Minulý týždeň sa uskutočnilo odovzdávanie ocenení Revolver Golden Gods. Legendárni thrasheri Slayer na ňom neočakávane predstavili očakávanú novinku, no inak to bol najmä večer plný šrotu.

Magnet týždňa

Nový album Slayer môžeme očakávať neskôr počas roka. Podrobnosti zatiaľ známe nie sú, ale už teraz vieme, že ho vydajú cez vydavateľstvo Nuclear Blast, s ktorým kapela počas týždňa podpísala zmluvu. Štúdiovú verziu Implode nájdete nižšie spolu so živým vystúpením na Golden Gods. Stiahnuť si ju môžete na stránke kapely. Novinka sa v diskusiách stretla s rôznymi názormi, nám sa ale páči. Čo si o nej myslíte vy môžete napísať v komentároch. No a keby ste chceli fešákov vidieť naživo, nenechajte si ujsť český festival Brutal Assault 2014. (pm)


Šroty týždňa

Bohužiaľ, nový song od Slayeru bol vrcholom celého večera. Hneď v jeho úvode. Neskôr už prišli len menej potešiteľné veci. Začnime samotnými oceneniami. Neviem, kto vyberal víťazov, ale pri zmysloch určite nebol. Ocenenie za najlepšieho vokalistu získal Josh Homme z Queens of the Stone Age, s čím by som ešte súhlasil. Aj najlepší album – 13 od Black Sabbath – sa ešte dá prežiť. Najlepšieho basáka ale získal Chris Kael z Five Finger Death Punch (!), najlepším bubeníkom je vraj Arin Ilejay z Avenged Sevenfold (!!), najlepší gitaristi sú hneď dvaja – Synyster Gates a Zacky Vengeance tiež z Avenged Sevenfold (!!!). Podľa koho je však najlepším songom minulého roka Lift Me Up od Five Finger Death Punch už naozaj neviem.

Dobre sa nepozeralo ani na spoluprácu Suicide SilenceMaxom Cavalerom, ktorí zahrali Roots Bloody Roots.


No a ďalším "vrcholom" večera bolo vystúpenie Zacka Wylda, ktorý zahral a zamumlal počas sekvencie Fallen Heroes venovanej hudobníkom, ktorí nás opustili, počas uplynulých desiatich rokov. Ešte aj počas nej sa organizátorom "zadarilo", keď Janiho Lanea priradili ku kapele Motörhead. (pm)


A teraz z úplne iného súdka. Viem, že Avril Lavigne do našej rubriky nepatrí. Ale minulý týždeň vypustila do sveta skazu menom Hello Kitty, s ktorej vytvorením jej pomáhal aj milovaný manžel Chad Kroeger z Nickelback. Pesnička a video sú dokonca až také zlé, že sa proti nim vzbúril takmer celý internet a video stiahli z obehu. Neskôr ho vrátili na Youtube s vysvetlením, že bolo omylom zverejnené skôr a stiahnutie vraj s vlnou kritiky nemalo nič spoločné. Viac info TU (pm)


Novinky

Hardcoreové novinky väčšinou v našom týždenníku nechávam až na koniec. Dnes som si ale dovolil spraviť výnimku, a tak s nimi začnem. Madball vám zrejme nemusím predstavovať, aj keby ste ku fanúšikom tohto žánru nepatrili. Na konci júna im vyjde nový album Hardcore Lives a skladba DNA je ochutnávka z neho. (pm)


Ďalšia novinka pochádza od nemenej známych Suicidal Tendencies. Tí už vydanie svojho albumu 13 majú za sebou. Video Slam City je skôr takým sumárom uplynulého roka. Režisér Luke Sorensen v ňom použil snímky z dvoch turné kapely – Slam City a Persistence. (pm)


Na rozdiel od predošlých dvoch bandu Expire zrejme poznať nebudete. Určite im ale dajte šancu. Napríklad s novinkou Pretty Low. (pm)



Štvrtou a zároveň poslednou správou k tomuto žánru sú dva covery od Machine Head. Áno, stále je reč o hardcore. Chalani totiž na svoju špeciálnu platňu, na ktorej predstavili aj nový song Killers & Kings, prerobili dva songy od Ignite. Nech sa páči, Our Darkest Days + Bleeding. (pm)


Skladba Black Sabbath od rovnomenných tvorcov patrí aj v súčasnosti k mojim obľúbencom. Je temná, nadčasová a jedinečná. Navyše ju pozná snáď celý svet. Ak sa preto niekto rozhodne spraviť jej cover, musí mať naozaj gule. Naposledy tak spravila kapela Gonga. Na pomoc si zavolala speváčku Portishead – Beth Gibbons. A toto je výsledok. (pm)


Vo väčšine prípadov tie nové metaly až tak nemusím. Najmä čo sa týka metalcoreu a podobne. Čím viac ale počúvam Devil You Know, tým viac sa mi páčia. Nie sú najinovatívnejší, najtvrdší... Ich hudba je proste takým dobrým stredom. Novinka A New Beginning je dobrým príkladom. Ak sa vám zapáči, skočte na Blabbermouth a vypočujte si celý album The Beauty of Destruction. (pm)


Opäť tu máme klip z nórskej verejnoprávnej telky NRK, ktorá silne podporuje metalový žáner. Fešáci z Kvelertak naživo zahrali coververziu songu od Motörhead. V relácii zvanej Sociálny úrad zaznela skladba Metropolis z albumu Overkill. (ak)


Americkí drtiči Between the Buried and Me ponúkli slow-motion live videoklip ku Lay Your Ghosts to Rest. Ich album posledný The Parallax II.: Future Sequence má už rok a pol, no kapela ho fanúšikom aktuálne stále podsúva aj kvôli plánom vydať ńa DVD jej živú verziu na jeseň tohto roka. Tá bola nahrávaná v štúdiu začiatkom apríla. (ak)


Firma Relapse Records znovu vydáva celý katalóg legendárnych Death na vinyloch. Aktuálne prichádza na pulty obchodov platňa Leprosy, ktorá má skutočne šťavnatý remastrovaný zvuk, no obsahuje aj nekvalitné demonahrávky, ktoré ocenia len skalní. V článku serveru Blabbermouth si môžete vypočuť celý stream albumu a tiež pozrieť "unboxing" video, aby ste získali predstavu, ako vinyl vyzerá. (ak)

A celý album na vypočutie poskytli aj blatistí černokňažníci Lord Mantis. Ich tretí albumový zárez sa volá Death Mask a má skutočne krásny obal. Apokalyptická temnota, ktorú Američania produkujú, sás pohltí po kliknutí na tento odkaz. Spojenie blackových sypačiek a sludgeových sutín znie vcelku objavne. CD vychádza 29. apríla pod hlavičkou Profound Lore, ktorí na obskurné kapely majú vyvinutý nos. (ak)

Príjemné škrekoty produkujú aj huliči Cannabis Corpse. Všetci dobre vieme, že tráva a death metal idú dokopy ako lepidlo a čokoľvek na čo ho nanesiete. Preto sa tešíme, že sa kapela angažuje v osvetovej činnosti a pesničkou Zero Weed Tolerance jasne deklaruje svoj postoj. Alebo nie? Ich tretí album From Wisdom to Baked vyjde 20. júna. (ak)

Pozostalí členovia z kresťanskej kapely As I Lay Dying, ktorých vokalista je vo väzení za to, že plánoval najať niekoho, kto by zabil jeho manželku (ešte stále to znie absurdne), hrajú pod novým názvom Wovenwar s vokalistom Oh Sleeper Shane-om Blay-om na  čele. Hudobné teleso ponúklo debutový singel zvaný All Rise. Držme im palce! (ak)


Pompézny masaker s trademarkom Cattle Decapitation, sa príde pozrieť do našich končín. V rámci európskeho turné sa o kolektívne zhnusenie postarajú 18. júla v Trutnove na festivale Obscene Extreme a potom 20. júla v bratislavskom Randale. Mňamky! (ak)


Ešte stále sa na scéne poflakujú fínski melodici Insomnium, ktorí sa ju chystajú obohatiť o nový album. Shadows of a Dying Sun vychádza práve dnes, 28. apríla a vy si môžete vypočuť skladbu Black Heart Rebellion. (ak)



Haluz týždňa

Jedna miestna farnosť v štáte Virginia zorganizovala veľkonočné predstavenie s názvom Lamb of God. Na tom by nebolo nič nezvyčajné, keby na vytlačené lístky nepoužili logo metalovej kapely. Ich grafik si pravdepodobne nepreskúmal, či logo, ktoré vygooglil, už niekomu nepatrí. Na Facebooku sa dramatici neskôr za nedorozumenie ospravedlnili. A k veľkonočnej téme v linkovanom článku nájdete tiež video z americkej tradičnej naháňačky veľkonočných vajec. Aj deti vedia predviesť wall of death! (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/slayer

Súvisiaci interpreti: Death, Slayer