Ako to vyzerá, keď sa trojica amerických muzikantov po sedemdesiatke stretne v prvej spolupráci po 50-ročnej pauze a poriadne sa odviaže? Nie, nehovoríme o ďalšej skupine, ktorá sa snaží zaujať satirickým stvárnením staroby, ale o serióznom hudobnom i vizuálnom počine, ktorý prekvapí a najmä vkusne zabaví.

Reč je o singli Your Fandango, ktorý spoločne vytvorili a nahrali 72-ročný multiinštrumentalista, spevák a producent Todd Rundgren a bratia Ron (75) a Russell (72) Maelovci, ktorí tvoria art-popové duo Sparks. Trojica sa naposledy stretla v štúdiu v roku 1971, keď Rundgren produkoval súrodencom ich debutový album. "Spolupracovať s Toddom, naším úplne prvým producentom, po krátkej, 50-ročnej prestávke, bolo skutočne dojemné," vyjadrili sa Sparks.

Jednoduchý text a hudba plná prekvapení

Pieseň, ktorej názov odkazuje na tanec pochádzajúci z Pyrenejského polostrova, zaujme najmä fajnšmekrov alebo poslucháčov, ktorí majú chuť hľadať a nebránia sa spoznávať zaujímavú hudbu mimo hlavného prúdu. Your Fandango totiž patrí medzi tie skladby, pri ktorých sa po prvom vypočutí spýtate samých seba, "čo sa to posledných takmer päť minút dialo?". Pestré hudobné motívy, všakovaké hudobné nástroje a nápadité vokály sa postarajú o nevšedné dojmy, ktoré dokážu veľmi dlho rezonovať v hlave a v žiadnom prípade nenudia. Excentrické hudobné zmeny sa presúvajú z elektronických sfér k akustickej gitare, klavíru až po španielske motívy.

V divadelnom prejave Russella Maela sa vždy skrýva isté napätie a zároveň ľahkosť, vďaka ktorým si dokáže podmaniť poslucháča a získať si jeho pozornosť. V tomto prípade mu k tomu dosť výrazne dopomáha aj opakujúci sa mantra "Každému sa páči, keď tancuješ svoje fandango", ktorá znie takmer naprieč celou skladbou.


Veselý psychedelický zážitok umocňuje videoklip, o ktorý sa postarala uznávaná fínska umelkyňa Liisa Vääriskoski. Tá v klipe stvárnila ženu v historických kostýmoch, ktorá vyjde z obrazu a spoznáva okolitý svet, v ktorom jej, okrem iného, dvoria žabí nápadníci. V niektorých animovaných scénach sa objavia aj hlavy trojice autorov piesne.

Your Fandango je tretím singlom, ktorý Todd Rundgren vypustil zo svojho očakávaného albumu Space Force. Na ňom sa medzi hosťami objavia aj líder kapely Weezer Rivers Cuomo a raper Narcy.

Spolupráca medzi Sparks a Rundgrenom vznikla po rozhovore s producentom pre dokument The Sparks Brothers režiséra Edgara Wrighta. Snímka mala premiéru tento rok na Sundance Film Festivale. Súrodenci, ktorí v roku 2015 spoločne s kapelou Franz Ferdinand v rámci projektu FFS vystúpili na festivale Pohoda, nedávno potvrdili, že využili pandémiu na nahrávanie svojho 25. albumu. Bližšie informácie o štúdiovke však zatiaľ nie sú známe.


Autor: Lukáš Dedík
Foto: screenshot / Liisa Vääriskoski

Súvisiaci interpreti: Todd Rundgren