Koronavírus rozdeľuje spoločnosť a umelci nie sú výnimkou. Kanadský spevák a muzikant Neil Young sa tento týždeň pridal na stranu zástancov vakcín proti ochoreniu Covid-19 a požiadal Spotify, aby jeho tvorbu odstránili zo svojich serverov. Mal na to pádny dôvod.

Hudobník sa tak rozhodol v súvislosti s podcastom, ktorý má na streamovacej službe populárny americký herec, moderátor a stand-up komik Joe Rogan. Podľa Younga šíri dezinformácie, predstaviteľom spoločnosti Spotify dal preto na výber: buď si v katalógu ponechajú jeho tvorbu alebo Roganov podcast. "Oboch mať nemôžete," vyhlásil Neil Young. A firma si vybrala.

Slávny rocker zverejnil a neskôr aj stiahol z internetu list, ktorý poslal svojim manažérom a nahrávacej spoločnosti. "Robím to preto, lebo Spotify šíri falošné informácie o vakcínach. Potenciálne tým môže zapríčiniť smrť tých, ktorí uveria informáciám, ktoré šíria. Prosím, okamžite s tým niečo urobte a informujte ma o ďalšom postupe," napísal.

The Joe Rogan Experience je najpopulárnejší podcast na Spotify a jeden z najobľúbenejších na svete. Rogan podpísal v roku 2020 zmluvu na 100 miliónov dolárov a firme dal exkluzívne právo na vysielanie jeho relácie. Young uviedol, že jedna epizóda má približne 11 miliónov poslucháčov, a preto má obrovský vplyv. "Spotify má zodpovednosť za obmedzenie šírenia dezinformácií na svojej platforme, i keď firma v súčasnosti nemá v tejto súvislosti žiadne nastavenia," vyjadril sa 76-ročný spevák, gitarista a skladateľ.

Hudobník príde o 60% príjmov zo streamovania

Young svoj list adresoval manažérovi Frankovi Girondovi a Tomovi Corsonovi, ktorý je zástupca Warner Records. Label vydáva jeho tvorbu pod značkou Reprise Records. Gironda potvrdil, že list je autentický a dodal, že pre jeho klienta je táto záležitosť veľmi dôležitá.

Mimochodom, minulý mesiac sa proti rovnakému podcastu postavilo 270 lekárov a ďalších zdravotníkov, ktorí žiadali Spotify, aby začal niečo robiť so šírením dezinformácií. Youngovu iniciatívu podporil aj šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorý sa na Twitteri poďakoval za jeho boj proti šíreniu dezinformácií o vakcínach proti Covid-19.

Spotify si pred hudbou jedného z najvýznamnejších rockových umelcov vybral podcast, pričom firma tvrdí, že boj s dezinformáciami berie vážne. "Chceme, aby na Spotify bol dostupný všetok svetový hudobný a audio obsah. S tým prichádza aj zodpovednosť za vyváženie bezpečnosti našich poslucháčov a slobody tvorcov. Zaviedli sme podrobné pravidlá a od začiatku pandémie sme odstránili vyše 20-tisíc podcastových epizód súvisiacich s Covid-19. Je nám ľúto, že sa Neil rozhodol stiahnuť svoju hudbu zo Spotify, ale dúfame, že ho čoskoro privítame naspäť," povedal hovorca firmy.

Novinka okrem iných prekvapila napríklad herečku Miu Farrow, ktorá na Twitteri napísala: "Wow, Spotify, rozhodli ste sa pre hrôzostrašného a nebezpečného klamára Joea Rodana namiesto úžasného Neila Younga?"

Rodák z Toronta v reakcii na vyhlásenie Spotify priznal, že ho to bude niečo stáť. V ďakovnom statuse smerovanému jeho vydavateľovi uviedol, že "v mene Pravdy prídem o 60% príjmov, ktoré dostávam zo streamovania mojej tvorby po celom svete". Neprezradil, aká suma to je, no v prípade interpreta, ktorý má na konte viac ako 40 štúdiových albumov, to zrejme bude poriadny balík.

Autor: Lukáš Dedík
Foto: AP Photo/The Canadian Press, Mark Blinch

Súvisiaci interpreti: Neil Young