Vokálna formácia 4 Tenori vo štvrtok 23. mája úspešne debutovala na jednej z najprestížnejších scén sveta - v newyorskej Carnegie Hall. Koncert s názvom From Broadway To Hollywood si nenechali ujsť ani významní hostia z Českej republiky, Slovenska a USA.

"Standing ovation už počas koncertu, absolútny úspech. Američanov najviac prekvapila česká verzia Yesterday. Veľký aplauz vyvolali tiež Vltava a Bring Him Home z muzikálu Bedári. Ako prekvapenie vystúpil so 4 Tenormi 40-členný folklórny súbor z Kyjova, ktorý zaspieval piesne Kdybych byl z Moravy a Tancuj tancuj vykrúcaj. 4 Tenori vzdali taktiež poctu Mekymu Žbirkovi, a pri tej príležitosti privítali v hľadisku generálneho konzula Slovenska Milana Vrbovského. V publiku nechýbal ani riaditeľ Českého centra New York Miroslav Konvalina, riaditeľ Národního muzea Michal Lukeš, operná hviezda Eliška Weissová, či spisovateľka Martina Formanová. Publikum odmenilo umelcov štyrmi standing ovation a 4 Tenori na záver roztancovali sálu prídavkom Lady Carneval," opísal atmosféru koncertu producent zoskupenia Janis Sidovský.

Marian Vojtko, Pavel Vítek, Jan Kříž a Michael Bragagnolo sa stali prvými českými interpretmi z oblasti muzikálu, ktorí vystúpili v legendárnej Carnegie Hall. V sprievode Unique Quartet, Františka Krtičku a Zdeňka Blažka zaspievali výber zo svetových muzikálov Bedári, West Side Story, Fantóm opery, či Jekyll & Hyde a dve české skladby: Jdi za štěstím od Karla Svobodu a Vltavu Bedřicha Smetanu na počesť Roku českej hudby. Práve Bedřichovu Vltavu tento rok nahrali s Českým národným symfonickým orchestrom ako ochutnávku z pripravovaného tretieho albumu, ktorý plánujú nahrávať po návrate z USA a vydať na jeseň.

Pred návratom do Prahy ešte vystúpili 4 Tenori v piatok 24. mája na Business Fóre v Chicagu a od 15. júna budú pokračovať v domácom turné Vzlétnu jako Fénix, ktoré je na mnohých miestach vypredané. Počas letných prázdnin, 4. júla odspievajú na hrade Karlštejn svoj 250. koncert v ich takmer 7-ročnej spoločnej hudobnej kariére. V sprievode Unique Quartet a band vystúpia 4 Tenori v auguste aj na Slovensku - 28. augusta vo Zvolene a od deň neskôr v Skalici. Vstupenky na oba koncerty sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriana Nievelt.