Pozostalý zosnulého gitaristu známeho ako Randy California, Michael Skidmore, ktorý pre podobnosť gitarového riffu obvinil z plagiátorstva Roberta Planta a Jimmyho Pagea z Led Zeppelin, podľa jeho právnych zástupcov súhlasil so stiahnutím žaloby. Podmienkou je, aby muzikanti uznali Randyho Californiu ako spoluautora piesne.

Michael Skidmore v roku 2014 uviedol, že Led Zeppelin skopírovali časť gitarového riffu skladby Stairway to Heaven z piesne Taurus, ktorú Randy California nahral v roku 1968 s americkou kapelou Spirit. V polovici apríla losangeleský sudca Gary Klausner rozhodol, že piesne sú dostatočne podobné na to, aby o tom, či sa spomínaná autorská dvojica dopustila plagiátorstva, rozhodla porota. Pojednávanie sa má konať 10. mája.

Mimosúdnu dohodu žalobcovia navrhli po tom, čo sudca Klausner v pondelok odmietol prijať ako dôkaz niektoré neoficiálne nahrávky piesne Taurus. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že nejde o verzie chránené copyrightom. Namiesto toho môžu žalobcovia použiť iba tú verziu, pre ktorú autori požiadali ochranu autorským zákonom. Okrem toho sudca zamietol výpovede týkajúce sa minulých sporov kapely o autorstvo iných skladieb a tiež svedectvá o drogovej a alkoholovej minulosti členov Led Zeppelin. V prípade dohody medzi Skidmorom a hudobníkmi, by Plant a Page museli zaplatiť odškodné iba jeden americký dolár. Pozostalosť Randyho Californiu by však mala právo na časť budúcich ziskov zo skladby Stairway to Heaven.


Zdroj: SITA (Bloomberg.com, Hollywoodreporter.com, archív)
Foto: Atlantic Records

Súvisiaci interpreti: Led Zeppelin