Veľkolepých comebackov sme v poslednej dekáde zažili pomerne dosť a budeme pevne veriť, že ten, o ktorom je reč, nebude blamážou ako ABBA alebo Spice Girls. Pred niekoľkými minútami oficiálne potvrdený návrat Oasis, je optikou ich všeobecného dopadu na kultúrnu scénu a absolútneho vplyvu na tri generácie fanúšikov a kapiel obrovskou správou nielen hudobného sveta.

Čo je oficiálne potvrdené? 

Oasis na oficiálnom webe potvrdili dlhodobé špekulácie a na rok 2025 oznámili mega-koncerty v Londýne, v domácom Manchestri, v Cardiffe, Edinburghu aj v Dubline. Koncerty na domácej pôde sú prvé oznámené v rámci svetového turné s názvom OASIS LIVE '25, web tiež informuje, že pôjde o jediné európske koncerty v roku 2025. Ďalšie zastávky a termíny turné zatiaľ známe nie sú. Predaj lístkov začína 31. augusta o 9:00 britského času. 

Čo nie je jasné? 

Z oficiálnych vyjadrení nie je jasné, či sa Gallagherovci udobrili až natoľko, že môžeme očakávať novú tvorbu. Posledné albumy Oasis, Dig Out Your Soul z roku 2008 a Don't Believe the Truth boli oproti prvotinám zahŕňajúcim absolútne epické albumy ako Definitely Maybe a What's the Story Morning Glory relatívne slabé, čo však smerom k novému začiatku nemusí nič znamenať. Naopak. 

Zatiaľ tiež nevieme, v akom presnom personálnom obsadení sa kapela vráti. Kolujú tiež chýry o headlinerskom slote na festivale Glastonbury, čo sa však v tejto chvíli vylučuje s informáciami na webe.

Prečo sa Oasis rozpadli? 

Bratia Gallagherovci medzi sebou celoživotne vedú "taliansky" vzťah plný hádok a nedorozumení, obaja sú pritom pre typický zvuk Oasis nenahraditeľní - Noel zložil drvivú väčšinu textov a hudby, Liamovi zas patrí ikonický barytónový vokál. Ich spor vyvrcholil v Paríži na festivale Rock en Seine v roku 2009, keď Liam Noelovi roztrieskal legendárnu červenú Gibsonu. Tento čin, ktorému predchádzali mnohé spory a žabomyšie vojny sa zapísal do histórie rokenrolu ako moment definitívneho rozpadu najväčšej britskej kapely 90. rokov a veľmi pravdepodobne, snáď s výnimkou Beatles, najväčšej britskej kapely vôbec.

Odvtedy si rodáci z Manchestru vymieňali urážlivé a hanlivé odkazy predovšetkým prostredníctvom britských bulvárnych médií a to s takou intenzitou, že si už mnohí mysleli, že to musia robiť schválne, len aby niečim kŕmili titulky nielen britských tabloidov a promovali si prostredníctvom ostro sledovaného sporu svoje priebežne vydávané sólové albumy. Liam ich stihol od roku 2017 vydať štyri, so skupinou Beady Eye, ktorú založil hneď po rozpade Oasis ďalšie dva. Noel Gallagher zas konzistentne pôsobí so zoskupením High Flying Birds a od rozpadu vlajkovej kapely vydal štyri albumy.

Oasis majú na rok 2025 naplánované nasledujúce koncerty: 

4. / 5. júl – Cardiff Principality Stadium
11. / 12. / 19. / 20. júl – Manchester Heaton Park
25. / 26. júl – London Wembley Stadium
2. / 3. august – London Wembley Stadium
8. / 9. august – Edinburgh Scottish Gas Murrayfield Stadium
16. / 17. august – Dublin Croke Park

Autor: Matej Kráľ