Kapela Led Zeppelin zverejnila videoklip k alternatívnej verzii svojej skladby Whole Lotta Love, ktorá sa bude nachádzať na pripravovanej reedícii ich prvých troch albumov. Vypočujte si notoricky známu skladbu tak, ako ju ešte nepoznáte.

Pieseň Whole Lotta Love (Rough Mix With Vocal) sa bude nachádzať na nahrávke Led Zeppelin II, ktorá vyjde už onedlho spoločne s reedíciami albumov Led Zeppelin a Led Zeppelin III. Tie budú rovnako doplnené o dosiaľ nevydaný materiál.

"Tento mix Whole Lotta Love pochádza z noci, kedy sme ju nahrali, takže neobsahuje niektoré z vecí, ktorí mnohí považujú za typické pre túto pieseň," uviedol gitarista a producent Jimmy Page, ktorý má na starosti remaster jednotlivých nahrávok. "Nie je to ten moloch, ktorým sa táto pieseň stala o niekoľko rokov neskôr. Ale myslím si, že je sviežejšia," dodal basgitarista John Paul Jones.

K aktuálne vydanej skladbe sa vyjadril i spevák Robert Plant. "Aspoň vidíte, ako dokážu piesne rásť. Máme ešte päť alebo šesť ďalších verzií, ktoré sme nezverejnili, no je zaujímavé vidieť, ako sa veci vyvíjajú. Pri tejto konkrétnej podobe Whole Lotta Love sme vedeli, že sme naozaj veľmi blízko, ale ešte to nebolo ono," spresnil Plant.


Nevydané verzie i raritné záznamy

Nové verzie albumov sa objavia na trhu už 3. júna a kapela ich vydaním odštartuje rozsiahly projekt, v ktorom postupne v chronologickom poradí zreeduje všetkých deväť svojich štúdiových nahrávok. Všetky albumy budú pod dohľadom gitaristu a producenta Jimmyho Pagea zremastrované, pričom kapela sľubuje aj premiérové zverejnenie najrôznejšieho materiálu a dosiaľ nevydaných živých záznamov.

Každý album vychádza v niekoľkých formátoch. K dispozícii budú štandardné CD s remastrovanou nahrávkou, ďalej rozšírená 2-CD verzia. Pre záujemcov budú pripravené aj vinylové formáty - 180g vinyl s replikou pôvodného obalu alebo deluxe 3-LP verzia obsahujúca i bonusové nahrávky. Najväčším fanúšikom bude určený Super Deluxe komplet obsahujúci LP aj CD disky a viac ako 70-stranovú knihu s nezverejnenými fotografiami. Prvých 30-tisíc kompletov bude očíslovaných.

Prvý album Led Zeppelin vyšiel v roku 1969. Chystaná rozšírená verzia bude navyše obsahovať záznam koncertu z Paríža, ktorý sa uskutočnil 10. októbra 1969 v Olympia Theatre. Album Led Zeppelin II vyšiel sedem mesiacov po eponymnom debute v októbri 1969. V rozšírenej verzii budú aj alternatívne mixy piatich skladieb z albumu, základy piesní Thank You a Living Loving Maid (She's Just A Woman) a dosiaľ nevydaná skladba La La.

Platňa Led Zeppelin III vyšla v októbri 1970 a je šesťkrát platinová. Bonusový disk ponúkne sedem skladieb v rôznom štádiu rozpracovania a tri nezverejnené kompozície: Jennings Farm Blues, Bathroom Sound (inštrumentálna verzia Out On The Tiles) a bluesovú klasiku Keys To The Highway/Trouble In Mind.

Originálna verzia Whole Lotta Love:


Zdroj: Nme.com, archív Hudba.sk
Foto: Atlantic Records

Súvisiaci interpreti: Led Zeppelin