Odovzdávaní cien americkej Akadémie filmových umení a vied bude opäť patriť aj hudobným vystúpeniam. Naživo zaznejú niektoré zo skladieb, ktoré akadémia nominovala v kategórii pôvodných filmových piesní. Ceremoniál, ktorý sa bude konať 22. februára v hollywoodskom Dolby Theatre, ponúkne aj špeciálne muzikálové vystúpenie.

John Legend a Common na podujatí spoločne predvedú skladbu Glory z filmu Selma. Okrem nej sa o ocenenie v kategórii Najlepšia pôvodná filmová pieseň uchádzajú aj skladby Everything Is Awesome zo snímky Lego príbeh, Grateful z drámy Beyond the Lights, I’m Not Gonna Miss You z filmu Glen Campbell: I’ll Be Me a Lost Stars z filmu Love song. Poslednú menovanú skladbu počas ceremoniálu naživo predstaví Adam Levine, o ktorého účasti producenti podujatia informovali včera. Britská speváčka Rita Ora zase na ceremoniáli zaspieva pieseň Grateful.

Zoznamu kandidátov v 87. ročníku udeľovania Oscarov vládnu snímky Birdman a Grandhotel Budapešť. Obe si vyslúžili po deväť nominácií. Osem má v hre Kód Enigmy a po šesť si na konto pripísali filmy Chlapčenstvo a Americký ostreľovač. Medzi filmy s piatimi nomináciami patrí okrem filmov Interstellar a Foxcatcher aj unikátny hudobný triler Whiplash, ktorý je od minulého týždňa možné vidieť aj v slovenských kinách. Odporúčame!

V rámci kategórie Najlepší soundtrack sa o cenu s dvoma nomináciami uchádza francúzskych skladateľ Alexandre Desplat (Grandhotel Budapešť a Kód Enigmy), jeho konkurentmi sú Nemec Hans Zimmer (Interstellar), Angličan Gary Yershon (Mr. Turner) a Islanďan Jóhann Jóhannsson (Teória všetkého).


Špeciálna šou od autorov hitu Let It Go

Ceremoniál sa uskutoční 22. februára v hollywoodskom Dolby Theatre. Moderovať ho bude Neil Patrick Harris. Hudobných fanúšikov okrem spomenutých interpretov poteší aj muzikálové predstavenie s názvom Moving Pictures, o ktoré sa postarajú Kristen Anderson-Lopez a Robert Lopez - autori piesní z animovaného filmu Ľadové kráľovstvo (2013) vrátane piesne Let It Go, ktorá sa vlani stala jedným z najväčších globálnych hitov. V hudobnej šou si zahrá moderátor večera Neil Patrick Harris a zatiaľ nemenovaní hostia.

"Po minuloročnom medzinárodnom úspechu snímky Ľadové kráľovstvo a získaní Oscara za skladbu Let It Go sme šťastní z toho, že Kristen a Bobby Lopez napíšu špeciálnu pieseň pre Neila Patricka Harrisa a špeciálnych hostí," uviedli vo vyhlásení producenti podujatia Craig Zadan a Neil Meron.

"Milujeme Oscary a vždy sme boli fanúšikmi Neila Patricka Harrisa. Keď nás požiadal, aby sme mu napísali pieseň pre tohtoročnú šou, povedali sme áno skôr, ako stihol dokončiť vetu. Je možné, že od nás chcel niečo iné," vyjadrili sa s úsmevom skladatelia, ktorých pieseň Let It Go triumfovala na minuloročných Oscaroch v kategórii pôvodných piesní. Okrem toho v obdobnej kategórii získala nomináciu na Zlatý Glóbus a tento rok zabojuje aj o Grammy, a to v kategórii Najlepšia skladba pre vizuálne médium.


Zdroj: SITA, Oscars.org
Foto: AP Photo/Charles Sykes

Súvisiaci interpreti: Common, John Legend