V upršanej metropole Francúzska sa v piatok večer konal otvárací ceremoniál najväčšej športovej udalosti roka. Letné olympijské hry v Paríži 2024 otvoril viac než štvorhodinový program, ktorý netradične pod holým nebom priamo v centre mesta na rieke Seina a jej brehoch predstavil športovcov všetkých zúčastnených krajín a bohatý kultúrny program.

V ňom usporiadateľská krajina napriek vytrvalému dažďu dôstojne a originálne oslávila najvýraznejšie osobnosti športu, filmu, literatúry, výtvarného umenia či histórie. Celý program sa pritom niesol v znamení liberálnych myšlienok slobody, otvorenosti k rôznorodosti a rešpektu k ľuďom rôznych kultúr či identít. O tom, že Francúzi sa neberú príliš vážne, svedčila niekoľkominútová scénka s mimoňmi a Monou Lisou či stelesnenie gréckeho boha Dionýza, ktorého stvárnil muž zafarbený na modro. Dôležitosť žien z francúzskej histórie zase podčiarkli ich sochy v zlatej farbe.

O množstve športových osobností, ktoré zohrali svoju úlohu pri putovaní olympijského ohňa či počas samotného ceremoniálu, si môžete prečítať inde, my sa zameriame na tie hudobné. Už pár dní pred slávnostným otvorením LOH vzbudzoval veľkú pozornosť raper Snoop Dogg, ktorý mal byť jedným z nosičov olympijskej pochodne. Napokon sa tak aj stalo a v bielej teplákovej súprave tohto pôsobivého XXL "špeka" podal ďalej už pred samotným hlavným ceremoniálom.

Snoop Dogg, LOH v Paríži 2024 Zdroj: AP Photo/Aurelien Morissard

Počas neho hneď v prvej polhodine ešte za celkom pekného počasia vystúpila americká popová hviezda Lady Gaga, ktorá sa netají tým, že je veľkou obdivovateľkou francúzskej kultúry. V obklopení v čiernom odetých tanečníčok a tanečníkov predstavila na špeciálne upravenom móle nad riekou sviežu verziu klasického francúzskeho hitu z roku 1961 Mon Truc En Plumes od Zizi Jeanmaire. 

Výnimočným momentom večera bolo vystúpenie momentálne najúspešnejšej francúzskej metalovej skupiny Gojira. Bolo to vôbec prvýkrát, čo na otváracom ceremoniáli olympijských hier zaznel metal. Členovia kapely hrali ikonickú pieseň francúzskej revolúcie Ah! Ça Ira priamo z okien a výklenkov parížskeho Justičného paláca, doprevádzaní množstvom pyrotechnických efektov a od polovice aj opernou hviezdou, mezzosopranistkou Marinou Viotti. Škoda, že na rozdiel od ostatných hudobných vystúpení si komentátori Eurosportu v tejto časti neodpustili komentovanie priamo počas koncertu.

Tak ako v roku 2012 na hudobne najsilnejšom otváracom ceremoniáli LOH v Londýne, aj tentoraz zaznela skladba Imagine Johna Lennona. Na špeciálnom plavidle ju interpretovali speváčka Juliette Armanet a klavirista Sofiane Pamart hrajúci na horiacom piane.

Oheň hral samozrejme hlavnú rolu aj v samom závere, ktorý bol absolútnym vrcholom večera aj z hudobného hľadiska. Po tom, ako bývalá šprintérka Marie-José Perec a džudista Teddy Riner zapálili olympijský oheň, ktorý sa následne s teplovzdušným balónom vzniesol na oblohu nočného Paríža. zaspievala pod olympijskými kruhmi na Eiffelovej veži Celine Dion. Legendárna Kanaďanka pritom kvôli nevyliečiteľnému autoimunitnému ochoreniu známemu ako Syndróm stuhnutej osoby, ktorý spôsobuje bolestivé svalové kŕče, v posledných rokoch nekoncertuje.

Prečítajte si tiež: Céline Dion hľadala úľavu od bolesti v liekoch. Ich vysoké dávky ju mohli zabiť

Hoci jej chorobu diagnostikovali až v roku 2022, v nedávno vydanom dokumente I Am: Celine Dion (2024) prezradila, že s problémami, ktoré táto raritná choroba prináša, bojuje už viac ako 20 rokov. Zlepšenie jej stavu je málo pravdepodobné, preto je dosť možné, že interpretácia skladby L’Hymne à l’amour od Édith Piaf na záver piatkového ceremoniálu otvorenia LOH 2024 bolo jej posledným verejným vystúpením. A bolo skutočne ikonické.

Pozrite si 15-minútový zostrih ceremoniálu alebo celú štvorhodinovku:

Text: Hudba.sk, pm