne dá tancovať. Chceli sme mať nahrávku plnú tanečných piesní." Vo výsledku je to originálny kompromis medzi punkovou šou a poctivým deväťdesiatkovým raveom, ktorý občas znie, akoby sa Iggy Pop spojil s Goldiem. Sextile však svojou tvorbou vzdávajú poctu iným punkovým rebelom Crass, a zároveň vyzdvihujú tanečnú údernosť The Prodigy v spojení breakbeatov a jačavých vokálov.

Aby toho nebolo málo, tak v spoločnosti Sextile príde aj projekt vizuálnej umelkyne a hudobníčky Madeline Seely, ktorá tvorí pod pseudonymom Nuxx Vomica. Jej pohľad na dark techno vychádza z inšpirácie EBM a deštrukcie eurodance s tanečnou špinou New Yorku.

Vstupenky: Predpredaj.sk

Zdroj: Music Press Production (Hudba.sk edit)